Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 κινητοποίηση (στάση εργασίας-συγκέντρωση διαμαρτυρίας –πορεία) της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την 105/2016 πράξη τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην καταβολή της μισθοδοσίας αλλά και στην διατήρηση της εργασίας των εργαζομένων συμβασιούχων που η σύμβασή τους έχει παραταθεί σύμφωνα με το αρ.16 του ν.4429/2016.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Από τις συναντήσεις και στα δύο υπουργεία, δεν προέκυψε τίποτα νεότερο που θα μπορούσε να αλλάξει την σημερινή κατάσταση.
Επαναδιατυπώθηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων η δέσμευση για κατάθεση τροπολογίας που θα λύνει το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων, ενώ για το θέμα του 24μηνου και της διατήρησης της εργασίας χωρίς απολύσεις, περιορισμούς και κωλύματα, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων περιορίστηκαν στη δέσμευση για μια νέα συνάντηση στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου όπου και θα παρουσιάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει μόνιμα το πρόβλημα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έθεσε επίσης τα εξίσου σοβαρά προβλήματα που αφορούν την μονιμοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και εργάζονται πάνω από επτά και οκτώ έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς και της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ΙΔΟΧ –ΙΔΑΧ και Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους Μόνιμους.
Και σε αυτά τα θέματα δεν υπήρξαν απαντήσεις από τους Γ.Γ. των υπουργείων. Υποστήριξαν ότι επεξεργάζονται σχετική τροπολογία για την καλύτερη δυνατή λύση για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες, ενώ για τις ΣΣΕ τόνισαν ότι σύντομα θα κληθεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ να ορίσει εκπρόσωπους για την διαπραγμάτευση.
Είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί θετικής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να βρεθεί λύση, ακόμα βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν» με θύματα τους εργαζόμενους. Τα νομικά κενά που αφήνει με ευθύνη της η κυβέρνηση γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε απολύσεις ή να μην υπογράφουν την παράταση των συμβάσεων.
Η μέχρι χθες αρνητική στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και του προέδρου της βρήκε άλλοθι στις ελλείψεις της κυβέρνησης και έγινε θετική υπό προϋποθέσεις.
Πλανώνται πλάνη οικτρά όμως αν νομίζουν ότι δεν έχουμε καταλάβει το ρόλο τους και ποια συμφέροντα εκπροσωπούν.
Όπως επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ανήκουν στις δυνάμεις που συγκροτούν το νέο μνημονιακό μπλοκ και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις εντολές της ευρωζώνης και τους ΔΝΤ δέσμιοι των υποσχέσεων που έχουν δώσει με την ψήφιση των μνημονίων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τη λογική του «ξεροκόμματου», αλλά ακόμα και αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ολόκληρο και εκτίθεται ακόμα περισσότερο. Πρόσφατο είναι το φιάσκο της «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους και η επιστολή συμμόρφωσης του Τσακαλώτου προς τους δανειστές! Από την άλλη υπάρχουν Δήμαρχοι που είτε θέλουν να καλύψουν τις πελατειακές τους ανάγκες ή να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες καθαριότητας με σκοπό να τις αναθέσουν σε εργολάβους και παρανομούν μη υπογράφοντας την παράταση των συμβάσεων.
Τα πρωτοβάθμια Σωματεία σε συνεργασία και με την ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει πρωτίστως να παρέμβουν όπου υπάρχει πρόβλημα και να απαιτήσουν την υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης προκειμένου να παραταθούν αρχικά ΟΛΕΣ οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2017.
Να μην χρησιμοποιούν οι Δήμαρχοι τους νόμους κατά το δοκούν και ως άλλοθι το Ελεγκτικό Συνέδριο και την πράξη 105/2016 πράξη του Ι τμήματος, διότι
1) η πράξη επικαλείται το άρθρο 49 του ν.4325/2015 και όχι το άρθρο 16 του ν.4429/2016
2) το άρθρο 16 του ν.4429/2016 επιβάλλει την αυτοδίκαιη παράταση
3) Ο περιορισμός του 24μηνου διατυπώνεται στο Π.Δ.164/2004 και όχι στο σύνταγμα όπως κακώς έχει κυκλοφορήσει και αυτό λύνεται με την διατύπωση «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» στο αρ 16 του ν.4429/2016
4) Από την παράταση των συμβάσεων του αρ 16 του ν.4429/2016 έχουν εξαιρεθεί οι παρατάσεις δίμηνης διάρκειας.
5) Σύμφωνα με την παρ 8 του αρθ. 103 του συντάγματος: «Νόμος ορίζει τους όρους, και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου»
6) Εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών με αρ.πρωτ.οικ41488/21 Δεκεμβρίου 2016
Η κλιμάκωση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους που μέσα από τα συνδικάτα τους χρειάζεται να αγωνιστούν ακόμα και για τα αυτονόητα, γιατί τίποτα ποτέ δεν μας χαρίστηκε όλα κατακτούνται.
Οι διασπαστικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή του «Συνδικάτου ΟΤΑ(ΠΑΜΕ)» και οι ξεχωριστές συναντήσεις με τα ίδια κυβερνητικά πρόσωπα για να λάβουν τις ίδιες γενικόλογες απαντήσεις το μόνο που κάνουν είναι να αποδυναμώνουν τους αγώνες μας και να αποτελούν βούτυρο σε κυβέρνηση και εργοδότες!
Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση και να μην συνεχίζουμε να δίνουμε το πλεονέκτημα των κινήσεων στην κυβέρνηση.
Να κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημα «μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».
Με οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα διαρκείας απαιτούμε
Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/29-12-2013