Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

«Χριστουγεννιάτικος μπουναμάς» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους το νέο φτωχολόγιο – μισθολόγιο

Χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού και με την μορφή του κατεπείγοντος, διαψεύδοντας τις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή για να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη 15 Δεκέμβρη το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Στο νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους τοκογλύφους δανειστές στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου για την «νιοστή» δόση, μαζί με την «πώληση» των κόκκινων δανείων και την δημιουργία υπερ-ταμείου για την εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συμπεριλαμβάνεται και το νέο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός που επιχειρήθηκαν να καλλιεργηθούν το προηγούμενο διάστημα από δηλώσεις – δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς, διαψεύστηκαν με την κατάθεση του ν/σ.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο μόνο τις αδικίες που προέκυψαν από το πετσόκομμα των μισθών του προηγούμενου ενιαίου μισθολογίου - φτωχολογίου που εφαρμόστηκε από την μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2011, δεν αποκαθιστά.

Αντίθετα, είναι ενταγμένο και αυτό στο βάρβαρο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής από την σημερινή κυβέρνηση, που χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική (φορολόγηση – ΕΝΦΙΑ – ΦΠΑ κλπ) επεκτείνει την φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που αποσυνδέει την βαθμολόγηση από την μισθολογική «εξέλιξη», συνεχίζει τη μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων για τουλάχιστον δύο έτη ακόμα χωρίς αυτά να αναγνωριστούν για την περαιτέρω μισθολογική «εξέλιξη», εάν υπάρξει, το 2018.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την μη σύνδεση της αξιολόγησης με την μισθολογική εξέλιξη αποδεικνύονται ψευδείς, αφού από την πίσω πόρτα γίνεται η σύνδεση αξιολόγησης και μισθού, με την καταβολή bonus– αυξήσεων σε αυτούς που θα αξιολογηθούν ως υπερ…. άριστοι.

Το νέο μισθολόγιο διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων σύμφωνα με την εκπαιδευτική τους κατηγορία, η μισθολογική ωρίμανση για τους εργαζόμενους των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ χρειάζεται 3 χρόνια ενώ για τους εργαζόμενους ΤΕ και ΠΕ η μισθολογική ωρίμανση γίνεται ανά 2 χρόνια.

Επιχειρεί τη χειραγώγηση δημιουργώντας κατηγορία «εκλεκτών» με την αύξηση του επιδόματος ευθύνης.

Αμφισβητεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάζοντας ουσιαστικά ημερομηνία λήξης του επιδόματος την 31/12/2017.

Θα διατηρηθεί το ύψος των αποδοχών στους εργαζόμενους που μειώνονται σε σχέση με αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου με τη μορφή προσωπικής διαφοράς, η οποία και θα απομειώνεται μελλοντικά με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του εργαζόμενου, αλλά στο νέο φτωχολόγιο δεν γίνεται λόγος για την διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης που προήλθε από την μεγάλη μείωση των μισθών των εργαζομένων από το προηγούμενο μισθολόγιο – φτωχολόγιο.

Όπως κανένας λόγος δεν γίνεται και για τα τρία μισθολογικά κλιμάκια που προέκυψαν στους εργαζόμενους των Δήμων από την εξαγορά για την ένταξη τους στα Β.Α.Ε.

Ενώ ακόμα και στους λιγοστούς σε αριθμό εργαζόμενους που προβλέπεται από την επανακατάταξη η πενιχρή σε ύψος αλλά πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση, αυτή θα δοθεί σε τέσσερεις δόσεις … ΕΤΗΣΙΕΣ !!

Μετά από 5 χρόνια επώδυνων περικοπών μισθών και παγώματος κάθε είδους αυξήσεων και μισθολογικής εξέλιξης, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα της μνημονιακής πολιτικής που συνομολόγησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπογράφοντας τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και την ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων του 3ου μνημονίου.

Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί, δεδομένου ότι εκτός της εφαρμογής του νέου μισθολογίου – φτωχολογίου θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προκειμένου να χρεωθούν την διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων .

Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μπουν στη διαδικασία σύγκρισης του μικρότερου ή μεγαλύτερου κακού που προπαγανδίζει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει ότι έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο των θεσμών. Ούτε στον κοινωνικό αυτοματισμό της προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ για γενναίες παροχές στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.

Τα νέα προαπαιτούμενα και οι κατ’ επίφαση σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να εξυπηρετούν την πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους και την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και της χώρας.

Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, για υπογραφή Σ.Σ.Ε, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών και των αγαθών που μετατρέπονται σε εμπορεύματα από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας που ξεπουλιέται.

ΜΕΤΑ – ΟΤΑ / 14-12-2015
Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word για διανομή ΕΔΩ
Ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

δημοσίευσε ...