Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά έδωσε μόνο η "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ Πειραιά"




Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011, το Δ.Σ. του Σωματείου μας, ύστερα από δική μου προτροπή, προχώρησε σε μια σημαντική παρέμβαση προκειμένου εν μέσω εξαγγελιών του μέτρου της "εργασιακής εφεδρείας" , να αποσπάσει ομόφωνη απόφαση ότι δεν θα εφαρμοστεί στο Δήμο Πειραιά το μέτρο και ότι κανένα στοιχείο υπαλλήλου δεν θα δοθεί από την Υπηρεσία Προσωπικού.
Οι λόγοι την παρέμβασης είναι ευνόητοι νομίζω και δεν χρειάζονται εξηγήσεις.
Σας παραθέτω το έγγραφο όπως ακριβώς το κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σωματείου μας Αλέξανδρος Νταβέλης :
     "Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες δηλώσεις του Δημάρχου και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δήμο Πειραιά  και  επιβεβαιώνοντας  την εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου με τους συνεργάτες – εργαζόμενους  του Δήμου μας. 

Σας προτρέπουμε στην μη εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας – απολύσεων για το προσωπικό που υπηρετεί στο Δήμο Πειραιά, καθώς και στη μη έκδοση και αποστολή καταλόγων προσωπικού εφ’ όσον σας ζητηθούν,

Αναγνωρίζοντας ότι :   

●Η βίαιη εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που ορίζει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών αυτού νόμων, οδηγούν καθημερινά τα ευρύτερα λαϊκά, φτωχά και αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε πραγματική εξαθλίωση. Μια εξαθλίωση που έρχεται μέσα από την συνεχή λεηλασία του εισοδήματος, τελματώνοντας ουσιαστικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που αδυνατούν πλέον  να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους ανάγκες.

●Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης αδιαφορώντας για την υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών, διαλύει ουσιαστικά το Κοινωνικό Κράτος και την Δημόσια Διοίκηση στοχεύοντας αποκλειστικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.     

●Η άμεση εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υποβάλει τους εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα  σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με δραματικές επιπτώσεις για τον εργαζόμενο ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο καταργώντας τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα πολλών υπηρεσιών.

●Η επιβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εργασιακής εφεδρείας στους υπαλλήλους τους, άρει την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με την εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του προγράμματος «Καλλικράτη».

●Παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων μέσω της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πόροι των Ο.Τ.Α. μειώθηκαν δραματικά.

●Το προσωπικό που υπηρετεί στο Δήμο μας, αφήνοντας στην άκρη τις μειώσεις των μισθών, τη συκοφάντηση εις βάρος του για υψηλές αμοιβές και την εφαρμογή του κοινωνικού αυτοματισμού από την κυβέρνηση ώστε να έρχεται αντιμέτωπο με άλλες κοινωνικές ομάδες, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του Δήμου, είναι κατά πολύ λιγότερο από τις προβλεπόμενες θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει  πλεονάζον προσωπικό.

Παρακαλούμε για την λήψη σχετικής απόφασης και την έκδοση ψηφίσματος."

 Άκουσα τα καλύτερα υποστηρικτικά, ακόμα και αγωνιστικά  λόγια από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που μάλιστα με παραξένεψαν και λίγο και αναρωτήθηκα αν μας δουλεύουν. Ειλικρινά δεν περίμενα τόση υποστηρικτική θέρμη από παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν συντηρητικές ιδεολογίες.

Όλοι αναγνώρισαν ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο και εξοντωτικό για τους εργαζόμενους, αλλά και ότι το προσωπικό που εργάζεται στο Δήμο είναι ελλειπή και σε καμία περίπτωση πλεονάζων.

 Για πολλοστή φορά ακούστηκε από το Δήμαρχο η συμπαράστασή του στους εργαζόμενους, μέχρι και για "παράδοση των κλειδιών του δημαρχείου" ανέφερε χαρακτηριστικά, αν εφαρμοστεί το μέτρο της "εργασιακής εφεδρείας" στον Πειραιά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της μείζων αντιπολίτευσης αλλά και οι άλλοι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών Δημοτικών Παρατάξεων  δηλώνοντας την αντίθεση τους με το μέτρο και την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, ακόμα και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Με το πλαίσιο και όχι με την πρόταση διαφώνησε η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ", λέγοντας ότι βάζουμε πολύ χαμηλά τον πήχη των διεκδικήσεων και ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο "πλούσιο" πλαίσιο βάζοντας μέσα τα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, τον πλουτισμό των ολίγων,την φτώχεια, την καπιταλιστική πολιτική και πολλά άλλα. Νομίζω όμως ότι ένα πρωτοβάθμιο Σωματείο σαν το δικό μας δεν μπορεί να επωμιστεί τις υποχρεώσεις που είναι στην ευθύνη των δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων ή ακόμα και των πολιτικών κομμάτων. 
 Φτιάξαμε μια πρόταση προς ψήφιση για τον εργασιακό μας χώρο και θέτοντας συγκεκριμένο και μοναδικό θέμα χωρίς να μπλέξουμε όλα τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα μαζί που ούτως ή άλλως μας βρίσκουν συνέχεια αγωνιζόμενους στο δρόμο. 

Θετική λοιπόν θα μπορούσαμε να κρίνουμε την αντιμετώπιση του θέματος από τον Δήμαρχο και το Δημοτικού Συμβούλιο, την προφορική τους δήλωση εναντίωσης στο μέτρο της "εργασιακής εφεδρείας" αλλά και την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Αλλά μέχρι εκεί μπορούσαν να φτάσουν δυστυχώς, έμειναν μόνο στα λόγια και στις δηλώσεις, που είναι "τσάμπα" όπως θα έλεγε κάποιος ή κάποιος άλλος ότι "έστριψαν δια του αρραβώνος"

Όταν τους ζητήθηκε να βάλουν υπογραφή στα λεγόμενα τους και να δώσουν πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης στους εργαζόμενους του Δήμου, το αρνήθηκαν.

Ακόμα και όταν υιοθέτησε την πρόταση μας η Δημοτική Παράταξη "ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά" και την κατέβασε προς ψήφιση, την καταψήφισαν και μόνο δύο ψήφους υπέρ έλαβε η πρόταση, αυτές της κας Μαρίας Σταθάκη και του κου Ιωάννη Καρδαρά που υποστήριξαν έμπρακτα την πρότασή μας και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους δοκιμαζόμενους, μαζί με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους πλέον, εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά.

Όλοι ξέρουμε ότι τα λόγια όπως εύκολα ξεστομίζονται άλλο τόσο εύκολα φεύγουν, οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και είναι αυτές που σε χαρακτηρίζουν.

Όμως ο σοφός λαός λέει : "Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσουν άλλοι" και δεν έχει άδικο. 

Ο μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα για την επιβίωση πλέον και όχι για κατακτήσεις  διεκδικήσεις και άπιαστα όνειρα, όσο μειονεκτικό κι αν ακούγεται είναι η αλήθεια. Εδώ που μας έφτασαν με την τρομοκρατία, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την απαξίωση, αγωνιζόμαστε μόνο για την επιβίωση τη δική μας αλλά κυρίως των παιδιών μας, που όταν μας ρωτήσουν τι κάναμε γι' αυτά, ειλικρινά είμαι περίεργος τι θα τους απαντήσει ο καθένας από εμάς.      

Βασίλης Γκιτάκος
Γεν. Γραμματέας
Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών & Εργατ/των 
Δήμου Πειραιά.   


 



                   

δημοσίευσε ...