Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι ζουρνάδες στο ρυθμό των εργολάβων «χορεύουν» κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής

 
Η WATT ανοίγει τα χαρτιά της και προκαλεί. Με τίνος τις «πλάτες»;

Το ρόλο του θύματος είχε επιλέξει να παίξει η εταιρεία WATTΑΕ, όταν είχε «πιαστεί στα πράσα» να κατασκευάζει παράνομα, στη Φυλή, μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και παραγωγής δευτερογενoύς καυσίμου (RDF). Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, διατάχθηκε διακοπή εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης του δήμου Φυλής, στις 18/4/2016.

Τότε, μετά τις αμήχανες, όσο και αποκαλυπτικές, αντιδράσεις της πρώτης στιγμής, οργάνωσε την άμυνά της πάνω στον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για μια καινούργια μονάδα, αλλά για την εκ νέου κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), που υπήρχε στο ίδιο σημείο και είχε καταστραφεί ολοσχερώς από μια περίεργη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2013. Ο ισχυρισμός της κατέρρευσε από τους ελέγχους της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Φυλής. Παρόλα αυτά η WATTΑΕ συνέχισε να επιμένει στο ίδιο μοτίβο.

Αυτά μέχρι λίγες μέρες πριν, όταν στην πανελλαδική σύνοδο των φορέων διαχείρισης αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που έγινε στα Γιάννενα (30/6-2/7/2016), «λύθηκε» η γλώσσα της. Με τον «αέρα» του «μεγάλου χορηγού» της συνόδου, εξασφάλισε θέση εισηγητή και δε δίστασε να ανοίξει τα χαρτιά της (και) για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη Φυλή. Στην παρουσίαση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της WATTΑΕ κ. Κατρή, γίνεται καθαρά λόγος για την «κατασκευή πρότυπης ιδιόκτητης μονάδας στη Φυλή», η οποία «θα υποδέχεται μπλε κάδο και βιομηχανικά εμπορικά απόβλητα συσκευασίας, υπολείμματα των ΚΔΑΥ, προδιαλεγμένα οργανικά» και στην οποία «θα παράγονται ανακυκλώσιμα υλικά, λίπασμα, RDF/SRF (δευτερογενή καύσιμα). ΚΔΑΥ, είπατε; Καμία σχέση. Και για να μην αιωρείται η απορία μήπως πρόκειται για μελλοντική επένδυση, τα παραπάνω συνοδεύονται από φωτογραφίες της παράνομης εγκατάστασης, τραβηγμένες λίγες μέρες πριν τη διακοπή εργασιών.

Αφελείς δεν είναι στη WATTΑΕ για να πιστεύουν ότι αυτή της η θέση στη σύνοδο δε θα γίνονταν γνωστή. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τους κάνει άλλα να λένε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και άλλα στο φιλικό περιβάλλον του αυτοδιοικητικού κατεστημένου και των εν δυνάμει πελατών τους -των φορέων διαχείρισης, δηλαδή; Από τη μια, παίρνουν θάρρος από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, που αποδεικνύεται ανίκανη να υλοποιήσει το γράμμα και το πνεύμα του νέου εθνικού σχεδιασμού, γι αυτό ρέπει και αυτή στο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης και επαναφέρει τις ΣΔΙΤ. Από την άλλη, πιέζουν για να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους, στο μέγιστο βαθμό, αξιοποιώντας όλες τις «φίλιες» δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό και στην αυτοδιοίκηση, που δεν είναι και λίγες.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό, στη σύνοδο των ΦοΔΣΑ αποκαλύφθηκε ότι το ενδιαφέρον της WATTΑΕ δεν περιορίζεται στη μονάδα της Φυλής, που έμεινε στη μέση. Η WATTΑΕ έχει κερδίσει και ένα διαγωνισμό του φορέα διαχείρισης της Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ), για μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων. Μόνο που η ΔΕΠΟΔΑΘ συγχωνεύτηκε στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης της Στερεάς, του οποίου η συγκρότηση αποδείχτηκε παράτυπη. Με αποτέλεσμα και αυτή η δουλειά της WATTΑΕ να έχει μείνει ξεκρέμαστη.

Αυτό που φαίνεται να αγνοούν στο επιτελείο της WATT -και της κάθε WATT- είναι πως η στάση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών διαμορφώνεται με κριτήρια πολύ διαφορετικά από τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν πολλούς, μα πάρα πολλούς, λόγους να είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και στις δυο επιλογές διαχείρισης. Ιδιαίτερα αυτής που συνδέεται με τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.

Στην όλη υπόθεση, το έχουμε επισημάνει άπειρες φορές, υπάρχει ένα ακόμη «αγκάθι». Δεν είναι άλλο από τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για τη μονάδα της Φυλής. Για την οποία γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και, μάλιστα, σε χώρο αρμοδιότητας του ίδιου του ΕΔΣΝΑ. Χωρίς να νοιώσουν την ανάγκη να κάνουν το παραμικρό σχόλιο. Για αντίδραση, ας μη μιλάμε καλύτερα … Τώρα, που ο εκπρόσωπος του ΕΔΣΝΑ άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά, στη σύνοδο των ΦοΔΣΑ, τον εκπρόσωπο της WATTΑΕ να παρουσιάζει τη μονάδα, θα βρουν, άραγε, το θάρρος να τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια. Γιατί κάθε μέρα που περνά ενισχύει περισσότερο την υποψία ότι υπάρχει μια σκόπιμη ανοχή στη δημιουργία τετελεσμένων, ώστε σαν τέτοια να ενταχθούν στο νέο (απαράδεκτο) περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής, που προωθείται για έγκριση μέσα στο καλοκαίρι.

Το ίδιο ισχύει με το νέο «λαϊκό ανάγνωσμα» του καλοκαιριού, την «αποκατάσταση» της Φυλής και τη μετατροπή της σε «παράδεισο» κατά τα πρότυπα μιας εγκατάστασης στο Τελ Αβίβ, που εξήγγειλε ο δήμαρχος Φυλής και έσπευσαν να αναπαράγουν πολλά καθεστωτικά ΜΜΕ. Στο οποίο ο δήμαρχος της Φυλής εμπλέκει και τον ΕΔΣΝΑ, δημοσιοποιώντας ότι στην πολυμελή αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε το Ισραήλ, συμμετείχε και ο ΓΓ του ΕΔΣΝΑ. Δεν είναι μόνο ότι η περίφημη «αποκατάσταση» είναι ένας εύσχημος τρόπος για τη συνέχιση της συγκέντρωσης των σκουπιδιών της Αττικής στη Φυλή. Είναι ότι ο ΕΔΣΝΑ φαίνεται να έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της διαχείρισης της εγκατάστασης της Φυλής στο δήμο της Φυλής. Εκτός αν ο δήμος Φυλής, όπως και στην υπόθεση της WATTΑΕ, παίζει και εδώ το ρόλο του «λαγού» της κούρσας. Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η σιωπή του ΕΔΣΝΑ και σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

δημοσίευσε ...