Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Σταδιακή δήμευση των ακινήτων των μικρομεσαίων νοικοκυριών

Εν μέσω αντιδράσεων και έντονης κριτικής τόσο για τη διαδικασία της συζήτησης όσο και για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ξεκίνησε το Σάββατο (14/12) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διαβούλευση για τον άδικο και ακραία αντισυνταγματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

To υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο,  προχωρούν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπει διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότι η σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και πως η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.

«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και προσέθεσε πως  στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ΕΝΦΙΑ ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Υπενθυμίζεται, πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη (12/12) το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ψηφισθεί και να μονιμοποιηθεί με υπερεπείγουσες αντιδημοκρατικές διαδικασίες ο ακραία αντισυνταγματικός και άδικος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος οδηγεί στη σταδιακή δήμευση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ θα εξουθενώσει πλήρως τα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα το 2014 από το 2013 δεν θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπεται, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να συγκεντρώσει μεγαλύτερα έσοδα από τους πολίτες σε σχέση με τον προηγούμενο ΕΕΤΑ. Συγκεκριμένα, από τον ΕΦΙΑ αναμένεται να συγκεντρωθούν 2,65 δισ. έναντι 2,48 δισ. που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τον ΕΕΤΑ το 2013.

Εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται, σε συνθήκες ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, τα ακίνητα περίπου να έχουν ξαναπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα τα οικόπεδα!

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τον ΕΦΙΑ στην iskra

δημοσίευσε ...