Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτ.Διακυβέρνησης κο. Γιαν. Ραγκούση




Κύριε Υπουργέ,


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοινώνει μέσω των Μ.Μ.Ε. μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα πάντοτε με τις εξαγγελίες της Υπουργού Υγείας την αρμοδιότητα της εφαρμογής της Νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και την επιβολή των κυρώσεων θα την αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία.

Μια τέτοια απόφαση που προωθείται ερήμην των αιρετών και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί καθώς η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα (νομοθετική και ανθρώπινου δυναμικού). Μέχρι και σήμερα λόγω και της προχειρότητας του Ν. 3731/2008 δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και ο τρόπος άσκησής τους

Ήδη, με το με αρ. πρωτ.: 527/12-5-2010 έγγραφό μας σας έχουμε επισημάνει την έντονη ανησυχία μας για τα συνεχή περιστατικά βίας κατά των Δημοτικών Αστυνόμων σε όλη την Ελλάδα, στο καθημερινό «κυνήγι» του παραεμπορίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θα αντιληφθείτε τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν θα υπάρξει συναίνεση του Υπουργείου σας στην αποδοχή αυτής της αρμοδιότητας και άσκησης της από τη Δημοτική Αστυνομία. Αφού ούτε οι δυνατότητες υπάρχουν αλλά και τυχόν δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας στην επιβολή κυρώσεων για παραβίαση της απαγόρευσης του καπνίσματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των Δημοτικών Αστυνόμων.

Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από τη Δημοτική Αστυνομία θα συναντήσει τη συνολική αντίδραση εργαζομένων και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας για τη συνολική συζήτηση και τον καθορισμό του τρόπου άσκησης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας που σας έχουμε ζητήσει.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                 Γιώργος Καταχανάς

δημοσίευσε ...