Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Διαθεσιμότητα : διασταύρωση στοιχείων μισθοδοσίας ζητάει η συγκυβέρνηση

Έλεγχοι για τους μισθούς διαθεσιμότητας

Σε διασταύρωση των μισθών που παίρνουν οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα προχωρεί η κυβέρνηση, σε εφαρμογή των διατάξεων της Νομοθετικής Πράξης Μανιτάκη και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Με ΚΥΑ (ΦΕΚ 3429 Β/2012) που υπογράφουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) καλείται να ελέγξει εάν οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα παίρνουν το 75% του μισθού τους με βάση τις ακαθάριστες αποδοχές Οκτωβρίου 2012. Σε περίπτωση που διαπιστώσει παρατυπίες, τότε η ΕΑΠ θα προχωρήσει σε έκτακτη προσωρινή παρακράτηση αποδοχών που «ισούται με το 25% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών της τρέχουσας μισθολογικής περιόδου».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρ. 2 της ΚΥΑ, «για τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στις οριστικοποιημένες καταστάσεις που λαμβάνει η ΕΑΠ από το ΥΔΜΗΔ και αφορά υπαλλήλους που τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας σύμφωνα με τις διατάξεις των υποπαραγράφων Ζ2, Ζ3, και Ζ4 της παραγράφου Ζ του νόμου 4093/2012, η ΕΑΠ υποχρεούται να ελέγχει τις αποδοχές που αποστέλλει η εκκκαθαρίζουσα αρχή και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες της μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου 2012. Η σύγκριση πραγματοποιείται στο σύνολο των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών».

«Για τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υποπαραγράφους Ζ2 και Ζ4 ή σε αργία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο Ζ3 της παραγράφου Ζ του νόμου 4093/2012, εάν διαπιστωθεί ότι το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, με βάση τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας τους που υποβάλλονται κάθε φορά, είναι μεγαλύτερο από το 75% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών τους κατά το μήνα Οκτώβρη του 2012, η ΕΑΠ υποχρεούται στη διενέργεια έκτακτης προσωρινής παρακράτησης αποδοχών και στην έκδοση νέας αναλυτικής κατάστασης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στην οποία θα περιέχεται η εν λόγω παρακράτηση. Στο ανωτέρω όριο επιτρέπεται στατιστικά αποδεκτή διακύμανση, η οποία σε κάθε περίπτωση δε θα υπερβαίνει το ποσό των πενήντα (50,00) ευρώ, Το ποσό της έκτακτης προσωρινής παρακράτησης ισούται με το 25% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών της τρέχουσας μισθολογικής περιόδου», σύμφωνα με την παρ. 3 της ΚΥΑ.

Σε περίπτωση που η ΕΑΠ διαπιστώσει πως ο υπάλληλος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, τότε θα ενημερώνει τη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του ΥΔΜΗΔ, η οποία ακολούθως θα επικαιροποιεί το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και με τη σειρά της θα γνωστοποιεί τη μεταβολή έντυπα και ηλεκτρονικά την ΕΑΠ. «Η εκκαθαρίζουσα αρχή υποχρεούται να προβαίνει στην εκκαθάριση σε επόμενη μισθοδοτική περίοδο με την καταβολή αναδρομικά των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών», σύμφωνα με την παρ. 6 της ΚΥΑ).

Να σημειωθεί πως εφόσον η δαπάνη μισθοδοσίας των υπό διαθεσιμότητα ή εν αργία υπαλλήλων βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, τότε το ποσό της έκτακτης παρακράτησης εισάγεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 3244). Εφόσον βαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς ή τους προϋπολογισμούς των ΝΠΔΔ, τότε θα πιστώνεται στο λογαριασμό του ΟΤΑ ή του Νομικού Προσώπου.


Πηγή : aftodioikisi.gr

Ολόκληρο το ΦΕΚ 3429 Β/2012 της κοινής υπουργικής απόφασης ΕΔΩ

δημοσίευσε ...