Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Άμεσες απολύσεις σε ΟΤΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Συνολικά 29 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης προκειμένου να οδηγηθούν σε κατάργηση. Στόχος, να γεμίσει η δεξαμενή των 11.000 απολύσεων του 2014 αλλά και των 1.300 που απομένουν για το 2013.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.

Η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει με την τρόικα την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 εργαζομένων από το δημόσιο, από τις ποίες το 50%, όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν, θα απολυθούν και άλλες 15.000 απευθείας απολύσεις από Ν.Π.Ι.Δ. Η εκκίνηση έγινε από την ΕΡΤ και έχουν μπει στο στόχαστρο τα αμυντικά συστήματα και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση και η παράταξή μας στους ΟΤΑ (ΑΣΚ-ΟΤΑ), εκτιμούν ότι η πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν, πέρα από τις παραπάνω δεσμεύσεις και στον "ξαφνικό θάνατο" υπηρεσιών, όπως είναι οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (Μισθοδοσία, πληροφορική κλπ), καθώς και τεχνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, πράσινο κλπ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι το απαραίτητο προσωπικό θα καθορίζεται με μαθηματικό τύπο ( 62 εργαζόμενοι ανά 10.000 κατοίκους) αποκαλύπτει ότι πάνω από 20.000 εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η λεγόμενη διαδημοτική κινητικότητα, με υποχρεωτική διαθεσιμότητα, αποκαλύπτει και το μέγεθος της απάτης, γιατί κινδυνεύουν να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην απόλυση και μάλιστα "εθελοντικά".
Αν πραγματικά θέλουν να αντιμετωπίσουν, όπου και αν υπάρχουν, προβλήματα υπεράριθμου προσωπικού, να δώσουν δικαίωμα μετάταξης απο δήμο σε δήμο, χωρίς υποχρεωτική διαθεσιμότητα.

Αν ψάχνουν για αφελείς ελπίζουμε ότι δεν θα βρουν, γιατί με τα κριτήρια που βάζουν, σε συνδυασμό και με τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, θα εγκλωβιστούν και δύσκολα, έως αδύνατον, να γίνουν αποδεχτοί από κάποιον άλλο δήμο.

Το ενδιάμεσο απολογιστικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αρχίζει τις εργασίες του αύριο, Δευτέρα 2/12/2013, θα πρέπει να οργανώσει την προετοιμασία του κλάδου και να συντονίσει τη δράση του με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους άνεργους και τους συνταξιούχους για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών τους εκφραστών.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η άρση της διάσπασης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ, η νομιμοποίηση όλων των αντιπροσώπων και των σωματείων που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο συνέδριο.

Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που έληξε προχθές και η αναγνώριση της αναγκαιότητας να προχωρήσει άμεσα σε καταστατικές αλλαγές, με στόχο την ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, στα συνδικάτα και το γεγονός των μεγάλων ανατροπών που έχουν γίνει στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, επιβάλουν το συνέδριο να πάρει μέτρα που θα ενώνουν και δεν θα διασπούν τους εργαζόμενους.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων.

Πρόκειται για τις:
1. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας
2. Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
3. Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
4. Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ
5. Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
6. Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
7. Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
8. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
9. Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
10.Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας
11.Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
12.Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
13.Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
14.Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
15.Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
16.Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
17.Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
18.Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM
19.Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού
Πληροφορίες από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

δημοσίευσε ...