Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά και το ΣΟΜΕΔΠ κέρδισαν την προσωρινή διαταγή για τις "χαφιεδοκάμερες"

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΟΜΕΔΠ

Ηχηρή η πρώτη νίκη των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κατά

των καμερών παρακολούθησης της Δημοτικής Αρχής

Συζητήθηκε το πρωί 11 Σεπτέμβρη 2024, στα δικαστήρια του Πειραιά η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ) κατά της Δημοτικής Αρχής και του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης με κάμερες που έχει εγκαταστήσει στο αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45 – 47 (γκαράζ).

Η απόφαση της προσωρινής διαταγής είναι καταπέλτης για την Δημοτική Αρχή και την πολιτική της, που δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, με στόχο να εντείνει τον εκφοβισμό, την κατατρομοκράτηση και την καταστολή των εργαζομένων, υπό την απειλή της παρακολούθησης μέσω καμερών βιντεοπαρακολούθησης - βιντεοσκόπησης, την ώρα της εργασίας τους.

Κατέπεσε στο δικαστήριο ο ψευδεπίγραφος σκοπός που ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή Πειραιά για δήθεν «προστασία των εργαζομένων και των αγαθών στους χώρους και εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου…» και αποδείχθηκε περίτρανα ότι τελικός σκοπός της είναι η παρακολούθηση των εργαζομένων θίγοντας κατάφωρα την προσωπική τους ελευθερία και τα δικαιώματά τους, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων τους.

Έχοντας ως συνέπειες για τους εργαζόμενους από την χρήση του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης, απώλεια αίσθησης ιδιωτικότητας, ψυχολογική πίεση στον χώρο της εργασίας, αδυναμία άσκησης νόμιμων δικαιωμάτων τους, επεξεργασία για σκοπούς ασύμβατους με αυτούς για τους οποίους έχουν συλλεγεί.

Το ΣΟΜΕΔΠ που από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί  στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των εργαζομένων, με καταγγελίες και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι και το μοναδικό Σωματείο που προχώρησε σε κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι παλεύει καθημερινά για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 ορίστηκε να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της τοποθέτησης των καμερών παρακολούθησης. Το ΣΟΜΕΔΠ την συγκεκριμένη ημέρα, θα προκηρύξει κινητοποίηση, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε μαζικό και δυναμικό παρόν,  για να καταλάβει η Δημοτική Αρχή Πειραιά ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν άλλο την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

δημοσίευσε ...