Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Οι ηλικιωμένοι να μην γίνουν βορά στους ιδιώτες

Αποδεδειγμένα, από την εφαρμογή των μνημονίων,  η κοινωνική πολιτική είναι εντελώς έξω από τα σχέδια της τρικομματικής συγκυβέρνησης, η οποία με γρήγορους ρυθμούς θέλει να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνης  που έχει σχέση με κοινωνικές δομές και παροχές.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για προγράμματα που με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζονται μέχρι τώρα και δείχνει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της σε χιλιάδες πολίτες της τρίτης ηλικίας (κυρίως οικονομικά αδύναμους), όπως επίσης και  στους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στα προγράμματα αυτά και προτίθεται να τους ρίξει στον Καιάδα της ανεργίας.

Η οριστική και μόνιμη λύση τόσο για τους ωφελούμενους των προγραμμάτων, όσο και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά είναι,  εκχωρώντας το κράτος τους ανάλογους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους τα κοινωφελείς προγράμματα να γίνουν υπηρεσίες των δήμων και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό τους.

Με δεδομένο ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε ευπαθείς ομάδες, είναι πάνω απ' όλα υποχρέωση και μέριμνα κάθε πολιτισμένου κράτους, η λύση δεν θα έρθει με ανακοινώσεις, επιστολές και ευχολόγια.

Η συγκυβέρνηση στόχο έχει οι ωφελούμενοι των κοινωνικών προγραμμάτων  (Βοήθεια Στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α.) να γίνουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα εταιρειών του είδους αυτού. Για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της μνημονιακής συγκυβέρνησης, χρειάζεται συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει επιτέλους οι αιρετοί να αφήσουν τις προσχηματικές και επικοινωνιακές αγωνίες και να διεκδικήσουν πραγματικά αυτά που αλλού θεωρούνται αυτονόητα.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας

Θέμα: Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)»

Επανερχόμενοι σε προηγούμενες επιστολές και συσκέψεις κατά τις οποίες περιγράφηκαν και συζητήθηκαν εξαντλητικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προγράμματα, σας επισημαίνουμε ότι, παρά το ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, δεν έχουν ακόμα προωθηθεί οι απαραίτητες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

- Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα των ΚΗΦΗ έληξε στις 31.12.2012, σας θέσαμε το θέμα της ανάγκης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι την έναρξη του νέου Προγράμματος αλλά και της χρηματοδότησης της παράτασης αυτής, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Μέχρι στιγμής γίνονται συζητήσεις χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

- Σε ότι αφορά το «Βοήθεια στο Σπίτι», το Πρόγραμμα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» και ενώ λήγει στις 31.03.2013 δεν έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση για τη συνέχιση του Προγράμματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια αγωνία στους ωφελούμενους αλλά και στους εργαζόμενους που τους στηρίζουν.

Είναι αναγκαίο να αναλάβετε άμεσα τις απαραίτητες θεσμικές και οικονομικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων αυτών από τους Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ), γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι πόροι αυτοί έχουν τόσο πολύ μειωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε δεν αρκούν ούτε καν για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών των Δήμων.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε να ορίσετε άμεσα συνάντησή μας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Κώστας Ασκούνης - Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε

δημοσίευσε ...