Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Να βάλουμε τέλος στον φόρο αίματος που πληρώνουμε


Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για το νέο εργατικό δυστύχημα στον Δήμο Ασπροπύργου που στοίχισε την ζωή ενός εργάτη καθαριότητας και τον τραυματισμό ενός δεύτερου.
Το εργατικό δυστύχημα που συνέβη την Παρασκευή 9/11/2018 το πρωί όταν διερχόμενο όχημα που ανατράπηκε της πορείας του, παρέσυρε δύο εργάτες καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού των πεζοδρομίων στην λεωφόρο ΝΑΤΟ, αφήνοντας έναν νεκρό και έναν τραυματία, αναδεικνύει την αδιαφορία και την αναλγησία, κυβέρνησης και αιρετών να προστατέψουν τους εργαζόμενους κατά την εργασία τους.
Θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμους και η λίστα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων που διαρκώς μεγαλώνει δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς.
Η πρόσληψη εργαζομένων ΑΜΕΑ σε υπηρεσίες με υψηλή επικινδυνότητα, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου κλπ, επιτάσσουν τη λήψη μεγαλύτερων μέτρων ασφαλείας και τήρησης των κανόνων που επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Η λεωφόρος ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος εργασίας για ένα συνάδελφο με προβλήματα ακοής και από την άποψη αυτή φέρουν μεγάλη ευθύνη οι αρμόδιοι και η δημοτική αρχή που χωρίς να κάνουν καμία εκτίμηση κινδύνου, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο. 
Η εκμετάλλευση όμως της κυβέρνησης και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε εργαζόμενους δεν σταματά πουθενά. Ο δεύτερος εργαζόμενος του Δήμου Ασπροπύργου που νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο μετά το εργατικό δυστύχημα, είχε προσληφθεί ως «ωφελούμενος» μέσω των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων «κοινωφελούς εργασίας».
Οι 30.000 και πλέον «ωφελούμενοι» όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση και το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ που προσλήφθηκαν αυτή την περίοδο στους Δήμους και οι περισσότεροι απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαριότητας, όχι μόνο είναι κακοπληρωμένοι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής κατηγορίας (ΥΕ-ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ) με 495 ευρώ τον μήνα, πολύ κάτω από τον βασικό μισθό που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους των Δήμων, όχι μόνο δεν τους καταβάλλετε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά οι δημοτικές αρχές τους απαξιώνουν και με διάφορες προφάσεις δεν τους χορηγούν ούτε τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το ένα λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως που δικαιούνται.
Είναι σίγουρο ότι εκτός από την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ο Δήμος Ασπροπύργου που εκμεταλλεύεται και στέκεται ανάλγητα στους εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων. Ίδια αντιμετώπιση υπάρχει από την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζητούν η εκμετάλλευση αυτών των εργαζομένων για τους οποίους δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ, να παραταθεί από 8 σε 12 μήνες.
Αποτελεί όμως και απαίτηση να λογοδοτήσουν επιτέλους οι υπεύθυνοι αυτού όπως και όλων των προηγούμενων εργατικών δυστυχημάτων – ατυχημάτων που στέρησαν την ζωή εργαζομένων ή σε άλλους άφησαν «κουσούρι» για την υπόλοιπη ζωή τους.
Οι αιτίες αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι είναι οι διάφορες και αόριστες συγκυρίες, η κακιά στιγμή, το ανθρώπινο λάθος ή το …. πεπρωμένο των εργαζομένων. Όπως έχουμε καταγγείλει πολλές φορές κατά το παρελθόν κύρια αίτια των εργατικών δυστυχημάτων – ατυχημάτων αποτελούν η εντατικοποίηση της εργασίας από την τραγική έλλειψη προσωπικού, ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός που πολλές φορές δεν επισκευάζεται και δεν συντηρείται για λόγους οικονομίας, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η μη χορήγηση παντελώς ή των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας, η αντιμετώπιση των αναγκών των υπηρεσιών με προσλήψεις προσωπικού ανεκπαίδευτου, ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένου και χωρίς δικαιώματα. Δεν θα σταματήσουμε να τα φωνάζουμε μέχρι να εκλείψουν και να μηδενιστούν τα δυστυχήματα – ατυχήματα των εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες συμπιέζουν το κόστος της εργασίας για δημοσιονομικά οφέλη και προκειμένου να πετύχει τα αιματηρά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, αδιαφορώντας προκλητικά αν αυτό καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων, τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά πρωτίστως κοστίζει την ίδια τους την ζωή.
Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου του Δήμου Ασπροπύργου που έχασε την ζωή του κατά την ώρα της εργασίας και ταχεία ανάρρωση στο συνάδελφο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά το τραγικό δυστύχημα.
Καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από τα συνδικάτα να παλέψουμε μαζικά για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και της εξαθλίωσης και αυτών που τις εφαρμόζουν. Με τον αγώνα μας και χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις να βάλουμε τέλος στον φόρο αίματος που πληρώνουμε για να θησαυρίζει το κεφάλαιο.
Η ζωή είναι δική μας και δεν τους την χαρίζουμε.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/Νοέμβρης 2018

δημοσίευσε ...