Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εξυπηρέτηση φορολογουμένων: φόρος σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί... 3 διμηνιαίες!

Γενναίο "δώρο" της κυβέρνησης: φόρος σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί... 3 διμηνιαίες! 

"κλεμμένο" από : avgi.gr
Μόνο στην Ελλάδα της εποχής του Μνημονίου θα βαφτιζόταν "εξυπηρέτηση φορολογουμένων" η δυνατότητα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα την εφορία, αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, σε... 6 μηνιαίες! Χθες ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η νέα ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, έως και 7 για κάποιους λίγους μηνιαίες δόσεις, έως και 6 για τους περισσότερους.

Ωστόσο το μέτρο προβλέπει πολλούς περιορισμούς για τους φορολογούμενους. 

Για να ενταχθεί κάποιος στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δηλώσει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος προς ρύθμιση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ενώ δεν μπορούν να ρυθμιστούν ποσά που έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Και βέβαια οι 7 μήνες δεν ισχύουν για όλους. Η δυνατότητα πληρωμής με 7 δόσεις αφορά μόνο στις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν έως τις 31 Ιουλίου. 

Για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν από την 1η Αυγούστου και μετά ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα με τον μήνα μέσα στο οποίον έγινε η εκκαθάριση, δηλαδή σε 6 μήνες ή και λιγότερο. Στο καθεστώς των πολλών δόσεων δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου (ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011), ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθούν και στα εξής:

* Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Αυγούστου.

* Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση στις 30 Ιουλίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

* Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση μπορούν να ρυθμίσουν μόνο το υπόλοιπο ποσό του φόρου, καθώς η πρώτη δόση θεωρείται ληξιπρόθεσμο χρέος.

* Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά μέσα στον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 7 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 31 Αυγούστου.

* Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

* Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις εφορίες. Θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

* Εναλλακτικά όσοι επιθυμούν θα μπορούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς των 3 διμηνιαίων δόσεων προσκομίζοντας τα κλασικά κουπόνια που συνοδεύουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 1,5% επί του φόρου.

"Φωτιά" τα εκκαθαριστικά

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 2.650 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι 548.400 φορολογούμενοι οι οποίοι θα παραλάβουν τα χρεωστικά σημειώματα της όγδοης παρτίδας εκκαθαριστικών που ταχυδρομήθηκε χθες. Συγκεκριμένα η όγδοη παρτίδα εκκαθαριστικών περιλαμβάνει:

* 548.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά και αναγράφουν φόρους 1,4 δισ. ευρώ.

* 58.000 πιστωτικά σημειώματα προβλέπουν επιστροφή φόρου 50,7 εκατ. ευρώ.

* Τα υπόλοιπα 144.298 σημειώματα είναι μηδενικά.

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν έως και τρεις φόρους: Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων). Συνολικά η ΓΓΠΣ έχει εκδώσει 4.512.316 εκκαθαριστικά. Από αυτά:

* Τα 3.110.535 είναι χρεωστικά με φόρο 5,8 δισ. ευρώ.

* Τα 371.494 είναι πιστωτικά με επιστροφή φόρου 223,8 εκατ. ευρώ.

* Τα 1.030.287 είναι μηδενικά.

Στους 4,5 εκατ. φορολογούμενους που έχει γίνει η εκκαθάριση έχουν καταλογιστεί 1,18 δισ. ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι υπόχρεοι σε τέλος επιτηδεύματος θα καταβάλουν και άλλα 237,7 εκατ. ευρώ.

Τρίτη 7/8/2012

δημοσίευσε ...