Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Σε κίνδυνο η ζωή εργαζόμενου «κοινωφελούς εργασίας» - Βαρύτατες οι ευθύνες κυβέρνησης και ΚΕΔΕ

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη την Τετάρτη εργαζόμενος πενταμηνίτης κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Μεγαρέων κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε απορριμματοφόρο όχημα του δήμου. Επιτόπια διερεύνηση για τις συνθήκες του ατυχήματος θα διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έπειτα από εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη και του γενικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Γιάννη Σούκου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αντιμετώπιση κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων, καθώς και της εντατικοποίησης της εργασίας που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά δυστυχήματα».

Να σημειωθεί πως η απασχόληση εργαζομένων μέσω κοινωφελούς εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι παράνομη και γίνεται με την ανοχή και της κεντρικής εξουσίας και των αιρετών, που έτσι κλείνουν «τρύπες» σε κενές οργανικές θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για μόνιμο προσωπικό.

Όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, που συνεχίζει να βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες μεθόδους και να διεκδικεί σταθερή εργασία, μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών και εφαρμογή της αρχής για ίσες αμοιβές, ίδια δικαιώματα και εφαρμογή των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας, ακόμη και αυτής της κουτσουρεμένης, που έπρεπε να είχε αλλάξει, αλλά δεν άλλαξε δυστυχώς ακόμα:

  • Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου «παραγνωρίζουν» την παράμετρο της νομιμότητας, την ώρα που οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων πέφτουν θύματα εκβιασμού, τύπου «ή υπογράφεις ή φεύγεις», από τις δημοτικές Αρχές, που θέλουν να «βολευθούν», χωρίς κανένα αντίτιμο. Πέραν του ότι έτσι, εξυπηρετούν τη βούληση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, που επιθυμεί σφόδρα να απαξιώξει τις δημοτικές κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, ώστε να τις δώσει σε ιδιώτες, με βαρύ αντίτιμο για την τσέπη του δημότη – πολίτη.
  • Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συνεχίζει τον αγώνα για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μεταξύ αυτών και των προγραμμάτων «ανακύκλωσης» της ανεργίας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, όπως και η αναβάθμιση τους δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «ανακύκλωση» των ανέργων. Η λύση είναι τα μεγάλα κενά που δημιούργησε η μνημονιακή λαίλαπα να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα.



Διαβάστε επίσης:


δημοσίευσε ...