Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Δήμος Πειραιά : «Ο δερβέναγας και οι υπαρχηγοί του»


Κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελούσε η παραπάνω φράση τίτλο παραμυθιού βγαλμένο μέσα από την λαϊκή μας παράδοση, δυστυχώς όμως αποτελεί πραγματικότητα για το ποιος κάνει «κουμάντο» στον Δήμο Πειραιά  και ποιος τον έχει μετατρέψει σε «τσιφλίκι» του.

Την έκφραση αυτή, πάλι δυστυχώς, δεν την γέννησε το νοσηρό μυαλό του υπογράφοντος, εκστομίστηκε από τα χείλη του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πειραιά παρουσία του δημάρχου, απαντώντας σε θέσεις και καταγγελίες που τους έθεσαν τα μέλη του «νέου» προεδρείου του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατ/των Δήμου Πειραιά.

Μπορεί ο Δήμαρχος να «αξιοποιεί» όπως θέλει τον εργολάβο υποσκελίζοντας τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, εντεταλμένους ή αντιδημάρχους, είναι δικαίωμα του και δεν θα το σχολιάσουμε, γιατί μας είναι αδιάφορο.

Δεν μπορεί όμως ο Δήμαρχος Πειραιά να απαξιώνει ικανά διοικητικά στελέχη της υπηρεσίας Καθαριότητας, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και υποτιμώντας την νοημοσύνη μας, να αφήνει ανεξέλεγκτο (?) τον εργολάβο και να έχει μετατρέψει σε πραγματικό τσιφλίκι του την υπηρεσία, διορίζοντας μάλιστα και υπαρχηγούς για να «διοικεί» καλύτερα.

Πρέπει να καταλάβει ο Δήμαρχος ότι εποχές του «Δερβέναγα» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να παίξουν το ρόλο του ραγιά.

Με απειλές και τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους, με αναξιοκρατία και αργομισθία για τους «ημέτερους» του εργολάβου γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που το εργατικό κίνημα έχει καταδικάσει.

Το προεδρείο του Σωματείου σε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο, θέλησε πολύ σωστά να κάνει γνωστά στη Δημοτική Αρχή τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της καθαριότητας και πως μπορούν αυτά να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συζήτηση βεβαία που δεν θα μπορούσε να γίνει, «ως είθισται» τελευταία, παρουσία του εργολάβου που του έχουν ανατεθεί από την Δημοτική Αρχή αρμοδιότητες της υπηρεσίας καθαριότητας. Με την δυναμική παρέμβαση και απαίτηση όμως των μελών του Προεδρείου αυτό αποφεύχθηκε.

Εκτός των άλλων θεμάτων που έθεσε το Σωματείο υπόψη του Δημάρχου ήταν και τα θέματα των αξιοκρατικών προσλήψεων, της δίκαιης ανακατανομής της εργασίας, η αργομισθία, οι παρεμβάσεις του εργολάβου στην υπηρεσία της καθαριότητας και τους εργαζόμενους, οι συνεχείς απειλές που δέχονται από αυτόν, ο παραγκωνισμός των διοικητικών στελεχών και η απαξίωση του συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων και των εργαζόμενων σε αυτό.
 
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Σωματείου.

 Συνάδελφοι ,

Το νέο προεδρείο του Σωματείου μας, υλοποιώντας την θέληση της πλειοψηφίας των μελών του και θέλοντας και το ίδιο ν’ αλλάξει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εις βάρος του Σωματείου μας προχώρησε σε συναντήσεις με την Δημοτική αρχή αλλά και την Διεύθυνση Καθαριότητας

Βάζοντας ξανά το σωματείο σε τροχιά προάσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων-μελών του, το προεδρείο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο προκειμένου να γίνουν γνωστά τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας και του τμήματος επισκευής και συντήρησης οχημάτων-μηχανημάτων.

Η προσπάθεια  του εργολάβου της καθαριότητας και πρώην προέδρου του σωματείου να «κηδεμονεύσει» και να χειραγωγήσει με την παρουσία του το προεδρείο στις συναντήσεις με του Δημοτικούς και Διοικητικούς παράγοντες, βρήκε την δυναμική αντίδραση μας και απέτυχε οικτρά, παρά του γεγονότος ότι είχε γίνει κατεστημένο το προηγούμενο διάστημα, οι συναντήσεις των εκπροσώπων του σωματείου με την δημοτική αρχή να γίνονται παρουσία του εργολάβου.

Από την αρχή των συζητήσεων με τον δήμαρχο δηλώσαμε την πλήρη αντίθεση του σωματείου για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της καθαριότητας σε εργολάβο όπως αυτή της «οργάνωσης» αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων,  καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη ανάθεση που υπονομεύει τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου και απαξιώνει τους εργαζόμενους σε αυτή.

Καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε «απέναντι» σε οποιαδήποτε παρέμβαση του ιδιώτη είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο. Καταστήσαμε επίσης σαφές ότι οι παρεμβάσεις είναι αποδεκτές από τους εργαζομένους όταν αυτές γίνονται από αμιγώς υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ο Δήμαρχος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της καθαριότητας, η Διεύθυνση και οι αρμόδιοι προϊστάμενοι. Τονίσαμε δε ότι η συγκεκριμένη ανάθεση έργου στον συγκεκριμένο εργολάβο στερείται τουλάχιστον ηθικής υπόστασης και θα αγωνισθούμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να την καταργήσουμε.

Οι ωμές παρεμβάσεις του εργολάβου στην υπηρεσία και οι απροκάλυπτες απειλές εκφοβισμού του εν λόγω κυρίου στους εργαζόμενους-μέλη μας, η αξιοκρατία στην λειτουργία των υπηρεσιών, η δίκαιη κατανομή της εργασίας, η κάλυψη αργομισθίας, η έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και η απαξίωση του τμήματος επισκευής και συντήρησης οχημάτων-μηχανημάτων που επιχειρείται , ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του προεδρείου με τον Δήμαρχο.

 Συνάδελφοι,
 Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι από την συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο και στην οποία ήταν παρών και ο Γ.Γ του Δήμου, προέκυψε δια στόματος Γ.Γ ότι εκτός από τον εργολάβο υπάρχουν και «διορισμένοι» υπαρχηγοί, τους οποίους μάλιστα μας τους κατονόμασε και κατά ένα μέρος δικαιολογεί την προκλητική και αλαζονική στάση των εν λόγω δύο «υπαρχηγών»!! Προφανώς ο «αρχηγός» έχει δώσει την άδεια στους «υπαρχηγούς» του να κινούνται κατά το δοκούν χωρίς να υπολογίζουν κανέναν υπηρεσιακό ή μη παράγοντα με αντάλλαγμα βέβαια τη εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων!!

 Από την μεριά μας δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι κανέναν «υπαρχηγό» ή άλλο βαθμοφόρο ιδίου ή άλλου τύπου είμαστε διαθετημένοι να αναγνωρίσουμε και πολύ περισσότερο να αποδεχθούμε. Υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία με ιεραρχία διοίκησης η οποία δρούσε και δρα με τις απολύτως νόμιμες διαδικασίες.

 Επειδή με τέτοιες μεθοδεύσεις και άσκησης διοίκησης δεν χτίζονται συμμαχίες και μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, καλέσαμε και καλούμε εκ νέου την δημοτική αρχή να πάρει θέση και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, που πιθανά να έχουν δημιουργηθεί και εν αγνοία της αλλά αποτελούν πραγματικότητα.

                   Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Βασ. Αυγουλέας        Γεώργιος Κεχαγιάς

δημοσίευσε ...