Στις 10/4/2017 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία – αποχή των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα από την διαδικασία της «αξιολόγησης», το Υπουργείο Εσωτερικών κοινοποίησε εγκύκλιο που αφορά στην διαδικασία της «αξιολόγησης» στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και ειδικά στους Δήμους.
Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η ταύτιση των απόψεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝ.ΑΝ + ΔΑΚΕ-ΟΤΑ), για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον κλάδο εργαζομένων στους Δήμους σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους του δημοσίου, την … «πανσπερμία» ειδικοτήτων-αρμοδιοτήτων και την ύπαρξη πολυπληθέστατων τμημάτων – διευθύνσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος.
Η ίδια φρασεολογία είχε χρησιμοποιηθεί από την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝ.ΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ) λίγες ημέρες πριν την κοινοποίηση της εγκυκλίου Σκουρλέτη στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις προτάσεις τους, αυτές οι «ιδιαιτερότητες» αποτελούσαν τους λόγους για την εξαίρεση από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» των εργαζόμενων στους Δήμους, μέχρι να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο ευελπιστώντας έτσι σε μια «προνομιακή» μεταχείριση του κλάδου συγκριτικά με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, που θα μπορούσαν οι δυνάμεις αυτές να «πουλήσουν» και σαν δικό τους επίτευγμα κατά την προσφιλή τους τακτική.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας απέρριψαν την πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, για καθολική απεργία-αποχή από την διαδικασία της «αξιολόγησης» και κατάργηση του νόμου στην πράξη, προφανώς περιμένοντας με αγωνία την εγκύκλιο Σκουρλέτη, η οποία «καθυστέρησε» μεν λίγο αλλά ήρθε, αποκαλύπτοντας και τους συνομιλητές της σημερινής κυβέρνησης μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων στους Δήμους.
Η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, που τελικώς αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν πλέον έγινε απόφαση στην ΑΔΕΔΥ προκηρύσσοντας απεργία-αποχή από την διαδικασία όλων των εργαζομένων στο δημόσιο, δεν απορρίπτει τον προτεινόμενο τρόπο «αξιολόγησης» με συντεχνιακή περιχαράκωση περί «ιδιαιτεροτήτων» που προφανώς υπάρχουν όχι μόνο στον κλάδο εργαζομένων των ΟΤΑ α’ βαθμού αλλά σε όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα.
Αντιδρούμε και ζητάμε την κατάργηση του ν. 4369/2016 κρίνοντας τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα του που καλύπτει μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012 και τη στόχευση του νόμου για επιτελική και συρρικνωμένη δημόσια διοίκηση.
Η «αξιολόγηση» του ν.4369/2016 επιχειρεί να ρίξει τα βάρη και τις ευθύνες του απαξιωμένου και υποβαθμισμένου από τις κυβερνήσεις Δημόσιου Τομέα στους εργαζόμενους, κρύβοντας όμως άθλια την αλήθεια.
Προφανώς και έχει αξία μια αξιολόγηση που θα έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των υπηρεσιών και των εργαζόμενων στο δημόσιο και που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και των εργαζόμενων σε αυτό, κατοχυρώνοντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του.
Ο σκοπός και ο στόχος όμως της «αξιολόγησης» του ν.4369/2016 δεν είναι αυτός. Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της υποστελέχωσης των υπηρεσιών με την κατάργηση των προσλήψεων και της κάθε μορφής επινοούμενης ελαστικής σχέσης εργασίας χωρίς πλήρης δικαιώματα, καθώς και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών με άλλοθι την κρίση και τα δημοσιονομικά «οφέλη», οδηγούν σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τα νέα οργανογράμματα, όπως και η «αξιολόγηση» Μητσοτάκη, στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και των νεοφιλελευθέρων εμμονών για δημιουργία και λειτουργία ενός καθαρά επιτελικού και νεοφιλελεύθερου κράτους, με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργολάβων και του κεφαλαίου.
Η εγκύκλιος Σκουρλέτη για την «αξιολόγηση» έρχεται να αποδείξει την επίφαση στην δημοκρατία που επικαλείται ο νόμος (ολομέλειες τμημάτων – διευθύνσεων) και που τελικά σύμφωνα με την εγκύκλιο η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ολιγομελή και με το ίδιο ωράριο εργασίας τμήματα – διευθύνσεις. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία άραγε, δεν δουλεύουν σε βάρδιες; Αυτοί γιατί δεν εξαιρούνται;
Κι όχι μόνο αυτό! Η εν λόγω εγκύκλιος έχει προσβλητικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει απαξιωτικά το εργατοτεχνικό προσωπικό των δήμων το οποίο θεωρεί ανίκανο να αξιολογήσει μέσα από τις ολομέλειες τμημάτων – διευθύνσεων τους προϊσταμένους του.
Επιχειρεί να απομονώσει επιλεκτικά το εργατοτεχνικό προσωπικό ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων όταν και σε άλλους κλάδους εργαζομένων του δημόσιου τομέα όπως για παράδειγμα στον κλάδο της υγείας είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί η στοχοθεσία.
Δεν είναι μόνο προσβλητικός και απαξιωτικός ο χαρακτήρας της εγκυκλίου Σκουρλέτη, πρωτίστως είναι διασπαστικός και επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στο αρραγές μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από την διαδικασία της «αξιολόγησης».
Εξαιρώντας τους από την αξιολόγηση, η κυβέρνηση ευελπιστεί να μετατρέψει τις αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων αλλά και σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτροφωτισμός, περιβάλλον – πράσινο κλπ) σε «πολιορκητικό κριό» που θα διασπάσει τον ενιαίο και μαζικό αγώνα ανυπακοής όλων των εργαζομένων για την κατάργηση στην πράξη του νέου μνημονιακού μορφώματος της «αξιολόγησης».
Παρόλο που ΣΥΝ.ΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ όπως φαίνεται έχουν επιλέξει να συμπλεύσουν αρμονικά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κι ειδικά στο θέμα της «αξιολόγησης», ταυτίζονται οι απόψεις τους καθαρά απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην έχουν αυταπάτες για «επίλεκτους εργαζόμενους» που θα έχουν προνομιακή μεταχείριση, άλλωστε η εγκύκλιος Σκουρλέτη ακόμα και παρά του ότι έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας (31-3-2017) καταλήγει με την επισήμανση: «Όμως, σε κάθε περίπτωση, το σύστημα της αξιολόγησης θα εφαρμοσθεί όπως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του ν. 4369/2016 και στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ βαθμού, με ανάλογη εφαρμογή των εγκύκλιων οδηγιών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.»
Στο πλαίσιο της απόφασης για απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», οργανώνουμε τη συλλογική αντίσταση βήμα βήμα, συσπειρωνόμαστε στα συνδικάτα και με αγωνιστική αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων,
ΔΕΝ διστάζουμε, ΔΕΝ φοβόμαστε
ΕΝΩΝΟΥΜΕ τις ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ στην πράξη την «αξιολόγηση»
Όχι μόνο για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, αλλά για να ωφεληθεί το σύνολο του κόσμου της δουλειάς και να μη δημιουργηθεί το «επιτελικό – ευέλικτο δημόσιο» των …ιδιωτών, με τις πανάκριβες και ανεξέλεγκτες υπηρεσίες, που δε διασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια στις όποιες παροχές ή προϊόντα, παρά μόνο κέρδη για τους ίδιους.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 18-4-2017
Η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα : ΜΕΤΑ: Απεργούμε – Απέχουμε από την «αξιολόγηση»