Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κλιμάκωση του αγώνα για τους συμβασιούχους και όχι αναμονή και οπισθοχώρηση.



Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το θέμα των συμβασιούχων που αποφάσισε η ΕΕ  της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝΑΝ-ΔΑΚΕ) είναι….: «Την ημέρα έκδοσης και δημοσιοποίησης της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α προκειμένου να εκτιμήσει το περιεχόμενο της.»
Πρέπει να τονίσουμε ότι το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση αμέσως μετά την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση (22-23 Μαΐου). Με δεδομένο ότι η τετραήμερη κινητοποίηση (20-21 Μαΐου Αποχή, 22-23 Μαΐου Απεργία), έτσι όπως είχε αποφασιστεί και παρά τα προβλήματα του διαχωρισμού των ημερών της απεργίας, δημιούργησε προϋποθέσεις κλιμάκωσης του αγώνα και όχι υπαναχώρησης ή αναμονής με «τα όπλα παρά πόδας».
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι για ακόμα μία φορά το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ προκάλεσε τις δυνάμεις της ΣΥΝ.ΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι κυρίως στους εργαζόμενους, για την μετατροπή των συμβάσεων των ΙΔΟΧ σε Αορίστου Χρόνου. Πρόκληση που επίσης για ακόμα μία φορά έμεινε αναπάντητη επί της ουσίας όπως φαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της απόφασης (Αρ.Πρωτ.472/2-6-2017), επιλέγοντας οι δυνάμεις αυτές την τακτική του «στρίβειν δια του αρραβώνος».
Η πρόταση της ΔΑΣ-ΟΤΑ δεν ξέφυγε από το δόγμα του σεχταρισμού και της απομόνωσης. Για την κλιμάκωση του αγώνα πρότεινε σύσκεψη μελών των Δ.Σ των πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αττικής!!! Σε αντίθεση βέβαια με τις εξαγγελίες του «Συνδικάτου ΟΤΑ» που προτείνει συνεχείς κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία όταν ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου…  Παράλληλα συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα εχθρότητας στους εργαζόμενους για την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την στάση των άλλων παρατάξεων απέναντι στους συμβασιούχους, αποκρύπτοντας όμως την αλήθεια και τις ευθύνες της παράταξης τους, που με την δική τους αρνητική ψήφο οι συμβασιούχοι της καθαριότητας και αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών είναι εκτός ομοσπονδίας και πρωτοβάθμιων. Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια των συναδέλφων της ΔΑΣ-ΟΤΑ να παρουσιάζουν διασπασμένο τον κλάδο και να αναδείξουν ως μοναδικό πόλο «ιδεολογικής καθαρότητας» και ταξικής πάλης το «Συνδικάτο Οτα» και το ΠΑΜΕ, ευελπιστώντας ότι έτσι θα αποκομίσουν παραταξιακά και κομματικά οφέλη.
Τόσο η η ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝ.ΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ), όσο και η ΔΑΣ-ΟΤΑ παίζουν με την αγωνία των συμβασιούχων. Περιμένουν την απόφαση του ΕΣ. Η στάση αυτή παραπέμπει στην αμυντική στάση του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορεί να φέρει θετικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, όσο και στην 48ωρη απεργία «φάντασμα» για το ασφαλιστικό που είχαν από κοινού αποφασίσει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που τελικά έδωσαν το πλεονέκτημα στην κυβέρνηση να το ψηφίσει τις ημέρες του Πάσχα με τα γνωστά αποτελέσματα.
Γίνονται λαγοί της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, που αφού αρχικά ήταν αντίθετη  ζητά τώρα την παραμονή τους στην εργασία. Αλλά μέχρι πότε;  Μόνο μέχρι την λήξη της παράτασης 31-12-2017, που ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Γίνονται «λαγοί» μια προειλημμένης και συμφωνημένης απόφασης κυβέρνησης και ΚΕΔΕ για καταβολή των δεδουλευμένων και εργασία με ημερομηνία λήξης την 31/12/2017, που θα το παρουσιάσουν ο καθένας από την σκοπιά του ως μέγα επίτευγμα για τους εργαζόμενους.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ πρότεινε κατ’ αρχήν πλαίσιο διεκδικήσεων που θα συσπειρώνει όλο τον κλάδο εργαζομένων στους Δήμους με αιχμή την μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων ΙΔΟΧ σε Αορίστου Χρόνου, την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων. Προτείναμε από την συνεχή άμυνα που η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν οδηγεί πουθενά να περάσουμε στην επίθεση. Σε συνέχεια της τετραήμερης κινητοποίησης της προηγούμενης εβδομάδας, αποχή το 3ήμερο από την υπερωριακή εργασία, ορισμός ημερομηνίας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας (χωρίς να περιμένουμε την τελική απόφαση του Ελ.Συν.)  που θα προετοιμαστεί μέσα από καταλήψεις και Γενικές Συνελεύσεις η μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους Δήμους της χώρας και η κάθοδος τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας και νέα απόφαση της Ομοσπονδίας για περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση του αγώνα.                
Ταυτόχρονα προτείναμε την διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου με στόχο στις κινητοποιήσεις να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.
1.Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Αορίστου Χρόνου (συμβασιούχοι καθαριότητας, εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα ΒΣΣ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠΜΕΑ, εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ)
2.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
3.Διασφάλιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες και επαναφορά των τριών μισθολογικών κλιμακίων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
4.Επέκταση των ΒΑΕ και σε άλλες ειδικότητες και επαναφορά του άρθρου 4 του Ν.3660/2008 για την χορήγηση των τριών μισθολογικών κλιμακίων.
5.Επαναφορά του ωραρίου εργασίας από 40 στις 37,5 ώρες, με προοπτική τις 35 χωρίς μείωση αποδοχών για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία.
6.Κανένας εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, καθώς και των εργαζομένων στην «κοινωφελή» εργασία, δεν θα αμείβεται λιγότερο ή θα εργάζεται περισσότερο απ’ όσα προβλέπονται στη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
7.Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ.
8.Κατάργηση του άρθ.61 του Ν.3979/2011 που δίνει την δυνατότητα εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Η διάσπαση και ο κατακερματισμός των αγώνων ευνοούν την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα δεν παραταξιοποιείται και δεν κομματικοποιείται.
Ο ενωτικός, μαζικός και αποφασιστικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Να σταματήσουμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Να πάρουμε την τύχη και την ευθύνη των κινητοποιήσεων στα δικά μας χέρια και γίνουμε εμείς αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και όχι  …άλλοι!
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 6-6-2017
Η Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...