Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Άνθρακας ο θησαυρός! Για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός μας κοροϊδεύει

 


Μετά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που επί μέρες προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους και τον λαό ότι έρχεται το καλάθι των παροχών της ΔΕΘ, ήρθε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και «άνοιξε» το καλάθι. Και τι είχε μέσα; άνθρακα, κάρβουνο, για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, που νομίζοντας μάλιστα ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς πλάσαρε τα «καθρεφτάκια» ως μέτρα στήριξης.

Θα εξισωθεί ο εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από την άνοιξη του 2025, δήλωσε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους κάθε φορά που θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.


 

Αν τελικά αποφασίσει ο υπουργός με τους εργοδότες τον Απρίλιο του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να αναπροσαρμοστεί από τα 830 ευρώ στα 870, τότε ο εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο τομέα από 850 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει και αυτός στα 870 ευρώ, με την «γενναία» αύξηση των 20 ευρώ το μήνα ΜΙΚΤΑ.

20 ευρώ το μήνα μεικτά θα είναι η αύξηση για το 2025 για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα όταν η ακρίβεια σε σίτιση και στέγαση, σε καύσιμα και ενέργεια, καλπάζει και όταν η φοροληστεία σου στραγγίζει το τελευταίο ευρώ από την τσέπη. Ούτε ψίχουλα δεν χαρακτηρίζεται αυτή η «αύξηση»! Τα δε 100 ευρώ αύξηση που ακούστηκε, για να μην μπερδεύεται κανείς και να μην αποπροσανατολίζεται αφορούν σε βάθος τριετίας, αν και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Εφόσον η κυβέρνηση μιλάει για εξίσωση μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γιατί αφήνει  έξω από την εξίσωση τον 13ο και 14ο μισθό, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – Επίδομα Αδείας; Για αυτούς τους μισθούς που έκλεψαν όλοι μαζί, κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, από τους εργαζόμενους στους δήμους και το δημόσιο, δεν λένε κουβέντα.

Η κοροϊδία τους είναι απύθμενη και φάνηκε και από το πώς αντιμετωπίζουν την παροχή γάλακτος στους δικαιούχους σε ανθυγιεινές εργασίες. Στο σ/ν που δημοσιεύθηκε για τους Δήμους, προβλέπεται η κατάργηση της παροχής γάλακτος σε είδος και μετατρέπεται σε χρήμα δίνοντας στους δικαιούχους μόλις 300 ευρώ το χρόνο. Στην ουσία καταργούν το γάλα που είναι απαραίτητο στους εργαζόμενους για την προστασία της υγείας τους και εφαρμόζοντας την συνταγή της επιδοματικής πολιτικής το λογαριάζουν ως αύξηση του εισοδήματος. Αλλά όλοι βιώσαμε ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων και το πρώτο ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόστηκε κατήργησε πρώτα από όλα τα επιδόματα. Προφανώς και γνωρίζουν ότι η αξία του φρέσκου γάλακτος είναι μεγαλύτερη, αλλά με την συγκατάθεση και της πλειοψηφίας των δημάρχων, πως αλλιώς θα έκαναν οικονομία στους Δήμους για να μετριάσουν τη «χασούρα» των Δήμων από την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση που είναι διαρκώς μειούμενη;

Με τις εξαγγελίες – κοροϊδία στη ΔΕΘ η κυβέρνηση επιχειρεί να «εκτονώσει» την δυσαρέσκεια και την οργή των εργαζομένων. Δεν διστάζει με θρασύτητα να παρουσιάζει τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων ως μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το δρόμο της χωρίς αντιδράσεις, κλιμακώνοντας την επίθεση της στα εναπομείναντα  δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Συνάδελφοι τίποτα δεν μας χαρίσθηκε από καμιά κυβέρνηση και ποτέ. Ότι έχει κατακτήσει ο κλάδος το έχει κατακτήσει με τον αγώνα του. Γνωρίζουμε καλά ότι ούτε «σωτήρες» υπάρχουν αλλά ούτε και τα κόμματα που πίνουν νερό στη πολιτική και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, θα δώσουν λύσεις, γιατί παρά τις όποιες διαφορές τους έχουν κοινούς στόχους, κοινή στρατηγική.

Καμία άλλη ανοχή στην πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους τώρα να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και οργανωμένα να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις.

Στο ερώτημα, ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας απαντάμε ξεκάθαρα οι ζωές μας και απαιτούμε:

•Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

•Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

•Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.

•Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

•Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

•Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.

•Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.

ΑΘΗΝΑ 10-9-2024

δημοσίευσε ...