Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια, δημόσια διαχείριση απορριμμάτων με προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον




Η τακτική της κυβέρνησης να παρουσιάζει σαν άλλοθι το «αναγκαίο κακό» και ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» για την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας, φαίνεται ότι ακολουθείται και από την Περιφερειακή Αρχή της κ. Ρένας Δούρου στο μέγιστο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Η επανεμφάνιση του ιμπρεσάριου των εταιριών γερμανικών συμφερόντων στη διαχείριση απορριμμάτων και ενέργειας κ. Φούχτελ και οι συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη και τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη,

η υπογραφή κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και προεγγυημένο κέρδος για τον εργολάβο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τον ίδιο τρόπο (ΣΔΙΤ – ΤΕΡΝΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας,
η επίσκεψη της κ. Δούρου στο «πάρκο ανάπλασης» της Χιρίγια του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ(!) που δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από μια εγκατάσταση μαζικής και βαριάς επεξεργασίας αποβλήτων  επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου (RDF) και βιοαερίου και καύσης για παραγωγή ενέργειας,
καθώς και η προθυμία της κυβέρνησης να εκτελεί τις εντολές της Ε.Ε., δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν να αναρωτιέται για το τι μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Αττικής αλλά και όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής που θα έρθει σύντομα για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής.
Επιχειρούν να οδηγήσουν με το προσχηματικό «δεν υπάρχει άλλη λύση» στο συγκεντρωτικό φιλοεργολαβικό μοντέλο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με επιλογή την καύση και με την διαδικασία των ΣΔΙΤ, που θα σημαδέψουν για πολλά χρόνια τον χαρακτήρα διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική, ενταφιάζοντας την αποκεντρωμένη διαχείριση, την ανακύκλωση και επανάκτηση.
Δεν υποστηρίζονται βασικές επιλογές του νέου εθνικού σχεδίου (δημόσιος χαρακτήρας, δημόσιος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, ακύρωση των ΣΔΙΤ, ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ανακύκλωσης, προτεραιότητα στην προδιαλογή και στις δημοτικές - αποκεντρωμένες υποδομές, διευκόλυνση χωροθετήσεων κλπ.).  
Ενώ το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στη Φυλή και τους γύρω δήμους φαίνεται από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ότι θα συνεχιστεί και μάλιστα σε πολύ χειρότερη μορφή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα ουσιαστική επιδημιολογική μελέτη που θα έδειχνε το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται, ακόμα δεν έχει γίνει.  
Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής της κ. Ρένας Δούρου, παραμένει μόνο στα λόγια, όταν και εφόσον ….
Στον σχεδιασμό δεν υπάρχουν χωροθετήσεις για νέες μονάδες επεξεργασίας
Το ΕΜΑΚ Φυλής επεκτείνει τη δυναμικότητα του σε 350.000 τ./έτος, μόνο για τα σύμμεικτα και 100.000 τ./έτος για τα βιοαπόβλητα.
Η απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Γίνονται υπόγειες συνεννοήσεις για νέο χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στον Ασπρόπυργο.
Η εταιρεία WATT Α.Ε. επιχειρεί να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων με καύση 100.000 τόνων μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής.
Τα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης συνεχίζουν να κυριαρχούν και επεκτείνονται.
Και μόνο με τα παραπάνω δεν δικαιολογείται κανένας να έχει την αυταπάτη ότι η υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα θα είναι δημόσια που θα θέτει ως προτεραιότητες τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιλέξει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα  χαράτσια στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά κινήματα που αντιδρούν και αντιστέκονται, δεν θα μείνουν θεατές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής, της Ε.Ε. και του Φούχτελ.
Καλούμαι τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και Αθήνα να συμμετάσχουν ενεργά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην παρέμβαση  που οργανώνουν τα συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όποια ημέρα οριστεί η συζήτηση για έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και να στείλουμε μαζικά και δυναμικά το μήνυμα στην Περιφερειακή Αρχή και στην κυβέρνηση ότι απαιτούμε:
Αποκεντρωμένη  και Δημόσια Διαχείριση Απορριμμάτων
Καμία Ιδιωτικοποίηση - Καμία διαδικασία με ΣΔΙΤ
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Κανένα νέο χαράτσι στους δημότες
Οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/3-11-2016

δημοσίευσε ...