Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Δήμος Αλίμου: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ελάχιστες οι θέσεις μόνιμου προσωπικού



Παρέμβαση στην χθεσινή (26/7/2017) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων με σκοπό την σύναψη νέων συμβάσεων στους εργαζόμενους συμβασιούχους της καθαριότητας, καθώς και την πρόβλεψη κενών οργανικών θέσεων στον Ο.Ε.Υ που θα αντιστοιχούν σε όλους τους συμβασιούχους που εργάζονται σε ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης επιχείρησε και απέσπασε εκβιαστικά την έγκριση του νέου Ο.Ε.Υ αφού η τροποποίησή του αποτελεί απαιτούμενο για την σύναψη των νέων συμβάσεων και την συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων εργαζόμενων ορισμένου χρόνου.
Με το προσχηματικό «δεν βγαίνω» οικονομικά, ο Δήμαρχος πρότεινε 34 κενές οργανικές θέσεις στην υπηρεσία της καθαριότητας όταν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι απαριθμούν τους 77.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε τον ΟΕΥ ως αντιδραστικό και αναξιοκρατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Δημοτικής Αρχής και ενάντια στους εργαζόμενους και τους Δημότες και που καταργεί μέχρι και οργανικές θέσεις εργαζομένων με κίνδυνο την απόλυση τους, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στον Σύλλογο Εργαζομένων Δημ. Γεωργακόπουλος, μέλος της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής», συναίνεσε με την πρόταση της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δημάρχου και μάλιστα όπως παραδέχθηκε βοήθησε και ο ίδιος στην σύνταξή του. Επίσης συναίνεσε με τον πλέον αντιδραστικό τρόπο και στην πρόβλεψη των κάτω των μισών κενών οργανικών θέσεων από τον αριθμό των συμβασιούχων που εργάζονται στον Δήμο.
Να επισημάνουμε ότι οι 77 εργαζόμενοι συμβασιούχοι εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι από τις 19 Ιουνίου μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης και ο Δήμαρχος το μόνο που κάνει είναι να τους προτείνει δικηγόρους για να διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους.  
Και εδώ μπαίνει και το ερώτημα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στον Σύλλογο Εργαζομένων και μέλος της ΣΥΝ.ΑΝ που εκτελεί χρέη Αναπληρωτή Δ/ντη Διοίκησης με ανάθεση από τον Δήμαρχο, τι ακριβώς έχει κάνει;
Η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου Αναστασία Παπαχρίστου στην τοποθέτηση της σχετικά με τους συμβασιούχους ανέφερε συγκεκριμένα:
«κύριε πρόεδρε κ. δήμαρχε κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι
Μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, κατάφεραν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό θέμα των συμβασιούχων αλλά και το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού.
Μια νομοθετική ρύθμιση όμως που σύμφωνα με την ομοσπονδία μας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους αλλά ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας και φυσικά δεν απαντά στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρης δικαιώματα για όλους.
Ωστόσο όμως η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το δικαίωμα να κρατηθούν «ζωντανοί» οι εργαζόμενοι μέσα στην εργασία τους για μέχρι τις 31 Μάρτη του 2018 με την προϋπόθεση όμως να υπάρξουν αιτήματα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και διαγωνισμοί που θα μπορούν να συμμετάσχουν.
Έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα και στην λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.
Βλέπουμε όμως ότι μέχρι και σήμερα ο δήμος μας δεν προχώρησε στην διαδικασία αυτή και που την προβλέπει το άρθρο 24 του Νόμου 4479/2017.
Επειδή θεωρούμε ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με την πλειοψηφία των δήμων, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο Αλίμου να πάρει σήμερα απόφαση ώστε στον νέο ΟΕΥ να προβλεφθούν κενές οργανικές θέσεις τουλάχιστον αντίστοιχες στον αριθμό των συμβασιούχων και στις αντίστοιχες ειδικότητες.
Παράλληλα να παρθεί  απόφαση σύναψης νέων συμβάσεων με ΟΛΟΥΣ τους συμβασιούχους που απασχολούνταν στον Δήμο στις 7/6/2017 όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος.
Τονίζουμε και πάλι ότι οι νέες συμβάσεις πρέπει να καλύπτουν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους συμβασιούχους  και όχι ορισμένους.
Τα προσχήματα που πιθανόν μπαίνουν για δήθεν δεν φτάνουν τα ανταποδοτικά δεν ευσταθούν.
ΟΛΟΙ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2017 και η μισθοδοσία τους ήταν εξασφαλισμένη από τα ανταποδοτικά τέλη.
Εξάλλου για να λειτουργεί η υπηρεσία της καθαριότητας και να είναι η πόλη καθαρή και με δεδομένο ότι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι δεν επαρκούν, διαχρονικά προσλαμβάνει συμβασιούχους με οχτάμηνες ή με δίμηνες συμβάσεις.
Επίσης, σαφώς και πρέπει να παρθεί απόφαση να προστεθούν κενές οργανικές θέσεις στην υπηρεσία της καθαριότητας που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον αριθμό των συμβασιούχων και των ειδικοτήτων τους και να σταλεί το σχετικό αίτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Υπουργείο όπως ορίζει η νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει το ΣΥΝΟΛΟ των συμβασιούχων που εργάζονται στο δήμο.
Και στην περίπτωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού επίσης δεν μπορεί να υπάρξουν και να δεχτούμε «εκπτώσεις» όταν η υπηρεσία έχει ερημώσει ουσιαστικά από προσωπικό.
Δεν δεχόμαστε δικαιολογίες για το αν φτάνουν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες ή όχι, γιατί το κόστος της υπηρεσίας τόσο από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης όσο και οι περικοπές που υποστήκαμε άνω του 40% στους μισθούς μας από τα μνημονιακά μισθολόγια, έχει μειωθεί.
Αυτή όμως η μείωση του κόστους της υπηρεσίας δεν είδαμε να μετακυλύετε στους δημότες και να μειώσετε τα δημοτικά τέλη.
Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε το αν τα ανταποδοτικά που πληρώνει ο δημότης του Αλίμου και που δεν μειώθηκαν ποτέ, θα καλύπτουν την μισθοδοσία.
Τέλος, αν δεν προβεί σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτές τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, δεν θα διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υπηρεσίας καθαριότητας και μας αφήνετε να καταλάβουμε ότι σύντομα θα φέρετε θέμα ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο.
Κι αυτό θα σημαίνει ότι θα στείλετε τους εργαζόμενους στην ανεργία και τον λογαριασμό του εργολάβου στους δημότες»   

δημοσίευσε ...