Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ανίκανοι, επικίνδυνοι ή και τα δύο;

 
Σχόλιο του Βασίλη Γκιτάκου*
Με το έγγραφο – οδηγία με αρ. πρωτ. 18967/2-6-2016, που εκδόθηκε από το ΥΠΕΣΔΑ με θέμα «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη Συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβολίων στους ΟΤΑ α’ και β΄βαθμού» και το υπογράφει ο υφυπουργό κ. Ι. Μπαλάφας, γίνεται ξεκάθαρη η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα θέματα διοίκησης που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, όπως επίσης γίνεται φανερή και η τακτική της εκδούλευσης που έχει επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου και ακολουθεί.
Ξεκινώντας την «ιστορία» με την εγκύκλιο που είχε εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρ. πρωτ.ΔΙΔΑΔ/Φ.26.25/1088/οικ.6497/ 4 Μαρτίου 2016, όπου διευκρίνιζε ότι δεν εξαιρούνται από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (27-2-2016)­ έληξε αυτοδίκαια η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων πλην των αιρετών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος.
Ωστόσο όμως αντιλήφθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ τα κενά εφαρμογής που εμφάνιζε ο νόμος για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα οποία κατ’ επανάληψη είχαν επισημανθεί από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Όλο το χρονικό διάστημα από τις 27/2/2016 μέχρι της 27 Μαΐου 2016 όπου δημοσιεύθηκε ο πολυνόμος (κόφτης) 4389/2016 «επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και συμπεριελάμβανε, στο άρθρο 171, τροπολογία για την συγκρότηση των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων, η ταλαιπωρία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχαν θέματα μετατάξεων - μεταθέσεων - κρίσεων κλπ συνεχιζόταν, με το υπουργείο να διαρρέει φήμες ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα με κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Παρά του ότι τρεις ολόκληρους μήνες το Υπουργείο ετοίμαζε την τροπολογία που θα άνοιγε τον δρόμο για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και θα έβαζε τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου του άρθρου 171 του νόμου 4389/2016 που δημοσιεύθηκε στο φεκ Αρ.φυλ. 94 / Α’ / 27-5-2016, ήρθε το έγγραφο – οδηγία του υφυπουργού κ. Μπαλάφα όπου χαρακτηριστικά αναφέρει : « ….παρακαλούμε για την ενημέρωση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να μην προβούν σε καμία σχετική, με τα οριζόμενα στο άρθρο 171 του εν λόγω νομοσχεδίου, ενέργεια, έως την παροχή νέων οδηγιών από την υπηρεσία μας, δεδομένου ότι επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τα υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Εύλογα μπαίνουν πολλά ερωτήματα για την παλινωδία και το πισωγύρισμα του Υπουργείου που ξαναφέρνει στο σημείο μηδέν τους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους, χωρίς Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η ακύρωση της τροπολογίας είναι προϊόν εκδούλευσης; Ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν (πάλι); Μήπως οι δανειστές δεν είχαν ρωτηθεί και ανάγκασαν το υπουργείο να την πάρει πίσω;
Ένα είναι σίγουρο, η υποτακτικότητα και η υποδούλωση στα μνημόνια και στους δανειστές κάνει την κυβέρνηση επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τη χώρα.
Η ανικανότητα των μελών της κυβέρνησης να νομοθετήσουν και αυτό φαίνεται εκτός από το συγκεκριμένο παράδειγμα και από το προ-σχέδιο «σκούπα» για τη Τ.Α, όπου επιχειρούν να διορθώσουν δικές τους νομοθετικές στρεβλώσεις, τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους.
Όπως επίσης σίγουρο είναι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τους αγώνες ενάντια στην μνημονική πολιτική και αυτών που την εφαρμόζουν εξαθλιώνοντας το λαό και ξεπουλώντας τη χώρα στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
*ο Βασίλης Γκιτάκος είναι Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Το έγγραφο του ΥΠΕΣΔΑ ΕΔΩ
 

δημοσίευσε ...