Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης αυθαιρετεί σε βάρος των Συμβασιούχων



Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Ανατολικής Μάνης και τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, για την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση που έλαβαν στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στην υπηρεσία της καθαριότητας σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4429/2016 που δίνει παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι τις 31-12-2017.
Θυμίζουμε ότι το άρθρο 16 του ν.4429.2016 που αφορά την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα των δήμων και των εποπτευόμενων φορέων τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31/12/2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Η δε εγκύκλιος του υπουργείου με αρ. πρωτ. : ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/51/οικ.27778 / 27-10-2016 αναφέρει ότι «η παράταση των εν λόγω συμβάσεων διενεργείται με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου για την πρόσληψη οργάνου και δεν απαιτείται απόφαση κάποιου άλλου συλλογικού οργάνου π.χ Διοικητικού ή Δημοτικού Συμβουλίου κλπ.»
Προφανώς η Δημοτική Αρχή Ανατολικής Μάνης και ο Δήμαρχος αντιλαμβάνονται την νομιμότητα όπως τους βολεύει και σε καμία περίπτωση υπερ των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Αυθαιρετώντας και πάλι, το ίδιο είχαν πράξει και στην προηγούμενη παράταση των εν λόγω συμβάσεων που έπρεπε βάση του άρθρου 50 του ν.4351/2015 επίσης αυτοδίκαια να προχωρήσουν στην παράταση τους. Ο Δήμαρχος όμως τους απέλυσε τον Δεκέμβριο του 2015 και τους επαναπροσέλαβε τον Μάιο του 2016.
Γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος συντάσσεται με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της κ. Πατούλη που εναντιώνονται και μπαίνουν τροχοπέδη στην εφαρμογή της νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικίστικα τερτίπια με φανερούς σκοπούς την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους.
Οι δυσκολίες που φέρνουν στην παράταση των συμβάσεων θέτοντας ως δικαιολογία την αδυναμία των προϋπολογισμών είναι επιεικώς προσχηματικές, γιατί γνωρίζουν ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων στην καθαριότητα βγαίνει από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία ποτέ δεν μείωσαν παρά της σημαντικής μείωσης του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που επέφερε ο μνημονιακός Αρμαγεδδών στους μισθούς των εργαζομένων.
Επειδή το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε και σε άλλους Δήμους, όπου οι δημοτικές αρχές αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζομένων ή κάνουν επιλεκτικές παρατάσεις σε όσες συμβάσεις θέλουν οι ίδιοι, αφού πρώτα έχουν εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους στο έπακρο, καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να παρέμβει δραστικά στους αρμόδιους φορείς(Υπουργείο – ΚΕΔΕ – Δήμοι) ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Οι παρατάσεις των συμβάσεων όπως το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη αποτελούν «παυσίπονο» και όχι τη λύση ούτε για τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων που συνεχίζουν να απαξιώνονται από την έλλειψη προσωπικού και να δίνονται βορά στους εργολάβους από τους «πρόθυμους» αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο αγώνας συνεχίζεται, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας - ομηρίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 15-12-2016

δημοσίευσε ...