Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΤΑ: Με νέες απολύσεις και συνέχιση της λιτότητας… έρχεται η «δίκαιη» ανάπτυξη!



Με τον τίτλο «Απολύσεις και στο Δημόσιο» κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «Αγορά», αποκαλύπτοντας τις απαιτήσεις των δανειστών.
Πιο συγκεκριμένα, ζητάνε την απομάκρυνση με συνοπτικές διαδικασίες των επίορκων υπαλλήλων και όλων όσοι αξιολογούνται αρνητικά για τρεις συνεχόμενες φορές, την εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων και την πιστή εφαρμογή του κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις, καθώς και να μπει άμεσα «λουκέτο» σε φορείς – φαντάσματα». Με ωμό μάλιστα τρόπο, ισχυρίζονται ότι «…ο δημόσιος τομέας έμεινε αλώβητος από την κρίση σε σχέση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις…».
Η τρόικα και δανειστές επαναλαμβάνουν το γνωστό παραμύθι: Προβάλλουν το αυτονόητο, ότι δηλ. οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν θέση στο δημόσιο και ότι σε υπηρεσίες «φαντάσματα» πρέπει να μπαίνει λουκέτο, μόνο που δεν μας λένε αυτό το ξαναζεσταμένο παραμύθι τους για πόσο καιρό θα το επαναλαμβάνουν;
Η πραγματική στόχευσή τους είναι το νέο άνοιγμα των απολύσεων στο δημόσιο και η συρρίκνωση των υπηρεσιών του, με στόχο την εκχώρηση τους σε ιδιώτες και σε εργολάβους, καθώς και η διεύρυνση της ελαστικής, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι αυτό που επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ, ότι δηλ. τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθησή τους θα είναι η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών και η κινητικότητα, και δεν είναι τυχαίο που οι απαιτήσεις τους συμπίπτουν με την περίοδο έναρξης της εφαρμογής τους.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων, οι ομαδικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας δεν οφείλονται στα πρόσωπα ή τα κόμματα που κυβερνούν, αλλά στις πολιτικές που εφαρμόζουν.
Όσο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσομοιάζει με την πολιτική των προκατόχων της, τόσο και τα πρόσωπα που την εφαρμόζουν θα χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες πρακτικές.
Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έγιναν κυρίως με απαίτηση των δανειστών. Η έκρηξη της ανεργίας έγινε απ’ τις πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το «παραμύθι» για προνομιούχους δημοσίους υπαλλήλους, που χρησιμοποιήθηκε για τη γενική μείωση των μισθών και των συντάξεων, την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης, που με τη σειρά τους έφεραν το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων, τον τριπλασιασμό της ανεργίας και τη γενίκευση της μερικής και ελαστικής εργασίας.

Οι δήθεν «αντιστάσεις» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές γίνονται για το θεαθήναι και για να σερβίρουν καλύτερα τα μέτρα τους. Εξάλλου, η ίδια συνομολόγησε με το 3ο μνημόνιο σ’ αυτά τα μέτρα και επαίρεται μάλιστα για την προσήλωσή της στην πιστή εφαρμογή τους και η ίδια προωθεί τα υπολείμματα του 2ου μνημονίου για την αξιολόγηση των δομών του δημοσίου.
Μοναδική διέξοδος απ’ τη θηλιά των μνημονίων που σφίγγει τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία είναι η σύγκρουση με τους δανειστές και η έξοδος απ’ την «ευρωενωσιακή φυλακή», η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση και ο εργατικός – κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, οι μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ασφάλισης και της πρόνοιας, η άμεση μείωση του ωραρίου εργασίας στις 37,5 ώρες με προοπτική το 35ωρο, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, καθώς και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Το ΜΕΤΑ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης, για την απαλλαγή τη χώρας μας απ’ την μνημονιακή επιτροπεία, για να μπει ένα τέλος στα βάσανα του ελληνικού λαού.
Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και τις εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και  η απεργία στις 24 Νοέμβρη, η οποία οφείλουμε να πάρει πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά, μπορούν και πρέπει να γίνουν η αφετηρία της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και των αγώνων του λαού μας για την απαλλαγή τους από τους ντόπιους και ξένους μνημονιακούς εντολείς και εκτελεστές.
ΜΕΤΑ, 12-11-16
Η ανακοίνωση σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...