Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΣΟΜΕΔΠ: Ενημερωτικό Δελτίο – Παρατάσεις Συμβάσεων Καθαριότητας




Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπαιγμού τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και του προέδρου της κ. Πατούλη.
Οι αντιδράσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ και της πλειοψηφίας των Δημάρχων που εκπροσωπεί, στην αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι το τέλος του 2017, άρθρο 16 του ν. 4429/2016, είναι γνωστές.
Ξεκίνησαν από την κοινοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να παρατείνει αυτοδίκαια τις συμβάσεις αλλά συνεχίζονται ακόμη, παρά του ότι η πρόθεση της κυβέρνησης έχει μετατραπεί πλέον σε νόμο του κράτους. Με προσχηματικές δικαιολογίες για αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας και διάφορα νομικίστικα παιχνίδια προσπαθούν να ακυρώσουν το νόμο και να μην προχωρήσουν στην παράταση των συμβάσεων όπως αυτός ορίζει.

Το νέο τέχνασμα τους, τα τελευταία 24ωρα, είναι να αναμοχλεύσουν παλαιότερη πράξη Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Απρίλιος 2016) που αφορούσε όμως την πρώτη παράταση των συμβάσεων που δόθηκε με τον ν.4325/2015 και μέσα από αυτή να προβάλουν την άρνηση τους να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί με τον ν. 4351/2016 μέχρι το τέλος του 2016 και συνεχίζουν με τον ν. 4429/2016 μέχρι το τέλος του 2017.
Είναι φανερό ότι για τον κ. Πατούλη και την «κουστωδία» των αιρετών που τον ακολουθεί και συγκροτούν πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων καθιστούν στάσιμες τις πελατειακές τους σχέσεις αφενός, αλλά καθυστερούν κατά έναν τρόπο και τους σχεδιασμούς τους για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους.
Χρησιμοποιούν τις Πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους νόμους όπως τους βολεύει. Υποχρεώνονται από την πράξη 105/2016 να μην πληρώνουν τους συμβασιούχους και να μην προχωρούν στην παράταση των συμβάσεων, αλλά οι τρεις τουλάχιστον πράξεις του Ελ.Συν. που εγκρίνουν την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης δεν τους υποχρεώνει να την καταβάλλουν.
Από την άλλη η εκμετάλλευση και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και από την κυβέρνηση η οποία επενδύει στις νέες στρατιές ομήρων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να της εξασφαλίσουν το μέλλον της στην εξουσία.
Η κυβέρνηση δέσμια των υποσχέσεων που έχει δώσει στους θεσμούς και στο κεφάλαιο ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο, υλοποιεί μέχρι …κεραίας τις εντολές των δανειστών και μετατρέπει την μόνιμη, σταθερή και με δικαιώματα εργασία σε πρόσκαιρη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα, συνεχίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τις τελευταίες ημέρες μία νέα εντελώς επικοινωνιακή κόντρα έχει ξεσπάσει, αλλά μεταξύ ποιων; των εταίρων του μνημονιακού τόξου, της μνημονιακής κυβέρνησης με την μνημονιακή πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και του μνημονιακού προέδρου της, βάζοντας στη μέση τους εργαζόμενους επιτείνοντας την ανασφάλεια τους  για το μέλλον τους στην εργασία.
Η επικοινωνιακή διαμάχη των μνημονιακών υπηρετών, που η μόνη τους διαφορά είναι να συναγωνίζονται  ποιο είναι το ποιο σκληρό μνημόνιο και ποιο είναι λιγότερο και ποιος το εφαρμόζει καλύτερα, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα ή να τους εφησυχάσει.  
Συνεχίζουμε και εντείνουμε τους αγώνες μέσα από τα συνδικάτα
-       πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων που παρατάθηκε η σύμβασή τους και  αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή από επιτρόπους του Ελ.Συν.
-       υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης για την αυτοδίκαιη παράταση όλων των συμβάσεων χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς.
-       μονιμοποίηση των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και εργάζονται για περισσότερα από 7 χρόνια
-       κατάργηση κάθε μορφής ελαστική σχέσης και η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων από Ι.Δ.Ο.Χ. σε αορίστου χρόνου
-       προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων
ΣΟΜΕΔΠ / 18-12-2016

δημοσίευσε ...