Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση στη επιτροπή οικονομικών στη Βουλή της εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ Δ. Σπανού για το φορολογικό

Αποτελεί ένα νέο φορομπηχτικό, φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να συγκεντρώσει άλλα 2,5 δις επιπλέον, η είσπραξη των οποίων αποτελούν μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Τρόικα για την καταβολή της δόσης.

Διατηρεί και ενισχύει το ίδιο καθεστώς φορολογικής αδικίας που κυριαρχεί στη χώρα μας διαχρονικά.
Άλλωστε, αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας αφού δήλωσαν το 70,22% του συνολικού εισοδήματος του 2010 και κατέβαλαν το 55,09% του συνολικού φόρου.

Στην Ελλάδα που όλοι ασχολούμαστε με τις λίστες Λαγκαρντ κ.ά. και ένα μέρος των πολιτών φαίνεται ότι έχει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις στην Ελβετία και υπερπολυτελή ακίνητα σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου μόνο 51 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει (με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) εισόδημα άνω των 900.000 ευρώ!

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται 3 φορολογικοί συντελεστές από 8 που υπήρχαν μέχρι σήμερα: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για εισοδήματα από 25.000-42.000 ευρώ και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι αδικίες.

Επιπλέον κερδίζουν ή υπάρχει φορολογική ελάφρυνση για τους μεγάλους εισοδηματίες με δεδομένο ότι μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και ανεξαρτήτως ύψος εισοδήματος (υψηλόμισθα στελέχη επιχειρήσεων ή τραπεζών οι οποίοι φορολογούντο με συντελεστή 45% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ τώρα θα φορολογούνται με 42% δηλαδή με τον ίδιο συντελεστή που θα ισχύει για τις 42.001 ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι η κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια, φροντιστήρια κτλ ακόμα και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά).

Η χορήγηση επιδομάτων για τα παιδιά σαν αντιστάθμισμα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων αποτελεί κοροϊδία με δεδομένο ότι τα όρια για οικογενειακό εισόδημα ούτως ώστε να δικαιολογηθεί η χορήγηση ολόκληρου του ποσού είναι εξευτελιστικά χαμηλά (9.000 για ένα παιδί, 10.000 για 2 παιδιά και 11.000 για 3 παιδιά).

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών εκμηδενίζει την όποια έκπτωση φόρου, η οποία δίνεται με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να υπάρχει φορολογική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και ιδιαίτερα των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 50% κατά μέσο όρο αλλά παράλληλα τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται (με βάση τους νέους νόμους, χαράτσια κτλ) με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του εισοδήματος πολλές φορές να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε όλα τα φυσικά πρόσωπα θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση από την εφαρμογή του νόμου και συνεπώς θα μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς.

Συνολικά, όμως, το νομοσχέδιο φέρνει φορολογική επιβάρυνση για όσους έχουν μεσαία αλλά και χαμηλά εισοδήματα και ελάφρυνση για όσους έχουν υψηλά.

Συγκεκριμένα:

     Αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φόρου  στους μισθούς που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία από 6% σε 15% στους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τα κατώτερα πληρώματα, άρα επιβαρύνονται και πάλι οι μισθωτοί και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι.

     Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις μεγάλες ανώνυμες εταιρίες (και τις ΕΠΕ) μειώνεται από το σημερινό 40% (μαζί με τη φορολόγηση των μερισμάτων) στο 32,8% μείωση που χρηματοδοτείται προφανώς από την αύξηση των φόρων των νοικοκυριών αλλά και από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

     Το μεγάλο σκάνδαλο, όμως, είναι η ρύθμιση για «τον αναβαλλόμενο φόρο» για τις τράπεζες μέσω της οποίας γίνεται συμψηφισμός των ζημιών του PSI με μελλοντικά κέρδη σε βάθος χρόνου 30 ετών με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κερδίζουν δισεκατομμύρια με το συμψηφισμό αυτόν με δεδομένο ότι οι ζημιές του PSI έχουν καλυφτεί από την ανακεφαλαίωση σε βάρος βέβαια, του Ελληνικού λαού.

Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο που έχει εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα και δίνει τη χαριστική βολή σε πολύτεκνους, σε μισθωτούς με μεσαία αλλά και χαμηλά εισοδήματα που είχαν και κάποιες φοροαπαλλαγές και σε ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα επίσης.

Αντιθέτως, προωθεί ελαφρύνσεις για μεγάλα εισοδήματα, χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και δεν διευρύνει τη φορολογική βάση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε και με βάση το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο του 2012 ότι προβλέπονται να εισπραχθούν μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Πηγή : apnet.gr

δημοσίευσε ...