Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αναστάτωση και εκνευρισμό φέρνει στον Δήμαρχο Πειραιά η αλήθεια της «διαθεσιμότητας».



Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και ενώ είχε τεθεί προς συζήτηση το θέμα των εργαζομένων που το τρίτο μνημόνιο τους έχει θέσει σε «διαθεσιμότητα», ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έδειξε φανερά εκνευρισμένος και αναστατωμένος, βγαίνοντας εκτός ελέγχου . Πιθανώς η στάση του αυτή να είναι δικαιολογημένη, μιας και το ψέμα και η κοροϊδία, όπως ξέρουμε, διαθέτουν κοντά ποδάρια και δεν μπορούν να φτάσουν μακριά.
Η δε αξιοζήλευτη σε πάθος προσπάθεια του κ. Δημάρχου να βάλει για άλλη μια φορά στο κάδρο της ευθύνης της μνημονιακής πολιτικής των απολύσεων μόνο τον υπουργό Διοικητικής «απορρύθμισης», εξαιρώντας τους «παλιούς» πολιτικούς του φίλους στη Ν.Δ. αλλά και τους «νεώτερους» του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν μαζί με τη "σύντροφη" ΔΗΜΑΡ την συγκυβέρνηση του χάους, κάνοντας λόγο για εμμονές του υπουργού κ. Μανιτάκη στο θέμα, έπεσε καθολικά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο κενό.


Ευρισκόμενος εντελώς σε πλήρη σύγχυση ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ρίξει τις ευθύνες της μάστιγας της ανεργίας στα αριστερά κόμματα λέγοντας απευθυνόμενος προς τις αριστερές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εργαζόμενους «φτάνει πια, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο Πέραμα και άλλη Ναυπηγοεπισκευαστική» και πως «η τρομοκρατία δεν περνάει και πως όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν γιατί υποστηρίζονται από συγκεκριμένα κόμματα».


Ξεχνάει βέβαια ο κ. Δήμαρχος ποιος υπηρέτησε, από τη θέση του υπουργού μάλιστα, στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που είναι κύρια υπεύθυνες για την σημερινή φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού μας, όπως μπερδεύει ο κ. Δήμαρχος και τους εργαζόμενους (συμμάχους όποτε τον βολεύει) με τους τρομοκράτες της άθλιας συγκυβέρνησης που τρομοκρατούν με χαράτσια και φόρους, που ευτελίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, που βγάζουν την ανεργία εκτός τροχιάς, που οπλίζουν το χέρι σε αυτούς που αυτοκτονούν, που υποχρεώνουν ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, που τα παιδιά μένουν ασίτιστα, που οι άστεγοι παγώνουν στο πεζοδρόμιο, που όλο και περισσότερα σπίτια δεν έχουν θέρμανση, φως και νερό, που τα μικρομεσαία μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Φυσικά ο κ. Δήμαρχος δεν ξεφεύγει από την εσκαμμένη του πρωθυπουργού που και αυτός έχει το «συνήθειο» όσους εργαζόμενους αντιδρούν στην πολιτική του να τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.


Παρ’ όλα αυτά τα τραγικά από μέρος του κ. Δημάρχου που διαδραματίστηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος έβγαλε και μια αλήθεια – είδηση πάνω στον εκνευρισμό του, οι θέσεις εργαζομένων που ζήτησε από το υπουργείο για τον Δήμο Πειραιά δεν εγκρίθηκαν και το έγγραφο γύρισε πίσω. Αυτό κάνει απόλυτα διακριτή και την επιπολαιότητα που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι αλλά και την πραγματική διάθεση του κ. Δημάρχου για πραγματικές και όχι εικονικές - «ηρωικές» μάχες για την αποτροπή του μέτρου διαθεσιμότητας – απόλυσης που έχουν επιβάλλει οι φίλα προσκείμενοι σ’ αυτόν, «σωτήρες» της  τρικομματικής συγκυβέρνησης. (Τόσο «φίλα» που είναι αρκετό στο να κόβει κομμάτι από την πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων στους «σωτήρες» ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟ – ΚΟΥΒΕΛΗ)


Επί της ουσίας του θέματος της πληρωμής του 100% του μισθού τους των συναδέλφων που είναι σε διαθεσιμότητα και έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι παρανομεί ο δήμος που δεν εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και τις τριγυρνάει από εδώ και από εκεί για δήθεν «ερμηνεία», η οποία «ερμηνεία» μάλιστα κατά δήλωση του ίδιου του κ. Δημάρχου φάσκει και αντιφάσκει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπαίνουν, ζήτησε να παρθεί ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πάρουν αυτές την ευθύνη της υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων και όχι οι εργαζόμενοι των ταμειακών υπηρεσιών.  


Να θυμίσουμε ότι από έλεγχο – έγκριση είχαν περάσει και πληρώθηκαν στο ακέραιο τα εντάλματα του ιδιώτη-εργολάβου για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων κι ας την έκανε την εργασία η οργανωμένη υπηρεσία του δήμου με τους εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτή και τα μηχανήματα που διαθέτει, στις δικαστικές αποφάσεις θα λέμε όχι;


Όσο για το ερώτημα στο θέμα της «κινητικότητας» που εξέφρασαν οι συνάδελφοι και αν θα πρέπει ή όχι να κάνουν αιτήσεις, εισπράττοντας απεριόριστη «αγάπη» από τον κ. Δήμαρχο, εκτός του ότι είναι ξεκάθαρος ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης σε αυτό το θέμα και τελικά θα οδηγηθούν σε οριστική απόλυση πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, είτε κάνουν είτε δεν κάνουν αίτηση βάση της εγκυκλίου του ΥΔΜΗΔ είναι το ίδιο, το ζήτημα είναι αν και εφ’ όσον τελικά προχωρήσει η «κινητικότητα» και τοποθετηθούν σε θέση όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αν θα την αποδεχτούν η όχι.

Βασίλης Γκιτάκος
Μέλος του Γεν.Συμβουλίου
της ΠΟΕ - ΟΤΑ 

δημοσίευσε ...