Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ : Το θέατρο σκιών στην web tv!

Σε μια απίστευτη κυριολεκτικά συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ , όπου όλοι όσοι πήραν τον λόγο προσπαθούσαν να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους  ομοτράπεζους πως οι ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιωτικοποίηση,  αποφάσισαν μέσα σε 30 λεπτά ότι πρέπει να γίνουν οι 4 μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων της Αττικής με την μέθοδο ΣΔΙΤ.

Μέμφονταν με πάθος όλους όσους τους κατηγορούν για την ιδιωτικοποίηση,  λέγοντας πως οι ΣΔΙΤ ενισχύουν τον ρόλο του δημοσίου και ταυτόχρονα επιχειρηματολογούσαν  με αδιανόητα ρηχά επιχειρήματα υπέρ των συμπράξεων με τους ιδιώτες επενδυτές.

Με δραματικούς τόνους  τόνιζαν δική τους  ανικανότητα  και την ανικανότητα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν,  να υλοποιήσουν αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν πάρει , για να καταλήξουν πως πρέπει τα προβλεπόμενα έργα του ΠΕΣΔΑ  να τα κάνουν οι ιδιώτες που  ξέρουν και πού μπορούν.

Και τα έλεγαν αυτά τα ίδια πρόσωπα  που υπηρέτησαν τον ΕΣΔΚΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις κορυφαίες θέσεις των προέδρων και των Νομαρχών!

Έλεγαν δηλαδή με άλλα λόγια κι αυτοί,  το γνωστό επιχείρημα των μνημονιακών κυβερνήσεων πως  «αφού δεν τα καταφέραμε εμείς καλά ,  πληρώστε την νύφη τώρα εσείς για να φτιάξουν τα πράγματα» .

Με  σχεδόν θριαμβευτικό τόνο έλεγαν πως η οικονομική κρίση κάνει την εμπλοκή των ιδιωτών –επενδυτών μονόδρομο γιατί το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση τώρα πια, δεν μπορεί να βρει χρήματα να κάνει τα έργα!

Με την επίκληση του  γνωστού  μπαμπούλα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, εν χορώ ομολογούσαν την αγωνία τους για το αν θα προλάβουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν  τις κατασκευές  να ολοκληρώσουν τα έργα.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης κ Σγουρός , έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλου για εισερχόμενα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Φυλής από την Πελοπόννησο,  για να αποδείξει πως πρέπει να βιαστούμε για να μην κορεσθεί ο ΧΥΤΑ, χωρίς να αισθανθεί  καν την ανάγκη να απαντήσει στην καταγγελία.

Όλοι έκαναν πως δεν έχουν ακούσει ποτέ καμιά διαφορετική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων και πως η μοναδική  σοβαρή πρόταση που γνωρίζουν είναι  η κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ.

Έκαναν τάχα πως  δεν έχουν ακούσει άλλες προτάσεις  ούτε απο επιστημονικούς  φορείς,  (πολυτεχνείο Κρήτης) , ούτε απο τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς      ( ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ), δεν έχουν ακούσει ούτε απο τις οικολογικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες δεν έχουν ακούσει ούτε απο την ΠΟΕ-ΟΤΑ.  Δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα!

Ο πιο απίστευτος βέβαια από όλους  , ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ ο οποίος με απίστευτο θράσος τόνισε πως ο ΕΔΣΝΑ  είναι πρωτοπόρος στην αρμονική συνεργασία με τους ιδιώτες  και πως τα έργα που έχουν αναλάβει και διαχειρίζονται οι ιδιώτες λειτουργούν υποδειγματικά με μερικές μόνο μικρές αστοχίες!

Έφερε μάλιστα και ως παράδειγμα το ΕΜΑΚ και την μονάδα καύσης των νοσοκομειακών που είναι των γνωστών εργολαβικών συμφερόντων !
 
Για το κύριο Σγουρό,  όταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων παίζει τον ρόλο της γλάστρας στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής,  τότε αυτός εκπροσωπεί  όλους τους εργαζόμενους.

Όταν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους,  αντιδρούν στις μεθοδεύσεις του , τότε αυτοί εκφράζουν τις συνδικαλιστικές μειοψηφίες και τις συντεχνίες.

Δεν γνωρίζω αν τα μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ πιστεύουν πως σήμερα πήραν καμιά ιστορική απόφαση  για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής  χωρίς  μάλιστα να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο,  παρουσία μόνο  της web κάμερας.

Η συνεδρίαση έγινε με την αξιοποίηση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας αλλά  επί της ουσίας θύμιζε τον γνωστό μπερντέ και την λάμπα και τις σκιές του αξέχαστου Ευγένιου Σπαθάρη. Μόνο που ανάμεσα σ αυτές τις σκιές υπήρχε πάντα και ο λαϊκός ήρωας που έλεγε όχι στον πολυχρονεμένο Αγά και που έριχνε κατακεφαλιές στους υποταχτικούς του.

Στην web tv  σήμερα δεν είδαμε κανέναν  του  αναστήματος του Καραγκιόζη.. δυστυχώς..
Μάλλον κακόγουστη επιθεώρηση είδαμε σήμερα..

Αθήνα 27/8/12
Θωμάς Μπιζάς μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...