Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Απλήρωτοι και «ξεκρέμαστοι» οι εργαζόμενοι στα Κ.Η.Φ.Η(κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ύστερα από την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η, για το διάστημα της παράτασης από 1/1 – 31/7/2013 καθώς και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης  της νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, το συντονιστικό των εργαζομένων την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 απευθύνθηκε στα αρμόδια Υπουργεία.

Το αρμόδιο τμήμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών, μας ενημέρωσε ότι, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που πρέπει να υπογραφεί, είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επομένως η σύμβαση θα υπογραφεί στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι τέλος Μαΐου, με αποτέλεσμα  η επιχορήγηση που περιμένουμε για το χρονικό διάστημα από 1/1 – 31/7/2013, θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Όσον αφορά την νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως γνωρίζουμε η Δημόσια Διαβούλευση έληξε 22/4/2013. Η πρόσκληση βρίσκεται στην τελική της μορφή στην Διαχειριστική αρχή(ΜΟΔ), η οποία τελεί υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους. 

Όμως από τους Αρμόδιους της  Ε.Ε.Τ.Α.Α., ενημερωθήκαμε ότι η πρόσκληση θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Προέκυψε όμως ένα θέμα μετά από συζήτηση με τα αρμόδια τμήματα της Ε.Ε.Τ.Α.Α., ότι η σύμβαση θα υπογραφεί τουλάχιστον μετά από 2,5 -3 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις οι οποίες θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την διαδικασία. Επομένως θα υπάρξει κενό μεταξύ της λήξης της παράτασης και της ένταξης των φορέων στην καινούργια σύμβαση.

Εδώ πρέπει να διεκδικηθεί καινούργια παράταση μέχρι την ένταξη και να εξοικονομηθούν πόροι στους ΚΑΠ του Προϋπολογισμού. Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών ενημερώθηκε από το συντονιστικό για το συγκεκριμένο θέμα και δεσμεύθηκε ότι θα το κοιτάξει.

Τέθηκε και το θέμα των ΝΠΙΔ  και ΝΠΔΔ που διέρρευσε ότι θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Δεν υπάρχει σαφή εικόνα αυτή τη στιγμή. Όμως ενώ κατά τον Καλλικράτη, τις Δομές μπορούν να τις απορροφήσουν οι Δήμοι, το θέμα είναι τελικά ποιους θα απολύσουν;  

Δυστυχώς απ’  ότι φαίνεται τους ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα που θα δείξουν στην τρόικα και όχι το Κοινωνικό έργο που έχουμε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και η ανθρώπινη αξία των ωφελούμενων συνανθρώπων μας που χρίζουν τη βοήθεια του κράτους.

Συνάδελφοι,
 
Η υπαγωγή όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και των εργαζομένων σε αυτά, στα οργανογράμματα των δήμων είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα μας.  

Ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων (ΒΣΣ,ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ,ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κλπ), που θίγονται άμεσα από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης, η οποία εμπορευματοποιεί τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αποτελεί μονόδρομο στις επιλογές μας.

Το Συντονιστικό των Κ.Η.Φ.Η, δεν σταματάει τις προσπάθειες του εδώ. Συνεχίζει και το επόμενο ραντεβού μας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία θα είναι στις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε την τυχόν παράταση που θα χρειαστεί και για όποιο άλλο πρόβλημα προκύψει.

Εντός του Ιουνίου, θα ενημερωθείτε για συνάντηση με όλα τα Κ.Η.Φ.Η  που βρίσκονται στο Νομό Αττικής για να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να συνταχθούμε με τους συναδέλφους της επαρχίας.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η)
ΚΕΝΤΡΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

δημοσίευσε ...