Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε – ή εμείς ή αυτοί
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που σφαγιάζει τον βασικό μισθό, εξισώνοντάς τον με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, η ολοκλήρωση των 15.000 απολύσεων μέσα από τη δεξαμενή των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα αλλά και ο νέος μηχανισμός απολύσεων μέσω του επανελέγχου των μετατροπών συμβάσεων συνθέτουν τις βασικές δρομολογημένες εξελίξεις στο Δημόσιο για τη νέα χρονιά.
Η συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού μισθού στα 680 ευρώ από τα 780 που είναι σήμερα, εξισώνοντάς τον έτσι -λόγω της 12μηνης μισθοδοσίας- με τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στα 586 ευρώ (επί 14 μήνες). Αντίστοιχα, ο εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μειωθεί στα 748 ευρώ από 858 που είναι σήμερα, ενώ για τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το ποσοστό απωλειών θα ανέλθει στο 2% με 4%.
Με τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα αμείβονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα παραμένουν επί δύο χρόνια σε "δοκιμαστική περίοδο", προκειμένου να αποφασίζει κατόπιν η διοίκηση αν θα μονιμοποιηθούν ή όχι. Η θεσμοθέτηση των νέων μισθών συνιστά την πρώτη άμεση παρέμβαση στο μισθολόγιο -προγραμματισμένη για τις αρχές του 2015- ως μεταβατικό στάδιο για το ολοκληρωμένο μισθολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε όλο το Δημόσιο από την 1η.1.2016. Θα προηγηθεί η ενδιάμεση πιλοτική εφαρμογή του την 1η.7.2015 στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα είναι μεν δημοσιονομικά ουδέτερη, ωστόσο θα προβλέπει τη σύνδεση της αποδοτικότητας και της θέσης ευθύνης με την αμοιβή, την εξάλειψη της "προσωπικής διαφοράς", πετσοκόβοντας παράλληλα και όλα τα μη μισθολογικά επιδόματα, όπως π.χ. αργίες, μέθοδοι χορήγησης ετήσιων αδειών ανάπαυσης, εκτός έδρας αποζημιώσεις κ.λπ.
Ολοκλήρωση των 5.500 απολύσεων
Η εκκρεμότητα των 5.500 απολύσεων, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 15.000, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Ήδη, στα μέσα Δεκεμβρίου απολύθηκαν οριστικά 1.600 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, όπως και υπάλληλοι διάφορων υπουργείων (Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος), ταμείων, κ.λπ. Το παζλ των υπόλοιπων απολύσεων συμπληρώνουν, κατά κύριο λόγο, όσοι από τους εναπομείναντες σε διαθεσιμότητα δεν επανατοποθετηθούν, όπως επίσης οι υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά, όσοι απομακρύνονται λόγω πειθαρχικών, καθώς και οι απολύσεις που θα προκύψουν από τον επανέλεγχο των μετατροπών συμβάσεων. Ειδικά, η τελευταία αυτή διαδικασία έχει ήδη καταγγελθεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς του Δημοσίου και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ως νέος μηχανισμός απολύσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σχετική δέσμευση στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Απριλίου, όπου γίνεται λόγος για ενδεικτικό στόχο (indicative target) 2.000 απομακρύνσεων το α' τρίμηνο του 2015, που θα προέλθουν από τα πειθαρχικά και τις παράνομες προσλήψεις ή μετατροπές συμβάσεων.
Στα ανοιχτά μέτωπα του Δημοσίου περιλαμβάνονται ακόμη: η εφαρμογή του νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης που ανακοίνωσε το ΥΔΜΗΔ μετά την παταγώδη αποτυχία της αξιολόγησης με ποσόστωση, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας (ή εσωτερική αγορά εργασίας), που θα αντικαταστήσει τον μηχανισμό μετατάξεων / αποσπάσεων, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι θα είναι αποσυνδεδεμένος απ' τη διαθεσιμότητα / απολύσεις, ενώ θα είναι και υποχρεωτικός, η εκχώρηση, σύμφωνα με την "Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση 2014-2016" κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω του περίφημου "outsourcing".
πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...