Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Την έξοδο από το Δημόσιο θα δουν πάνω από 150.000 υπάλληλοι ώς το 2015

Σχόλιο
"κλεμμένο" από :askota.gr
1.Ψεύδονται σκοπίμως όταν μιλάνε για 700 χιλ. υπαλλήλους, όταν με την απογραφή του 2010 των πάσης φύσεως μισθοδοτούμενων από το δημόσιο (παπάδες, ένστολοι, δήμαρχοι, μετακλητοί υπάλληλοι κλπ) ήταν 668 χιλ. Από τότε πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν΄ή μπήκαν στην εργασικαή εφεδρεία, ενώ προσλήψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου ή των ΟΤΑ εμείς δεν γνωρίζουμε να έγιναν και

2.Βαφτίζουν τις απολύσεις με πιο εύηχες ονομασίες, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα επανάπαυσης και θέλουν να μεταφέρουν το πρόβλημα στο εσωτερικό των εργαζομένων.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΑΥΓΗ 23-08-2012
Ενώπιον της εξόδου από το Δημόσιο ώς το 2015 βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι, μια και η κυβέρνηση προτίθεται, στη λογική του “βαφτίσματος του κοτόπουλου εις οψάριον”, να ονομάσει τη νέου τύπου εφεδρεία... “συνταξιοδοτική ωρίμανση”, καθώς η σκέψη για ισχύ του θεσμού της εφεδρείας όπως αρχικά είχε γίνει γνωστός, εγκαταλείφθηκε για να αντικατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με διαθεσιμότητα μέσω (υποχρεωτικής πρόωρης) συνταξιοδότησης.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη παρουσία του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη, συμφωνήθηκε να έλθει μια νέου τύπου εφεδρεία, με έμφαση στη συνταξιοδοτική ωρίμανση, μέσω της οποίας θα βγουν σε οιονεί οριστική διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Οι υπουργοί τόνισαν χαρακτηριστικά πως “δεν πρέπει να μένουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν».

Όπως διευκρινίστηκε, θα υπάρξει αξιολόγηση και του προσωπικού του Δημοσίου (πιθανότατα από το ΑΣΕΠ) ώστε να επέλθει μείωση προσωπικού, αλλά και να επιτευχθεί μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν 4 παρεμβάσεις, θα επιμεριστούν σε:

1.Αξιολόγηση των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων

2.Δραστική συρρίκνωση δομών σε υπουργεία και φορείς.

3.Απομάκρυνση επίορκων και υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν αρνητικά.

4.Ώριμη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταξιοδοτική ωρίμανση θα αφορά όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης και σε πρώτη φάση, ώς το τέλος του 2012, ο θεσμός θα πλήξει περί τους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα όμως, όπως όλα δείχνουν, κλείνουν και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Η μείωση θα ανέρχεται στο 12,4% και ενδεχομένως θα αφορά και τους ένστολους, παρ' ότι η κυβέρνηση αναζητεί τα λεγόμενα “ισοδύναμα” προκειμένου να φανεί συνεπής με τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, τα ειδικά μισθολόγια θα γλιτώσουν εφέτος τις περικοπές μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια για κάθε κατηγορία υπαλλήλων υπουργεία (λ.χ. Εθνικής Άμυνας κ.λπ.).

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αλέξης Μητρόπουλος κάνει λόγο για εμπαιγμό του λαού με την εργασιακή εφεδρεία και για εφαρμογή Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου κατεχόμενης χώρας.

Αναφέρει πως "η ελληνική τρόικα, αντί επαναδιαπραγμάτευσης και απαλλαγής από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου που υποσχέθηκε να εφαρμόσει, αυξάνει τη δοσολογία της καταστροφής και μας οδηγεί -με μαθηματική ακρίβεια- σε κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία.

Μετά την εφαρμογή του καινοφανούς δόγματος ότι όσο βαθαίνει η ύφεση τόσες περισσότερες περικοπές και μεγαλύτερους ακρωτηριασμούς θα κάνει στο κοινωνικό σώμα, με το ποσό των μέτρων να διαφοροποιείται προς τα πάνω με έναν αυτόματο υφεσιακό μηχανισμό, τώρα επιχειρεί να παρουσιάσει το αποκηρυχθέν και από τους τρεις 'φιάσκο' της εφεδρείας με ακόμη εντονότερο τρόπο".

δημοσίευσε ...