Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνει η νομοθετική απο-ρύθμιση της κυβέρνησης



Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι η νομοθετική «ρύθμιση» του αρθ.24 του Ν.4479/2017 που ψήφησε η κυβέρνηση δεν διαφυλάσσει τους εργαζόμενους, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βρίσκονται υπό την αίρεση των δανειστών και τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης οι υπηρεσίες καθαριότητας θα καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων.
Σε αυτά τα ξεκάθαρα συμπεράσματα στηρίχθηκε και η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεδομένου μάλιστα ότι όλες οι παρατάξεις απέρριπταν την νομοθετική «ρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών και συνομολογούσαν ότι παρά του ότι κάτω από την πίεση των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέο νομοθέτημα, αυτό δεν απαντάει σε καμία περίπτωση στα αιτήματα που είχαμε θέσει με την έναρξη των κινητοποιήσεων, για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση του αρθ.61 του Ν.3979/2011που δίνει το δικαίωμα στους αιρετούς να αναθέτουν την καθαριότητα σε ιδιώτες.
Κάτω από την βαριά σκιά των δύο νεκρών συναδέλφων εν ώρα εργασίας που ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ μαύρο κατάλογο των «απωλειών» του κλάδου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που αναμφίβολα έπεσαν θύματα της εντατικοποίησης της εργασίας, τα προβλήματα της νομοθετικής, απορύθμισης τελικά, φάνηκαν με το «καλημέρα».
Με την δυνατότητα που δίνει στους δημάρχους η «ρύθμιση» και με δεδομένο ότι οι πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές που θέλουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας έχουμε σε πολλούς δήμους της χώρας το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Με δεδομένη την βούληση του Δημάρχου για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες από προηγούμενες τακτικές και ενέργειες του, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Λαμιέων όπου το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση τις 11/7/2017 αποφάσισε πλειοψηφικά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να προστεθούν από άλλους κωδικούς 930.000ευρώ στην καθαριότητα ώστε να μπορεί να πληρωθεί ο εργολάβος, στέλνοντας βίαια στην ανεργία τους συμβασιούχους εργαζόμενους, αρνούμενη η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμβάσεων.
Επίσης χαρακτηριστική είναι η τουλάχιστον ανήθικη εκμετάλλευση που δέχθηκαν οι 50 εργαζόμενοι από την Δημοτική Αρχή, που όντας για μήνες απλήρωτοι και χωρίς κανένας να τους ενημερώσει από την Διοίκηση κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καθαριστεί η πόλη μετά τις κινητοποιήσεις του κλάδου και τώρα τους πετάνε στον Καιάδα της ανεργίας.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ευθυγραμμισμένος στην μνημονιακή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος, που εμφάνισε την ιδιωτικοποίηση ως «μονόδρομο», σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων, απομάκρυνε τα οχήματα από το αμαξοστάσιο  και τα μετέφερε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας υπήρχαν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας,  όπου με εντολή της δημάρχου Γιάννας Κριεκούκη υπήρξε Αστυνομική παρέμβαση σε προγραμματισμένη συνέλευση των συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους – που βρίσκονται σε ένατη μέρα κινητοποιήσεων, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να απολύσει τους 35 συμβασιούχους του δήμου – κατά τη διάρκεια της συνέλευσης στο εργοτάξιο του δήμου, εμφανίστηκε στο χώρο «και στην συνέχεια στο Δημαρχείο ο Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Δυτική Αττικής με συνοδεία 2 περιπολικών». Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι ο αστυνομικός διευθυντής, τους δήλωσε ότι «έχει εισαγγελική εντολή για αυτόφωρη προσαγωγή όποιου εμποδίζει την λειτουργία του εργοταξίου και του Δημαρχείου».
Οι εργαζόμενοι πάντως αποφάσισαν και συνέχισαν την συνέλευση τους, η οποία διεκόπη στις 11.00 προκειμένου να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει το σωματείο, στη διάρκεια της οποία πραγματοποιήθηκε και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ από τις 10/7/2017 ζήτησε από τις παρατάξεις της ομοσπονδίας να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις της ομοσπονδίας και τις δράσεις του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την «ρύθμιση» της κυβέρνησης και την στάση των Δημάρχων. Η μόνη παράταξη που αποδέχθηκε την πρόταση μας ήταν η ΔΑΣ-ΟΤΑ, ενώ οι παρατάξεις ΣΥΝ.ΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ απαξίωσαν και να απαντήσουν, προφανώς αναμένοντας την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις ….19 Ιουλίου!!!
Συνεχίζουμε τον αγώνα, ο συντονισμός δράσης με άλλες ομοσπονδίες και κλάδους εργαζομένων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και την ΑΔΕΔΥ, αλλά πρωτίστως με την κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος είναι αναγκαία για την μαζικοποίηση και την μεγαλύτερη ένταση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, βάζοντας φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν ξεμπέρδεψε  με μας, θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της! 
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/12-7-2017

δημοσίευσε ...