Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Έρχεται η «κατεδάφιση» και στα εργασιακά - Οι αλλαγές που προωθούνται

Μετά τον ασφαλιστικό «Αρμαγγεδώνα», έρχεται και ο αντίστοιχος στα εργασιακά, καθώς ξεκίνησε χθες στο Άμστρενταμ -όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά συνάντηση της αρμόδιας «επιτροπής εμπειρογνωμόνων»- η αντίστροφη μέτρηση για τον «επανασχεδιασμό» της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα.

Στα τραπέζι των... διαπραγματεύσεων -για τις οποίες είναι βέβαιον πως θα πει ότι δίνει σκληρή μάχη η κυβέρνηση, όπως και τόσες φορές- πέφτουν επτά απαιτήσεις των δανειστών που αφορούν σε:

  1. αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών,
  2. αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιακή κινητοποίησης,
  3. αλλαγή του τρόπου σύστασης και εκλογής συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και της χρηματοδότησης τους.
  4. μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας,
  5. δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμισή με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο,
  6. δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών, για σπουδαίο λόγο, και
  7. δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει όλους εργαζόμενους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας (lockout)
  8. κατάργηση των ήδη παγωμένων τριετιών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και
  9. απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.

Να σημειωθεί πως η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για τα εργασιακά συγκροτήθηκε σε εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης του 3ου μνημονίου. Είναι 8μελής και αποτελείται: από 7 ξένους και μόνον 1 Έλληνα. Ο ένας και μόνο Έλληνας που συμμετέχει ορίστηκε την τελευταία στιγμή με υπόδειξη του εκπροσώπου των δανειστών Κοστέλο, πρόεδρος είναι ο Ολλανδός Jan Van Ours, ενώ την Ελλάδα την εκπροσωπούν δύο Γερμανοί: οι Gerhard Bosch και Wolfang Daubler.

Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πόρισμα όπου θα αναλύονται οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, διατυπώνοντας παράλληλα άποψη σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην Ελλάδα και σε ποια κατεύθυνση. Από τη σύνθεσή της και μόνον εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος θα είναι προωθούμενος αντεργατικός μνημονιακός σχεδιασμός των δανειστών και της κυβέρνησης.

πηγή : ergasianet.gr

δημοσίευσε ...