Σχόλιο του ΜΕΤΑ για τα πλαστά πτυχία.
Αυτές τις μέρες άνοιξε ξανά η συζήτηση για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στο δημόσιο με πλαστά πτυχία. Την αφορμή την έδωσε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά και οι διαρροές στον τύπο γύρω από τα απολυτήρια ιδιωτικών σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έκλεισαν λόγω παρατυπιών και παραβάσεων την δεκαετία του 2000.
Σύμφωνα με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περίπου 2.500 τίτλοι σπουδών έχουν βρεθεί προβληματικοί και το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο ν.3577/2007 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γιαννάκου, μέχρι τώρα δεν εφαρμόστηκε και που ουσιαστικά νομιμοποιεί τα απολυτήρια αυτά μέσω «ειδικών εξετάσεων», έχοντας σαν βάση ένα σκεπτικό που λέει ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους παράνομους από τους παράτυπους τίτλους σπουδών.
Έτσι επιλέγει να ξαναστείλει όλους τους κατόχους τέτοιων απολυτηρίων στο «καθαρτήριο» ειδικού τύπου εξετάσεων και να τους κάνει όλους και «τυπικούς» και «νόμιμους». Εδώ να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους αυτοί οι τίτλοι σπουδών έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαγωνισμούς διορισμού στο δημόσιο που είχαν σαν κύριο προσόν επιλογής τον βαθμό του απολυτηρίου.
Με τις «ειδικές εξετάσεις», κύριε Φίλη, θα εξασφαλίσετε στους κατόχους τους ίδιους βαθμούς ή ακόμα και την κατοχή του τίτλου; Αν όχι, τότε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι προφανώς και δεν θα είναι «διοριστέοι»! Τότε πού αποσκοπείτε;
Πού αποσκοπεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση;
Πρώτον, θα εμπεδωθεί στην κοινωνία ότι και με «πλαστά», «παράνομα» και «παράτυπα» απολυτήρια-ας τα πει όπως θέλει ο καθένας- οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να παραμένουν στην εργασία. Άλλωστε ο κοινωνικός αυτοματισμός πάει χέρι-χέρι με τα μνημόνια κι είναι δοκιμασμένη συνταγή τα προηγούμενα χρόνια, γιατί να την αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση! Έτσι όταν έρθει η ώρα των απολύσεων- γιατί κι αυτό χέρι-χέρι πάει με τα μνημόνια- τότε δεν θα υπάρχει κανείς σύμμαχος στον κοινωνικό ορίζοντα για αυτούς τους «κακούς εργαζόμενους» και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις.
Δεύτερον, δεν θα γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση και δεν θα υπάρξει και καμιά επίπτωση για όλους αυτούς, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους που είχαν «στήσει» επί δεκαετίες τέτοιου τύπου παραμάγαζα και πουλώντας ελπίδες, εκδούλευση κι απολυτήρια όπως φαίνεται, χρησιμοποιούσαν το δημόσιο- από το υπουργείο Παιδείας, την διοίκηση των δευτεροβάθμιων μέχρι και τον διορισμό, για να μεγαλώσουν την πελατειακή τους βάση.
Όταν ξεκινούσε στις αρχές του μνημονίου η διαδικασία του ελέγχου πλαστότητας των πτυχίων στο δημόσιο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κανείς μας δεν φανταζόταν το εύρος και το μέγεθος. Όσο θράσος και να ΄χει κάποιος, δύσκολα μόνος του πλαστογραφεί επίσημα έγγραφα και τα καταθέτει για να διοριστεί. Οι τότε κρατούντες όμως γνώριζαν πολύ καλά και γνώριζαν γιατί προφανώς και «συμμετείχαν» στις διαδικασίες του διορισμού. Κι οι σημερινοί κυβερνώντες έρχονται να τους βάλουν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, να τους ξαναβαφτίσουν και να τους «καθαρίσουν», με τέτοιου είδους αποφάσεις. Κι οι «κακοί» της ιστορίας θα είναι πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πια εκτός από «τεμπέληδες» θα είναι και «πλαστογράφοι».
Τρίτον, δεν θα αναδειχθεί ο τρόπος που λειτουργεί η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα. Σε κανένα δημόσιο σχολείο δεν ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο.
- Σε κανένα δημόσιο σχολείο δεν θα είχαν όλοι απολυτήριο βαθμό είκοσι.
- Σε κανένα δημόσιο σχολείο δεν θα μπορούσες να εργάζεσαι στη μια άκρη της Ελλάδας και παράλληλα να είσαι και μαθητής στην Γ' Λυκείου στην άλλη άκρη.
- Σε κανένα δημόσιο σχολείο, δεν θα είχες εσύ κι άλλοι τρεις συμμαθητές σου τον ίδιο αριθμό μητρώου στο απολυτήριο.
- Σε κανένα δημόσιο σχολείο δεν θα είχε «χαθεί» το μητρώο και τα στοιχεία των μαθητών και
- Σε κανέναν δημόσιο σχολείο δεν θα «αγόραζες» το απολυτήριο σου.
Πέρα από αυτά κι επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για αρχικό απολυτήριο στην τραγικά μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά για δεύτερο απολυτήριο, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς και για ποιον λόγο ένας άνθρωπος επιλέγει να ξαναπάει σε ιδιωτικό επαγγελματικό λύκειο για να πάρει ξανά απολυτήριο λυκείου. Τι το χρειάζεται κάποιος το απολυτήριο με είκοσι; Η «φάμπρικα» των απολυτηρίων με είκοσι ήταν άλλωστε γνωστή στους μυημένους και σ΄ αυτούς που χρησιμοποιούσαν το κράτος πελατειακά. Αυτός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και δη της ιδιωτικής, λοιπόν στη χώρα μας;
Αυτές οι παράμετροι λοιπόν πρέπει να ανοίξουν ξανά στην συζήτηση κι όχι αυτή να διεξάγεται με όρους τηλεοπτικών εκπομπών ψυχαγωγικού περιεχομένου.
Και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ότι θα μας βρει όλους απέναντι σε αυτό.
Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο και κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν πρόκειται να «καλύψει» και να υπερασπιστεί φαινόμενα διαφθοράς κι απάτης κι ούτε να δείξει ανοχή.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να συνεχίσει το ίδιο παραμύθι του κοινωνικού αυτοματισμού που χωρίζει την κοινωνία σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, σε «καλούς» και «κακούς».
Το δημόσιο διοικείται από τους πολιτικούς προϊσταμένους του και από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν αυτό-κυβερνάτε κι ως γνωστόν, η διαφθορά, ο γάμος και το ταγκό θέλουν δύο, δεν γίνεται αλλιώς, δεν «χορεύονται» από έναν. Κι αν σχεδιάζει απολύσεις η κυβέρνηση (άλλωστε στην αξιολόγηση του Αυγούστου του 2014 υπήρχαν, κι αυτήν και πιο βάρβαρη πολιτική υλοποιεί σήμερα με το 3ο μνημόνιο) να μην κάνει όνειρα ότι με τέτοιες μεθόδους θα απομονώσει τους ΔΥ και θα τους δώσει βορά στην κοινωνία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Το ΜΕΤΑ θα συμβάλλει και θα αγωνιστεί έτσι ώστε το συνδικαλιστικό κι εργατικό κίνημα συνολικά, πρώτο να απομονώσει τέτοια φαινόμενα εργαζόμενων μέσα στις τάξεις του αλλά και για να τιμωρηθούν και να εξοβελιστούν και οι πραγματικά ένοχοι αυτής της ιστορίας που δεν είναι άλλοι από το πολιτικό κατεστημένο που εκμεταλλευόμενο πραγματικές ανάγκες κι ανθρώπους, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να εδραιώσει την εξουσία του.
Εμείς από την αρχή δηλώσαμε ότι η πλαστογράφηση είναι έγκλημα διαρκείας και δεν παραγράφεται, αλλά δεν θα τους διευκολύνουμε στο να το πληρώσει το έγκλημα αυτό μόνο η μια πλευρά, αλλά και αυτοί και κυρίως αυτοί που όπως σήμερα έτσι και τότε πατούν πάνω στις ανάγκες των ανθρώπων για να τους τσαλακώσουν.
Το ΜΕΤΑ παλεύει για να είναι η παιδεία δημόσιο αγαθό που θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες της χώρας χωρίς προνόμια και διακρίσεις, δημόσια και δωρεάν και με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Το ΜΕΤΑ παλεύει και θα παλέψει για το τσάκισμα των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όλων όσων τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της δουλειάς, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ του λαού και του τόπου που περνάει μέσα από την σύγκρουση και την ρήξη με την Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, το τέλος των μνημονίων, την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη στάση πληρωμής απέναντι στους δανειστές, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας.