Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α για τους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ...



Σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αλλά και των κατευθύνσεων που δίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, στο πλαίσιο της συγχώνευσης των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α., θα επιχειρηθεί η συγχώνευση των Παιδικών Σταθμών με δομές Κοινωνικής Πρόνοιας ή με δομές Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πάγια θέση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ήταν και είναι η ενοποίηση και ένταξη όλων των Νομικών Προσώπων στο Οργανόγραμμα του Δήμου και η λειτουργία τους σαν ξεχωριστές Διευθύνσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Επειδή πολλοί Ο.Τ.Α. δεν υιοθέτησαν αυτή την πρόταση αλλά αυτή που προβλέπει ο Ν.3852/2010 δηλ. της συγχώνευσης των Παιδικών Σταθμών με άλλες δομές, είναι αυτονόητο ότι θα καταστρατηγήσει τον αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν καταξιωμένο Εθνικό Σύστημα Προσχολικής Αγωγής στη χώρα μας με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Η θέση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. αλλά και των επιστημονικών συλλόγων του Παιδαγωγικού προσωπικού είναι η θωράκιση και διατήρηση του Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών μέσω των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου……», στα οποία ασφαλώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί των Δήμων που προέκυψαν από συγχωνεύσεις, καθώς επίσης και οι Παιδικοί Σταθμοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.

Άλλωστε, το άρθρο 103, παρ. 3 του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και ύστερα από αίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να διατηρηθούν ως αυτοτελή Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων, «…εκείνα των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς τους δικαιολογεί την ανωτέρω διατήρηση.»

Για τη διατήρηση των υφισταμένων αυτοτελών Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου ……….» επισημαίνουμε επίσης:

1. Στην προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταβίβαση των Παιδικών Σταθμών από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει σαφής διάταξη σύμφωνα με την οποία οι Παιδικοί Σταθμοί επιβάλλεται να συσταθούν στους Δήμους ως Ν.Π.Δ.Δ. και απαγορεύεται να αλλάξουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο νομική μορφή.

2. Το αντικείμενο των Παιδικών Σταθμών είναι αμιγώς παιδαγωγικό και εξειδικευμένο (αναφέρεται άλλωστε στο άρθρο 1 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο ορίζεται ως πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας η προσχολική αγωγή σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας).

3. Οι Παιδικοί Σταθμοί μετά την ενοποίηση των Καλλικρατικών Δήμων αποτελούν μεγάλους οργανισμούς με καταξιωμένη προσφορά στην τοπική κοινωνία και με μακροχρόνια απόδοση έργου σε μεγάλο αριθμό παιδιών και γονέων.

4. Για τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων των Δήμων απαιτείται συνάφεια αντικειμένου. Είναι σαφές ότι οι Παιδικοί Σταθμοί δεν έχουν καμία συνάφεια με τις δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, Αθλητισμού ή άλλων Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Κύριε Υπουργέ,

Αναμένοντας τη θετική απάντησή σας στο δίκαιο αίτημά μας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                         Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                             Ιωάννης Τσούνης

δημοσίευσε ...