Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το 70% των συνέδρων της ΑΔΕΔΥ υπέρ της ένταξης των συμβασιούχων στα συνδικάτα



Προτελευταία ημέρα σήμερα του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, από 9.30πμ.-4μμ., πραγματοποιούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέας διοίκησης), το οποίο διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα».
Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα:
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
·         τη δικαστική απόφαση – μπλόκο σε ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου να συμμετάσχουν και εννέα Ομοσπονδίες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες, η οποία εκδόθηκε έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα της ΣΥΝΑΝ/ΔΗΜΑΝ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, που με αυτό τον τρόπο, μετά το ΕΚΑ, έβαλαν «χωροφύλακα» στις συνδικαλιστικές διαδικασίες την αστική δικαιοσύνη, και
·         τον αποκλεισμό ενός συνέδρου της ΟΣΥΑΠΕ, που πρόσκειται στη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ· έτσι από τους 16 που είχε εκλέξει, έγιναν δεκτοί οι 15.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 4
·         η στάση των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ  που καταψήφισαν την τροποποίηση του άρθρου 4 στο Καταστατικό για την είσοδο των συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα στην ανώτατη Συνομοσπονδία των δημόσιων υπαλλήλων, μπορεί να οδήγησε στην μη καταστατική αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου, όμως, η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου που πάρθηκε με το 70% των συνέδρων (απαιτείται το 75%) ανοίγει το δρόμο για την de facto ένταξη όλων των συμβασιούχων, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στον χώρο του δημοσίου. H ΣΥΝ.ΑΝ/ΔΗΜ.ΑΝ απουσίαζε από την ψηφοφορία.
ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Το ΜΕΤΑ, μέσα από τις παρεμβάσεις των Συνέδρων του, κατέστησε σαφή τόσο τη θέση του κατά της δικαστικής απόφασης της αστικής δικαιοσύνης όσο και τη θέση του υπέρ του «ανοίγματος» της ΑΔΕΔΥ προς τους συμβασιούχους που έχουν «φανερή» ή «υποκρύπτουσα» σχέση εργασίας με το Δημόσιο.
Όπως ξεκαθάρισαν, το ΜΕΤΑ (σ.σ.: το αναφέρει εξάλλου και στην Εκλογική Διακήρυξή του για το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ) θα συνεχίσει να μάχεται προς την κατεύθυνση αλλαγής του άρθρου 4 του Καταστατικού για την ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, στη δύναμη των σωματείων και ομοσπονδιών της. Θεωρεί ότι ο παλαιός τρόπος συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες κι αφήνει τα σωματεία αποψιλωμένα από πολύτιμες δυνάμεις, που θα αναζωογονήσουν το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και συνολικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπέρβαση της διάσπασης, την οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τη συγκρότηση ενιαίων συνδικάτων δημόσιου & ιδιωτικού τομέα και την ενοποίηση ομοσπονδιών και σωματείων στο Δημόσιο.
Το ΜΕΤΑ θεωρεί πως είναι επείγον και αναγκαίο το συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του, με στόχο τον περιορισμό του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασής του και στη συγκρότηση μαζικών, ισχυρών και αγωνιστικών συνδικάτων, ικανών να ενώσουν το σύνολο της εργατικής τάξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά της δικαιώματα.
Σήμερα, τόνισαν, είναι επείγον και αναγκαίο το συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του, με στόχο τον περιορισμό του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασής του και στη συγκρότηση μαζικών, ισχυρών και αγωνιστικών συνδικάτων, ικανών να ενώσουν το σύνολο της εργατικής τάξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά της δικαιώματα.
Για αυτό, άλλωστε, πήρε και την πρωτοβουλία για τη «…συγκρότηση ενός ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου δημοκρατικών, προοδευτικών, ριζοσπαστικών και ανένταχτων δυνάμεων, τάσεων και συλλογικοτήτων που μπορεί, αν εκφραστεί ενιαία στο Συνέδριο, να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων την επόμενη κρίσιμη, για τους εργαζόμενους και τη χώρα, περίοδο…», πρόταση που τίθεται στην κρίση όλων των συνέδρων που πιστεύουν σε μια τέτοια προοπτική.
ergasianet.gr

δημοσίευσε ...