Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

«Κοινωφελής εργασία», προθάλαμος «μαύρης εργασίας» στους Δήμους.

Εδώ και καιρό με αφορμή την οικονομική κρίση πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις. Με πρόσχημα μάλιστα την καταπολέμηση της ανεργίας, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ συνέλαβαν την ιδέα της «κοινωφελούς εργασίας» που διευκολύνει την διαιώνιση των δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, και όχι μόνο.

Τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» 5 μηνης διάρκειας που «ανακάλυψε» και εφαρμόζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ στην ουσία αναδεικνύουν το μέγεθος του εμπαιγμού που επιχειρεί η συγκυβέρνηση προς τους ανέργους,  μέσω της κακοπληρωμένης και προσωρινής εργασίας του προγράμματος καθώς και το πόσο  ανεύθυνα και ρουσφετολογικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας το οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις εξουσίας Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ το έχουν φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος.

Οι ωφελούμενοι τελικά των προγραμμάτων αυτών που ήδη εφαρμόζονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν είναι στην πραγματικότητα οι άνεργοι όπως παραπλανητικά εκθειάζει η κυβέρνηση , αλλά η ίδια η κυβέρνηση και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκμεταλλεύονται σε ύψιστο βαθμό την ανάγκη των ανέργων για εργασία και για επιβίωση.

Ζωντανό παράδειγμα «μαύρης εργασίας» και εκμετάλλευσης στους δήμους, που σίγουρα δεν αποτελεί μοναδικότητα, η Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας. Τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ πεντάμηνης διάρκειας κοινωφελούς εργασίας με ειδικότητα «εργάτες γενικών καθηκόντων», τους απασχολεί στην υπηρεσία της καθαριότητας, είτε συνοδούς απορριμματοφόρου και εργάτες στην αποκομιδή απορριμμάτων, είτε στην οδοσάρωση ή ακόμα και στο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, όπως και κάθε δήμαρχος, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είναι ασφαλισμένοι γι’ αυτή την εργασία, δεν τους καταβάλλονται βαρέα ένσημα, δεν τους καταβάλλετε ανθυγιεινό επίδομα, δεν τους παρέχονται είδη ατομικής προστασίας και δεν τους παρέχεται και ένα λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως για να τηρηθούν και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Όταν δε παρουσιαστεί τυχόν εργατικό ατύχημα οι εργαζόμενοι δεν θα είναι ασφαλισμένοι για την εργασία που πρόσφεραν κατά την ώρα του ατυχήματος και αυτός που θα υποστεί τις συνέπειες της παρανομίας θα είναι ο υπάλληλος της διοίκησης (προϊστάμενος – διευθυντής) που κατ’ εντολή της δημοτικής αρχής χρησιμοποιεί τους «ωφελούμενους» του προγράμματος για εργασίες εκτός καθηκόντων.

Γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Αγίας Βαρβάρας, θέλοντας να δείξουν τα φιλεργατικά τους αισθήματα, αντί να βγάζουν κατά καιρούς επικοινωνιακές «κορώνες» κατά του νεοφιλελευθερισμού, που θέλει εργάτες κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα, να απαιτήσουν και να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή εργασία για τις πάγιες και διαρκής ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου.

Η αντιμετώπιση δε του προβλήματος με την παροχή μόνο του γάλακτος όπως υποβαθμίζοντας το πρόβλημα πρότεινε αντιδήμαρχος, καταδεικνύει την αντίληψη που διακατέχει την δημοτική αρχή για τον κόσμο της εργασίας.  

Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Ο.Τ.Α. (Α.Σ.Κ-Ο.Τ.Α) δεν βάλλει  κατά των ανέργων, οι οποίοι, έστω και με αυτό τον τρόπο, στη μνημονιακή εποχή ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Βάλλει κατά των εργολάβων της ελπίδας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανέργων, τους οδηγούν σε δόλιες και αναξιοπρεπείς συναλλαγές προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια τους.

Βάλλει κατά των Δημάρχων που βρήκαν μια φτηνή  και χωρίς οικονομικό κόστος λύση, προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες θέσεις των εργαζομένων που χρειάζονται χωρίς να φαίνεται ότι επικροτούν κιόλας αυτές τις λογικές.

Η τεραστίων διαστάσεων ανεργία στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με «φτιασιδώματα» και πολιτικές φιλανθρωπίας και χαρτζιλικιού, όπως είναι αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να προστατέψει από τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλλουν τους «ωφελούμενους», όπως τεχνηέντως οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αποκαλούν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που καλούνται όμως να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Έχει υποχρέωση να καταγγέλλει και να αποτρέπει κάθε δημοτική αρχή, δεκανίκι της μνημονιακής συγκυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους.

Απαίτηση του εργατικού κινήματος αλλά και της Αριστεράς διαχρονικά ήταν η κατάργηση αυτών επισφαλών, ελαστικών και βάρβαρων μορφών εργασίας, και η στελέχωση των υπηρεσιών από προσωπικό μόνιμο και με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

ΟΧΙ στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα»
ΟΧΙ στην εκμετάλλευση των εργαζομένων
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Δεκέμβριος 2013                                   Α.Σ.Κ – Ο.Τ.Α

δημοσίευσε ...