Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

META: Αλληλεγγύη στους εργαζομένους των σουπερμάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 
Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους περίπου 13.000 εργαζομένους της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης και της ανεργίας, μετά το ενδεχόμενο κλείσιμό τους από την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση.

Τα οδυνηρά αποτελέσματα από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και τη μείωση των μισθών και της λαϊκής κατανάλωσης έχουν αντίκτυπο πλέον σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και τον περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας, τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της «μαύρης» και απλήρωτης εργασίας, τη δραματική αύξηση της ανεργίας και της μετανάστευσης, ιδιαίτερα νέων εργαζομένων και επιστημόνων, καθώς και της διεύρυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης στη χώρα μας.

Χθες είχαμε τους εργαζόμενους στη SOFTEX και στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, στο ξενοδοχείο ATHENS LEDRA και στην ΠΥΡΣΟΣ SECURITY. Σήμερα τους εργαζομένους του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Και το «γαϊτανάκι» του κλεισίματος επιχειρήσεων και της ανεργίας καλά κρατεί, ενώ η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προσπαθεί να θωρακίσει το νομικό της οπλοστάσιο. Στόχος η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αιχμή τον περιορισμό του δικαιώματος της προκήρυξης απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των σουπερμάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ για δουλειά και αξιοπρέπεια και παλεύει μαζί τους για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων της και καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι όσο συνεχίζει η χώρα μας να βρίσκεται υπό τη μέγγενη των μνημονίων και της συνεχούς και παρατεταμένης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και όσο ο όποιος παραγόμενος πλούτος και η δημόσια περιουσία πάει για την αποπληρωμή του χρέους και για την καλοπέραση της οικονομικοπολιτικής ελίτ και της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της παραγωγικής παρακμής της χώρας μας.

Απαιτείται η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάργηση των μνημονίων, η στάση αποπληρωμής του χρέους και η μονομερής διαγραφή του, η εθνικοποίηση και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών, καθώς και η ρήξη και η έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Τέλος, το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, γιατί με τις μνημονιακές αλλαγές που ψήφισε η ίδια στον Πτωχευτικό Νόμο και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δίνει σε περίπτωση πτώχευσης την απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική ικανοποίηση πρώτα των τραπεζών και των προμηθευτών, και όχι στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (χρωστούμενα, αποζημιώσεις κ.λπ.), ενώ με την απελευθέρωση και των ομαδικών απολύσεων θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.


Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας οφείλουν να ενεργοποιηθούν για να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από το γραφείο Τύπου του ΜΕΤΑ, Ιούνης 2016



  • ΕΔΩ η ανακοίνωση με μορφή .docx.

δημοσίευσε ...