Σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σε χώρο που μεταφορτώνονται καθημερινά περίπου 100 τόννοι οικιακών απορριμμάτων, το περιβάλλον δεν σου δημιουργεί καμία αίσθηση βρωμιάς (να το πω απλά και κατανοητά) ή έντονης δυσοσμίας.
Κάνω αυτή την εισαγωγή για να μην με πάρετε από τα μούτρα και αρχίσετε να λέτε διάφορα, για αποκρουστικές εικόνες σκουπιδιών, έντονες δυσοσμίες ή εστίες μικροβίων και διάφορα τέτοια συναφή.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αντιδήμαρχο Οδοποιίας - Μηχ/κου - Ηλεκ/κου κο. Πέτρο Πουλικαράκο, την ειδική σύμβουλο Δημάρχου κα. Βέρα Βάννια (εκπρόσωποι Δημ. Αρχής), την Διευθύντρια Καθαριότητας κα. Νότα Καστρινάκη, τον Προϊστάμενο Τμ. Κίνησης Οχημάτων κο. Δημήτρη Χαστά (υπηρεσιακοί παράγοντες) και τους Πρόεδρο & Γεν. Γραμματέα του Σωματείου μας Αλέξανδρο Νταβέλη και Βασίλη Γκιτάκο (εκπρόσωποι εργαζομένων), επισκέφτηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του Δήμου Γλυφάδας και ενημερώθηκαν από τους εκεί υπεύθυνους για το σύστημα μεταφόρτωσης απορριμμάτων που λειτουργεί στο Δήμο τους.
Πως λειτουργεί το σύστημα μεταφόρτωσης ....
1ο υπάρχει μια μεγάλη θυρίδα - χοάνη που είναι ο χώρος υποδοχής απορριμμάτων.
2ο Το απορριμματοφόρο προσεγγίζει τη θυρίδα και εναποθέτει τα απορρίμματα του.
3ο Μέσω της θυρίδας τα απορρίμματα μεταφέρονται και συμπιέζονται στο press container που είναι ασφαλισμένο στην έξοδο της θυρίδας - χοάνης.
4ο Η χωρητικότητα του press container είναι περίπου 30+ κυβ.μέτρα και μεταφέρετε με ειδικό όχημα.
5ο Η θυρίδα - χωάνη είναι τοποθετημένη σε σιδηρόδρομο και κινείται δεξιά και αριστερά για να προσαρμόζεται εύκολα στα press container.
Που αποσκοπεί το σύστημα μεταφόρτωσης στην "πηγή" αποκομιδής?
Τα οφέλη από τη σωστή διαχείριση του συστήματος μεταφόρτωσης, που το είδαμε στην πράξη να λειτουργεί, είναι πολλά, ειδικά σε ένα μεγάλο Δήμο όπως είμαστε εμείς με πολύ μεγάλο όγκο παραγωγής απορριμμάτων.
Μειώνουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων κατά 2/3 από αυτά που πραγματοποιούνται σήμερα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη χωματερή των Λιοσίων, με αποτέλεσμα έτσι να έχουμε θεαματική μείωση των κοστολογίων στα καύσιμα, στα λιπαντικά, στα ελαστικά και στα ανταλλακτικά, επίσης μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι χαμένες εργατοώρες που χρειάζονται για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Λιοσίων και τις εκμεταλλευόμαστε στην αποκομιδή .
Επίσης οι συρμοί κλειστού και ανοικτού τύπου μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων,
δίνουν λύση στην αποκομιδή τους, εφόσον τα δρομολόγια προς το ΧΥΤΑ Λιοσίων και σε αυτό τον τομέα θα μειωθούν δραστικά με όλα τα επακόλουθα οφέλη.
Ένα τέτοιου είδους λοιπόν σύστημα μεταφόρτωσης, που μπορεί να είναι και πιο βελτιωμένο, αξιολογούμε ότι θα έλυνε το πρόβλημα της Καθαριότητας στον Πειραιά ενώ παράλληλα θα δώσει και οικονομικά οφέλη στο ταμείο του Δήμου.
Επίσης είναι ορατό ότι ουδεμία βλαπτικότητα και επιβάρυνση έχει στο περιβάλλον καθότι μιλάμε μόνο για μεταφόρτωση μικρής κλίμακας και όχι επεξεργασία απορριμμάτων, δίπλα δε στο σύστημα μεταφόρτωσης όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Πόσο μάλλον αν τοποθετηθεί στη βιομηχανική περιοχή του Σχιστού και στο οικόπεδο του Δήμου μας, για παράδειγμα.
Το Σωματείο των εργαζομένων στην Καθαριότητα και τα μέλη του εκτός από το να προσφέρει τις υπηρεσίες του καθημερινά στη καθαριότητα της πόλης μας, προβληματίζεται και αναζητεί λύσεις που θα αναβαθμίσουν την υπηρεσία που προσφέρουμε στους Δημότες του Πειραιά, αναλαμβάνοντας πάντα τις ευθύνες στο βαθμό που μας αναλογούν.
Με υπευθυνότητα και χωρίς αναχρονιστικές αγκυλώσεις επισημαίνοντας τις καινούργιες ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά στο τομέα της καθαριότητας, εργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, προτείνουμε και συνεργαζόμαστε με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για να αποκομισθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί μόνο με τη σωστή συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα της καθαριότητας μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καθαρότερο Πειραιά.