Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Διεκδικούμε άμεσα αναμόρφωση του ΟΕΥ του δήμου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού



Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής από το Απρίλη του 2016 τόνιζε σε ανακοίνωσή του ότι «…ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου παραμένει ο ίδιος ακόμη πριν τον Καλλικράτη…» και όπως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Αντ. Καμπάκα) έτσι και αυτή, υπόσχεται ότι θα τον αλλάξει αλλά… η ίδια κατάσταση συνεχίζεται από το 2003, που ψηφίστηκε ο ισχύων ΟΕΥ, μέχρι σήμερα!
Σε ανακοίνωσή μας το Μάη του 2016 λέγαμε ότι «…ενώ έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στα ανταποδοτικά, αυτοί συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εκτάκτους και να προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις…», αλλά και να εμφανίζονται και ως οι μοναδικοί προστάτες των συμβασιούχων, διεκδικώντας τη μόνιμη και σταθερή εργασία τους.
Τότε η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι «…με μεγάλη ευκολία μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Δε γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους για την έναρξη της διαδικασίας; Με την ίδια ευκολία, δε δυσκολεύονται να αναπαράγουν τη λογική της πιο αντιλαϊκής πολιτικής, όπως οι προσλήψεις μέσω της ανταποδοτικότητας, δηλαδή προσλήψεις μόνο μέσα από την τοπική φορολογία των Δημοτών…».
Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή δεν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει αν μείωσε και πόσο τα ανταποδοτικά τέλη, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων μειώθηκαν κατά περίπου 50%.
Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, θέλουμε να μας απαντήσει τώρα, σε πόσες προσλήψεις προγραμματίζει να προχωρήσει μέσα στο 2017 στην καθαριότητα, με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, με την οποία ζητείται από τους Δήμους να αποσταλούν τα αιτήματα μέχρι στις 31/1/2017;
Φοβούμαστε ότι η απάντηση θα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, γιατί μετά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων το 2011 (ν.4024) και τη μη σύνταξη νέου ΟΕΥ από το Δήμο, κενές οργανικές θέσεις στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, που ανήκουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως βέβαια και στις άλλες υπηρεσίες, δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο, για την υποβολή των αιτημάτων προσλήψεων, πρέπει να αναφέρεται «ο αριθμός των κενών θέσεων στον οικείο ΟΕΥ, για την κάλυψη των οποίων προορίζεται η πρόσληψη προσωπικού…», «… αντίγραφο του ΟΕΥ του φορέα, στον οποίο θα έχουν προβλεφθεί οι θέσεις του αιτούμενου προσωπικού…», καθώς και «…βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του φορέα ότι […] οι θέσεις προβλέπονται στον ΟΕΥ και είναι κενές».
Έτσι, η μεν Δημοτική Αρχή θα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τον ν.4024/2011 καταργήθηκαν οι κενές οργανικές θέσεις, η δε κυβέρνηση τη Δημοτική Αρχή ότι δεν αναμόρφωσε τον ΟΕΥ και το γαϊτανάκι της υποκρισίας και του εμπαιγμού των εργαζομένων και των πολιτών του Δήμου Καισαριανής θα συνεχίζεται.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι μία: Η μεν Δημοτική Αρχή βολεύεται με προσλήψεις οκταμηνιτών μέσω ΟΑΕΔ ή ορισμένου χρόνου για να είναι «φτηνοί» και να τους χρωστάνε και χάρη, η δε κυβέρνηση παρατείνοντας τις συμβάσεις τους, τους υπόσχεται μονιμοποίηση… μέσω δικαστηρίων και έτσι να διαμορφώνει το νέο πελατειακό της κράτος.
Και η απάντηση όμως είναι μία: Μαζικοί και ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους ή εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα (ΚΔΑΠ κ.λπ.), μαζικές προσλήψεις σ’ όλες τις υπηρεσίες, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και μείωση της υπερφορολόγησης των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Υπάρχει διέξοδος και μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων αν ταυτόχρονα αγωνιστούμε για την ανατροπή των μνημονίων, των αντεργατικών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν, για τη διαγραφή του χρέους που «πνίγει» τη χώρα μας και για τη σύγκρουση με τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ), για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεξάρτητη, ειρηνική και δημοκρατική.
ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής / Δεκέμβρης 2017

δημοσίευσε ...