Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο εκτροχιασμός ενός υπουργού.


"κλεμμένο" από: http://www.aftodioikisi.gr
Με την «απειλή» της απώλειας των αμοιβών των υπαλλήλων που είτε δεν εργάζονται είτε κάνουν καταλήψεις, της εισόδου ιδιωτών στην  αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και των ΜΑΤ, επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση να βάλει τέλος στην πολυήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα.  Τους τρεις αυτούς μοχλούς πίεσης χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr με τίτλο: «ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ». Μάλιστα, τόνισε με έμφαση, ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία γίνεται λόγος για «κίνδυνο της δημόσιας υγείας» λόγω της συσσώρευσης του όγκου των σκουπιδιών. Η ευθύνη πλέον, όπως είπε και η ο κ. Καστανίδης, είναι στους δήμους, τα δημοτικά συμβούλια των οποίων πρέπει να αποφασίσουν κατά πλειοψηφία (άρθρο 61 του ν. 3979/2011*) να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο κ. Καστανίδης είπε ότι με την ανάθεση της αποκομιδής στους ιδιώτες θα μειωθεί το κόστος  της αποκομιδής κατά 1/3. Παράλληλα «απείλησε» ότι σε περίπτωση που  η κατάσταση «δεν ομαλοποιηθεί, η κυβέρνηση  εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ». Δηλαδή, την κατάργηση οργανικών θέσεων και τη μόνιμη ανάθεση σε ιδιώτες του τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων.
Πάντως, ο  υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσω του προέδρου της έχει ήδη πει ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την αποκομιδή των απορριμμάτων  από ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, απάντησε ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι». Δεν θέλησε, ωστόσο, να αποκαλύψει σε ποιους τρόπους αναφερόταν, αλλά ούτε και σε πόσο διάστημα η εικόνα στις πόλεις θα είναι ανθρώπινη (απαντώντας σε  σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr για το πόσο υπομονή πρέπει να κάνουν οι πολίτες, μίλησε για «σύντομα χρονικό διάστημα».
Όσον αφορά το θέμα της επιστράτευσης, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ούτε προσωπικά θέλει να αποφασίσει
Πίεση σε δημάρχους, Αστυνομία, Δικαιοσύνη
Στις δηλώσεις του ο κ. Καστανίδης μίλησε για συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένουν την αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ειδικότερα μετά και τους προπηλακισμούς δημάρχων.
Ωστόσο, καθώς η «καυτή πατάτα» δεν βρίσκεται ούτε στα χέρια της Δικαιοσύνης, ούτε στην ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά ούτε, ακόμη, και στους ίδιους τους δημάρχους, είναι σαφές ότι η λύση πρέπει να βρεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και το ενδεχόμενο με βάση άρθρο του Δημοτικού Κώδικα (Ν 3643/2006-άρθρο 86 παρ. 2)** σε περίπτωση που αδυνατεί να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, την απόφαση να την λαμβάνει ο ίδιος ο δήμαρχος με τη δημαρχιακή επιτροπή, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι αφενός δεν έχει ισχυρή νομική βάση και αφετέρου πολιτικά ελάχιστοι δήμαρχοι θα λάμβαναν μία τέτοια απόφαση μόνοι τους.
Παράλληλα αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο να βγει κάποια εγκύκλιος από το υπουργείο η οποία θα δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις, καθώς και γι' αυτό θεωρεί ότι δεν υπάρχει κατάλληλη νομική βάση.
Περικοπή μισθών των καταληψιών
Επιπλέον το υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι  θα πιέσει του εργαζόμενους  σε ΟΤΑ, ΕΣΔΚΝΑ, και Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης με την μη πληρωμή όσων απεργούν, κάνουν καταλήψεις ή εμποδίζουν την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Μάλιστα, ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου  και «όποιος διατάκτης παραβιάσει την εγκύκλιο που θα αποσταλεί άμεσα στους ΟΤΑ,  θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Καστανίδης προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν να το κάνουν, ενώ τόνισε ότι οι δήμαρχοι γνωρίζουν ποιοι πρέπει να πληρωθούν και ποιοι όχι.
Η πρόταση Καστανίδη
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε:
1.    Να γίνουν  ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων τους, ώστε να μην υπάρχουν, όπως συμβαίνει σήμερα επιβαρύνσεις στις μισθολογικές απολαβές τους.
2.    Να μειωθεί, όσο είναι επιτρεπτό στα πλαίσια του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, το ύψος των μειώσεων που υφίστανται οι αποδοχές τους, κυρίως των κλάδων ΥΕ και ΔΕ.
3.     Να αυξηθεί από 75% στο 100% το επίδομα που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων των ΟΤΑ, κάτι που προβλέπεται ήδη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους προϊσταμένους όλου του άλλου δημόσιου τομέα.
Ωστόσο, «η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψε όλες τις προτάσεις, αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργίες και τις καταλήψεις, αγνοώντας το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της δημόσιας υγείας».
 ------------------------------------------------------
@"timeo Danaos et dona ferentes"                 
         Β.Γ

δημοσίευσε ...