Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: Καταδικάζουμε το χουντικής προέλευσης σ/ν της κυβέρνησης για τις συγκεντρώσεις

Με το χουντικής προέλευσης και κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και φέρνει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην βουλή η κυβέρνηση, επιχειρεί να χτυπήσει τον πυρήνα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, την αντίσταση και αντίδραση του κόσμου της εργασίας και του λαού.

Το νομοσχέδιο που αποτελεί διακαή πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις –με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα– για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Δεν αποτελεί για εμάς τυχαίο γεγονός,  η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση νομοθετεί το συγκεκριμένο τερατούργημα. Αποδεικνύεται ότι παίρνει προκαταβολικά τα μέτρα της, μπροστά στο φόβο των  λαϊκών αγώνων  που σίγουρα θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, διανύουμε ήδη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, που θα φέρει χιλιάδες απολύσεις, βάθεμα της  ανεργίας, της απληρωσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της περιστολής των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Εισάγει προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς, ξεπερνώντας ακόμα και αυτούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα! Το νομοσχέδιο ορίζει σημεία που εξ αρχής απαγορεύονται συγκεντρώσεις (όπως δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία κλπ), ενώ μπορεί να απαγορευθούν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιούνται χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν συμμορφώνονται οι διαδηλωτές στους περιορισμούς.

Προχωράει, όχι μόνο στην απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γενικά των συγκεντρώσεων. Και μάλιστα αναγνωρίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων μόνο για γεγονότα «κοινωνικής σημασίας», προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν κι αυθαίρετα.

Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση!

Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το «σκοπό» της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τη συνεκτίμηση του αριθμού των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα, θέτει προληπτικούς περιορισμούς κατά παράβαση ακόμα και στοιχειωδών αρχών του ποινικού κώδικα, αφού αναφέρεται ότι η αστυνομική αρχή μπορεί να λαμβάνει μέτρα και στην περίπτωση αξιόποινων πράξεων «που η τέλεσή τους πιθανολογείται σοβαρά».

Δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να αποφασιστεί η απαγόρευση μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού δεν ορίζεται σαφής χρόνος γνωστοποίησης από τον οργανωτή, ούτε σαφής χρόνος ενημέρωσης από τις αστυνομικές αρχές για το αν απαγορεύεται ή όχι μια συγκέντρωση - διαδήλωση. Απ’ την άλλη μεριά, κατά την υποχρεωτική γνωστοποίηση στις αρχές, απαιτούνται τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και σαφή πρόβλεψη για την έναρξη – λήξη – διαδρομή της συγκέντρωσης.

Ανοίγει το δρόμο για προβοκατόρικες ενέργειες, στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σε μια συγκέντρωση, με σκοπό είτε τη διάλυσή της είτε και την οικονομική εξόντωση των φορέων, σωματείων κ.λπ. που τη διοργανώνουν και που φέρουν -με βάση το νομοσχέδιο- αντικειμενική ευθύνη για ενέργειες τέτοιων προβοκατόρων, τη στιγμή που είναι «κοινό μυστικό» ότι αυτοί καθοδηγούνται άμεσα από κρατικούς και «παρακρατικούς» μηχανισμούς.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά καταδικάζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να βάλει τις αντιστάσεις και αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού σε μόνιμη καραντίνα.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της αν νομίζουν πως θα φιμώσουν τη λαϊκή πάλη και τους αγώνες των εργαζομένων!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση, ότι θα πάρει ηχηρή απάντηση μέσα από την οργανωμένη μας απειθαρχία στους κατάπτυστους σχεδιασμούς της.

Το δικαίωμα να μπορούν οι εργαζόμενοι να απεργούν, να διαδηλώνουν το κέρδισαν με αγώνες και θυσίες!

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε!

Θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες των οικογενειών μας! 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...