Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Πειραιά: Στις 13 Δεκέμβρη ψηφίζουμε "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ"




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την Τρίτη 13 Δεκέμβρη ψηφίζουμε τους αιρετούς εκπροσώπους μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Δήμου μας
Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση για το λαό και τους εργαζόμενους έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κυβέρνηση , πρόθυμοι και θεσμοί με τα συνεχιζόμενα μνημόνια , που επέβαλλαν ασκώντας τρομοκρατία , σπέρνουν ακραία φτώχεια και εξαθλίωση, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα κέρδη και ο πλούτος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και των τραπεζών.
Όλοι οι μνημονιακοί και αντεργατικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που καθυστέρησαν την εφαρμογή τους οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων και του λαού, το προηγούμενο διάστημα βρήκαν το μεγαλύτερο υποστηρικτή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η επιχείρηση διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση (λιμάνια , αεροδρόμια , ενέργεια και νερό) , ενώ η είσοδος ιδιωτών σε μια σειρά υπηρεσίες των δήμων, στη καθαριότητα, στο πράσινο στη συντήρηση οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, στις δομές πρόνοιας κ.α. έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις .
Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται παραπέρα. Με ΚΟΙΝΣΕΠ (νέος νόμος κοινωνικής οικονομίας 4430/2016, ΜΚΟ, 5-8μηνα κοινωφελούς , προγράμματα ΕΣΠΑ και τελευταία με το νέο φρούτο του «εθελοντισμού», δηλαδή της μαύρης και απλήρωτης εργασίας.
Μνημονιακοί δήμαρχοι και κυβέρνηση επιχειρούν να μπαλώσουν όπως - όπως τα κενά στις υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες σήμερα εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων στο δημόσιο, είναι τα θύματα της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής . Αξιολόγηση ,κινητικότητα , νέα οργανογράμματα είναι το κλειδί για την μετατροπή των υπαλλήλων σε παρίες της εργασίας, σε ικέτες της επιβίωσης.
 Η «αξιολόγηση» του φανατικού εχθρού του δημοσίου, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κινητικότητα (θρυλούμενη ως εθελοντική), τα νέα οργανογράμματα κι η επαναξιολόγηση των δομών επανέρχονται από την κυβέρνηση και αποδεχόμενη εξολοκλήρου την προηγούμενη μνημονιακή νομοθεσία, προχωρά σε ακόμα πιο νεοφιλελεύθερες θέσεις με στόχο το επιτελικό κράτος, υλοποιώντας τα πιο ακραία επιθετικά όνειρα των εργοδοτών του κεφαλαίου και της αγοράς των αρπακτικών.
Την επιλογή των προς μετακίνηση υποψηφίων την αξιολόγηση θα την κάνει μια τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο διευθυντικά στελέχη συν τον διευθυντή - προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος στο οποίο ανήκει η θέση αυτή. Το δε υπηρεσιακό συμβούλιο, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής, δεν θα έχει κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία.
Είναι προφανές ότι όλη αυτή η νομοθεσία δεν απαντάει στα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης που εστιάζονται στη γραφειοκρατική της λειτουργία και την αδιαφάνεια, στον κομματισμό και την κάθε φορά κυβερνητική - πελατειακή της σχέση και παρέμβαση, στα οποία προστέθηκαν με έντονο τρόπο στην μνημονιακή περίοδο η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της.
Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές περί επιτελικού κράτους, εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, με δημόσιους υπαλλήλους λάστιχο και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Οι φορείς του Δημοσίου είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και στη συνένωση - συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών, κινούμενοι στο πλαίσιο τους αναγκαστικού «κουρέματος» των οργανικών τους θέσεων που έγινε το 2011, σεβόμενοι τη ρήτρα της αυτοδίκαιης κατάργησης, όσων θέσεων με οποιονδήποτε τρόπο κενώνονται, και την πρόσληψη 1 εργαζομένου ανά 5 που αποχωρούν από την εργασία.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 η τότε κυβέρνηση κατάργησε σχεδόν όλες τις κενές οργανικές θέσεις και δρομολόγησε την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού του δημοσίου με στόχο τη συγχώνευσή τους και την απόλυση εργαζομένων, πράγμα που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αντίστασης των εργαζομένων και παρέμεινε ως μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε να ολοκληρώσει με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την καθιέρωση ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας».
Συγκεκριμένα στο Δήμο Πειραιά σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ Αρ.Φυλ.2971 16/9/2016 σε εφαρμογή του ν. 4024/2011 έχουν καταργηθεί αυτοδίκαια 679 κενές οργανικές θέσεις που ανά κατηγορία και κλάδο δεν υπερέβαιναν το 60% των οργανικών θέσεων που προβλέπονται από τον Ο.Ε.Υ του Δήμου, ενώ άλλες 585 κενές οργανικές θέσεις που υπερέβαιναν το 60% των κενών οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο αναμένουν Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για να καταργηθούν.
Σε ποιες κενές οργανικές θέσεις θα εφαρμοστεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας(Ε.Σ.Κ); Σε αυτές που δεν υπάρχουν ή το ΕΣΚ θα χρησιμοποιηθεί ως το «περιτύλιγμα» για την ολοκλήρωση της μνημονιακής αξιολόγησης και ως εργαλείο πελατειακών εξυπηρετήσεων; Μήπως γι' αυτό το λόγω κρίθηκε αναγκαία η παράκαμψη των υπηρεσιακών συμβουλίων;
Με το νέο μισθολόγιο , οι μισθοί καθηλώθηκαν και πάλι , με το νέο ασφαλιστικό τα όρια συνταξιοδότηση έγιναν «μακρινή υπόθεση», το ύψος της σύνταξης και του επικουρικού έγιναν προνοιακό επίδομα και η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, που δημιουργούνται κατασπαράζοντας τα σπλάχνα της κοινωνίας οδηγώντας τους πολίτες στην εξαθλίωση .
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση των μνημονίων και της υποταγής της χώρας μας στη τρόικα γίνεται και πιο επικίνδυνη .

Η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αντιστραφεί!

Οι πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και ξεπουλήματος της χώρας πρέπει άμεσα να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε άλλο να ρημάξουν τις ζωές μας.
Γι’ αυτό πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους. Οργανωμένα μέσα από τα σωματεία με τη μαζική μας συμμετοχή να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι. Με ενότητα και αγωνιστικό φρόνημα να διεκδικήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας, απαιτώντας τώρα:
Κατάργηση των μνημονίων , διαγραφή του χρέους εθνικοποίηση      των τραπεζών, έξοδος από την ευρωζώνη και τον έλεγχο του νομίσματος στα χέρια του κράτους .
Συνεχίζοντας στην πρώτη γραμμή των εργατικών και κοινωνικών αγώνων καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και να αγωνιστούν για ένα δημόσιο που θα ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα μνημόνια και τη ληστρική της εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους στη χώρα μας και την Ευρώπη.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι και μέσα από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια την Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016 εκλέγοντας εκπροσώπους αποφασισμένους να αντισταθούν στην εφαρμογή του αντεργατικού οπλοστασίου των θεσμών και της κυβέρνησης.
Ούτε συμβιβασμένους, ούτε ταλαντευόμενους, ούτε υποχωρητικούς σε πιέσεις και καταναγκασμούς.
Να εκλέξουμε συναδέλφους αγωνιστές που έχουν αποδείξει ότι δεν λογαριάζουν απειλές και εκβιασμούς.
Που απορρίπτουν τον παραγοντισμό. Που δεν καλλιεργούν την ανάθεση. Που βάζουν πάνω από όλα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Σε πλήρη σύνδεση με τα Σωματεία θα ενημερώνουν και θα δίνουν λόγο στους εργαζόμενους που τους εκλέξανε.
Έτσι εμείς καταλαβαίνουμε το ρόλο των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε για να αλλάξει ο χαρακτήρας και η λειτουργία των Υπηρεσιακών συμβουλίων.
Διεκδικούμε και παλεύουμε για :

^ Υπηρεσιακά συμβούλια μακριά από οποιοδήποτε κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο.

^ Αλλαγή στη σύνθεσή τους με εκλογή και τρίτου αιρετού και Πρόεδρο κοινής αποδοχής.

^ Δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας με ανοιχτές συνεδριάσεις και δημοσιοποίηση των αποφάσεων.

^ Θεσμοθέτηση δεύτερου βαθμού κρίσης από δευτεροβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια σε πανελλαδικό ή περιφερειακό επίπεδο.

^ Κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

^ Τέλος, οι διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας να είναι εσωτερική υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι του κρατικού περιφερειάρχη.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με την ενεργή συμμετοχή μας στους αγώνες μέσα από τα σωματεία και με τη ψήφο μας καταδικάζουμε τα μνημόνια, τους «θεσμούς» , τη διάλυση των ΟΤΑ και τη παράδοση τους σε μεγαλοκαρχαρίες «επενδυτές».
Δίνουμε ΠΝΟΗ  στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και ΔΥΝΑΜΗ στα Σωματεία

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ»


δημοσίευσε ...