O χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» ενδεχομένως να συνεπάγεται τον πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας, αναφέρεται στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια», ο οποίος τροποποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες (τα σχετικά δικαιολογικά για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη - εδώ). Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδας, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις υποχρεώσεις του, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προειδοποιητική επιστολή, καθώς ο αποχαρακτηρισμός του ως «συνεργάσιμος» μπορεί να έχει συνέπεια τον πλειστηριασμό της μοναδικής του κατοικίας.
Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου του 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων. Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το τραπεζικό ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.
Με λίγα λόγια, με κομψό τρόπο, ο «μη συνεργάσιμος», εάν δεν έχει πληρώσει ένα μήνα τη δόση του, θα πάρει το ραβασάκι για να χάσει το σπίτι του. Και -αξίζει να σημειωθεί- πως δεν πρόκεται για ένα ή δύο νοικοκυριά, αλλά για περίπου 300.000 κατοικίες.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015).
Η ΤτΕ διευκρινίζει πάντως, ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες, ούτε μειώνονται οι προθεσμίες. Σε καμία περίπτωση, τονίζει χαρακτηριστικά, η προθεσμία των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.
«Στον ωκεανό των κυβερνητικών μνημονιακών δεσμεύσεων δεσπόζουσα θέση κατέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη διασφάλιση ή μη των καταθέσεων, τον χειρισμό των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται πάνω από 17 δισ. ευρώ και εφόσον αυτή δεν επιτευχθεί μέσα στο 2015 (όπως πολλοί επιθυμούν), ο δρόμος για κούρεμα των καταθέσεων είναι ορθάνοιχτος. Αυτό και σε συνδυασμό με την αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας ανοίγει το δρόμο και επισπεύδει τη διαδικασία για κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας, των καταθέσεων και των μισθών και συντάξεων»: Από την παρέμβαση του ΜΕΤΑ εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ (19-10-2015).
Νωρίτερα πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων δεν θα αγγιχτεί, επισημαίνοντας ότι «δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», επανέλαβε της δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία... Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι μέσα από αυτό, το μεγάλο αυτό πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα», είπε.
Προσέθεσε ότι θα υπάρχουν όρια τα οποία δεν καθόρισε συγκεκριμένα ωστόσο όπως τόνισε τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, αλλά και συνολικής περιουσίας, «το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί» είπε.
- Το βέβαιον είναι πως ούτε η ΤτΕ, ούτε οι συστημικές τράπεζες, αλλά ούτε και η κυβέρνηση και οι τοκογλύφοι ενδιαφέρονται για το πού θα βρει ο δανειολήπτης τα χρήματα, προκειμένου να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, τη στιγμή που δέχεται επιδρομή από μνημονιακά μέτρα, που ξεκινούν από τους μισθούς πείνας μέχρι και τη βαριά φορολογία, σε σημείο που να μην έχει να αγοράσει τα προς το ζην. Πέραν αυτού, κανείς τους δε λέει κουβέντα για το εάν τελικά θα πωληθούν τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα «funds», πολλώ δε μάλλον όταν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
- Πηγή : ergasianet.gr