Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σπ. Τζόκας : "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο φόνο"

*Του Σπύρου Τζόκα 
Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ, αναγκάστηκε να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται σε συνθήκες κρίσιμες για τον άνεργο δημότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, όλους μας, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε σε αυτό το άγριο και σκληρό σύστημα που μας επιβλήθηκε χωρίς τη θέλησή μας. Για τον λόγο αυτόν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα. Γιατί η Τ.Α. θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση του κόσμου με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής και όχι μόνο.
Η Αυτοδιοίκηση ακόμα και τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες, είναι το ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές και απότοκες της οικονομικής κρίσης. Είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι παιδικοί σταθμοί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κέντρα αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από της δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες της που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Και 'κεί που της χρώσταγαν της παίρνουν και το βόδι. Ή διαφορετικά συμβαίνει αυτό που περιγράφεται στο ανέκδοτο με τον Χότζα. Ενώ οι δήμοι στενάζουν οικονομικά, αφού έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια, 60% περίπου μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση και μαζί και όλα τα άλλα έσοδα, η κυβέρνηση και η τρόικα περί άλλων τυρβάζουν.
***
Με την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30%, μέσα στον θερμό Αύγουστο, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει: η κατάρρευση, δηλαδή, της λειτουργίας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και η αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

Το σχέδιο είναι πλέον προφανές. Να ξεκινήσει η στάση πληρωμών από τους δήμους... να μεταφέρουν την καυτή πατάτα στα χέρια της Αυτοδιοίκησης. Και στη συνέχεια να θέσουν σε ενέργεια το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών -και δεν έχει τέλος ο κατάλογος των επιλογών αυτών- που θα οριστικοποιήσουν το θάνατο της Αυτοδιοίκησης.

Στα εργασιακά δημιουργείται αδιέξοδο όχι μόνο στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους των 2, 5, 8 μηνών, αλλά και στις κοινωνικές λειτουργίες του δήμου, με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία έως και την αδρανοποίησή τους.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης. Σε μας έπεσε ο κλήρος να σώσουμε οτιδήποτε που σώζεται…

Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι του φόνου. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον πλήρη ευτελισμό της Αυτοδιοίκησης.

Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μαζί με τον λαό και τους εργαζόμενους απέναντι στην εξαθλίωσή της με συγκεκριμένους τρόπους. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στις γειτονιές, που γνωρίζουμε καλά, και να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται καθημερινά. Παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί. Με σύνθημά μας “Κανένα παιδί χωρίς κοινωνική προστασία και φροντίδα”, να συμπαραταχθούμε με τους απελπισμένους γονείς.
***
Οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα και να λάβουν καθαρή θέση.

Στις προσπάθειες αυτές ενημέρωσης, συγκρότησης μετώπων αντίστασης και επεξεργασίας εναλλακτικών προτάσεων επιδιώκουμε τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων αυτών που αποδεσμεύονται από τις καταστροφικές μνημονικές πολιτικές και θέλουν να τις ανατρέψουν.

Εμείς, οι δημοτικές αρχές, οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, καλούμαστε να σκεφτούμε και να καταλήξουμε σε προτάσεις που θα εμπνεύσουν όλον αυτό τον κόσμο που υποφέρει και να αποδείξουμε ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχει και άλλος δρόμος. Όχι ουτοπικός, αλλά ρεαλιστικός, που μπορεί να ανθήσει μόνο μέσα από την κοινωνική αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή του πολίτη σε κάθε συλλογική διαδικασία σκέψης και δράσης. Δρόμος που θα μεταβάλει και τον ίδιο από παθητικό θεατή της τελούμενης καταστροφής σε ενεργό πολίτη που αντιστέκεται με μαζικούς αγώνες στις πολιτικές που του επιβάλλονται.
***
Από την Τρίτη 21 Αυγούστου άρχισαν οι συνελεύσεις των ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων). Την Τετάρτη 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης διήμερο κλείσιμο των δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως “Βοήθεια στο Σπίτι” κ.λπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

Για να συντονίσουμε τη δράση μας αποφασίσαμε να υπάρξει πανελλαδική συνάντηση των αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 29 Αυγούστου, την προηγουμένη του έκτακτου συνεδρίου, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Μεταξουργείου.

Στη συνάντηση αυτή θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τ.Α και θα συζητηθεί η πρότασή μας για το Συνέδριο.

Η πρόταση που θα συζητήσουμε συγκεκριμενοποιείται στην κλιμάκωση του διαρκούς αγώνα, ο οποίος θα έχει τις ακόλουθες παραμέτρους:

* Συνεχής ενημέρωση του κόσμου με σαφές πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα, που έχει να κάνει με την ακύρωση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την κατάρρευση των κοινωνικών δομών.

* Απόφαση για το κλείσιμο των δήμων και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας με τους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς

* Σε πρώτη φάση το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ προτείνουμε να γίνει εν μέσω κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να γίνει συγκέντρωση στο κέντρο.

* Συντονισμός της δράσης με την ΠΟΕ - ΟΤΑ.

* Εκτίμηση των κινητοποιήσεων από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και κλιμάκωση του αγώνα. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα βρίσκεται σε μια διαρκή συνεδρίαση.

* Δημοτικά Συμβούλια και λαϊκές συνελεύσεις με συμμετοχή του λαού.

* Σπύρος Τζόκας είναι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας
Πηγή : left.gr
Αναδημοσίευση από : avgi.gr 25/8/2012 

δημοσίευσε ...