Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελ.Συν για τους συμβασιούχους


Την πολυαναμενόμενη ΑΠΟΦΑΣΗ της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου -ΠΡΑΚΤΙΚΑ 9ΗΣ ΓΕΝ.ΣΥΝ. 10.5.2017 (ΘΕΜΑ Β’)- για το θέμα της παράτασης των συμβάσεων δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Σύμφωνα με την απόφαση:
-Κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος,
-Κατά πλειοψηφία κρίνεται αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων
-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ωστόσο, η (ισχυρή) μειοψηφία θεωρεί ότι με βάση διατάξεις (άρθρο 7) του ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 1997/70/ΕΚ «για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται καταχρηστικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να αμειφθούν για τις έως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες τους αλλά και να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τη συμπλήρωση 24μηνου, «προκειμένου να αποτραπεί η σε βάρος των φορέων και των εργαζόμενων αιφνίδια ανατροπή της κατάστασης, ενόψει των προεκτεθεισών αρχών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών». Μάλιστα, ειδική γνώμη δικαστή που μειοψήφισε ζητά να δοθεί τρίμηνη προθεσμία στον φορέα από την Κοινοποίηση της Πράξης του Οικείου Κλιμακίου.
Τι σημαίνει η απόφαση – Ποια είναι η διαδικασία
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρους νομικούς κύκλους που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, «τα Πρακτικά της Ολομέλειας του ΕΣ λύνουν το νομικό θέμα, ωστόσο το πρακτικό θα κληθεί να το λύσει τις επόμενες ημέρες και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου, το Κλιμάκιο του 1ου Τμήματος (αποτελείται από έναν σύμβουλο, έναν πάρεδρο ως εισηγητή ή δύο παρέδρους), το οποίο και θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου χρηματικού εντάλματος που έχει αποστείλει στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, το Κλιμάκιο θα λάβει υπόψη του τόσο το σκεπτικό της πλειοψηφίας όσο όμως και αυτό της μειοψηφίας και γι’ αυτό είναι πιθανόν να αποφασίσει είτε να μην κάνει δεκτό το ένταλμα πληρωμής είτε να το κάνει δεκτό με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η μειοψηφία, επικαλούμενο τη συγγνωστή πλάνη (σ.σ. σχετική άποψη είχε ακουστεί για πρώτη φορά, μέσω της aftodioikisi.gr, από τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη) η οποία μνημονεύεται στην απόφαση (“τα όργανα των ΟΤΑ εφάρμοσαν κανόνα δικαίου με την μορφή τυπικού νόμου, την συνταγματικότητα του οποίου δεν δικαιούνταν να αμφισβητήσουν ή να ελέγξουν και ως εκ τούτου δεν έδρασαν κατά παράβαση της νομιμότητας”), πράγμα που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι όχι μόνο θα πληρωθούν αλλά και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, θα συνεχίσουν να εργάζονται και τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, ακόμη, όμως, και αν η απόφαση του Κλιμακίου του 1ου Τμήματος είναι αρνητική για τους συμβασιούχους, υπάρχει η δυνατότητα τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από το δήμο να προχωρήσουν σε αίτηση ανάκλησης Πράξης Κλιμακίου ενώπιον του 1ου  Τμήματος το οποίο αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο, δύο συμβούλους και δύο παρέδρους, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι παρότι η δικαστική διαδικασία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου διακόπτεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα Κλιμάκια και τα Τμήματα εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και, άρα, η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτα οι ίδιοι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την απόφαση, η επίλυση του θέματος τόσο της πληρωμής όσο, κυρίως, της μονιμοποίησης των συμβασιούχους, για την κυβέρνηση δυσκολεύει.
Περπατάρης: Μόνη αχτίδα φωτός η κάλυψη πάγιων & διαρκών αναγκών
Σε δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ο γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης τονίζει ότι “το Ελεγκτικό Συνέδριο  χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους”, προσθέτοντας ότι “η μόνη αχτίδα φωτός είναι η διάγνωση της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών από τους συμβασιούχους”.

Αναδημοσίευση από aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...