Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Αυτό το Πάσχα, δεν είναι σαν τα άλλα


ΠΑΣΧΑ... ΜΝΗΜΟΝΙΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

"κλεμμένο" από ": aftodioikisi.gr
Το φετινό... Ελλήνων Πάσχα φαίνεται ότι είναι διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά, καθώς «σημαδεύεται» από την κρίση που έχει πλήξει τα εισοδήματα των καταναλωτών-πολιτών, και κατ' επέκταση και την αγορά, η οποία με τη σειρά της και αυτή περνά του... Χριστού τα Πάθη.


Αρωγοί στο φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι τόσο οι δήμοι, με τα δεκάδες «γεύματα Αγάπης» που αναμένεται να δοθούν μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις εστίες στους αδύναμους οικονομικά πολίτες όσο και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι -σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου από λαϊκές-δημοτικές αγορές, τη Βαρβάκειο και τα σούπερ μάρκετ- έχουν ρίξει τις τιμές στα προϊόντα τους (ντόπια αμνοερίφια -17,11%, κατσίκι -13,36%, κοτόπουλο -10,59%, χοιρινή μπριτζόλα -0,68%, φρούτα-λαχανικά -6%). Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012, την ίδια ημέρα δηλαδή με πέρυσι, ενώ ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου.

Έτσι, με βάση αυτά τα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ.

Στην «πρώτη γραμμή», όπως προαναφέρθηκε είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία προς βοήθεια και ανακούφιση των πολιτών τις ημέρες της... Σταυρώσεως των ιδίων και του Θεανθρώπου, τα οποία κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες, όπως αυτό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου ο κατάλογος των δικαιούχων μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, η της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Περιστερίου, τα οποία μοίρασαν τρόφιμα στους πολίτες.

Διανομή τροφίμων, μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε., γίνεται (ενδεικτικά) και από τους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Αλεξάνδρειας, Αριστοτέλη, Αρταίων, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λαμιέων, Νίκαιας-Ρέντη, Πατρέων, Πεντέλης, Περιστερίου, Ρεθύμνου, Χαλανδρίου, αλλά από δεκάδες άλλους δήμους της χώρας.

Ωστόσο, Ελλήνων Πάσχα χωρίς τα έθιμα και το πατροπαράδοτο γλέντι δε γίνεται. Ενδεικτικά, η aftodioikisi.gr παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα σε περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, έως και τις ημέρες μετά τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ» ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

δημοσίευσε ...