«Αστειότητες», χαρακτηρίζει τις προτάσεις που ακούγονται περί μικρότερων προθεσμιών για την υποβολή ένστασης κλπ σε σχέση με τα πειθαρχικά ο Γιώργος Χαρίσης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr. Προσθέτει δε ότι «η λύση είναι μία: να λειτουργήσουν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια, που για την καθυστέρηση της σύστασής τους και της μη λειτουργίας τους είναι διαδοχικά υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις».
Μάλιστα, τονίζει ότι «ο πολύς θόρυβος στοχεύει σε απολύσεις αθώων με το στίγμα του επίορκου, στην καλλιέργεια του φόβου για να είμαστε υποτελείς και να μην αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους, στο να κρυφτεί ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που στέκεται προσοχή απέναντι στην τρόικα και φοβάται να πάρει το κόστος «καθαρών» απολύσεων, να δικαιολογήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να κατάργηση και να εμπορευματοποιήσει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά».Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Γ. Χαρίση στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
«Πίσω από τη φιλολογία σχετικά με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η σαπίλα ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και μια υποταγμένη κυβέρνηση, η οποία γονυπετής εκλιπαρεί την τρόικα και δεν σέβεται ούτε τους νόμους που έχει ψηφίσει.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο είς εκ των εταίρων της τρόικας φέρεται να δήλωσε ότι «…οι νόμοι δεν μπορούν να είναι εμπόδιο», ενώ «…το Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης έστειλε στην τρόικα μεταφρασμένο κείμενο του συντάγματος»!
Το πειθαρχικό λοιπόν δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων από εργαλείο νόμιμης και διαφανούς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, μετατρέπεται σε εργαλείο κατασκευής «επιόρκων» υπαλλήλων με μοναδικό στόχο τις απολύσεις και τη μετατροπή των εργαζομένων σε φοβισμένους και υποταγμένους, που δεν θα αντιστέκονται στις αντιλαϊκές τους πολιτικές τους και δεν θα αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Το κλίμα αυτό έχει παραλύσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και διευκολύνει διάφορα συμφέροντα, τα οποία θέλουν να εξουδετερώσουν, για ίδιον όφελος, τις αντιστάσεις των υπαλλήλων που υπερασπίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι το πολιτικό σύστημα έτσι όπως το οικοδόμησαν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα συμφέροντα που υπηρετεί, γεννά την αδιαφάνεια στην δημόσια διοίκηση, θρέφεται από τη διαφθορά και αν θέλει κάποιος να βρει τους επίορκους και διεφθαρμένους δημοσίους πρωτίστως πρέπει να ψάξει στη αυλή του πολιτικού προσωπικού και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Αυτοί σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουν υψηλούς προστάτες και δεν πρόκειται να θιγούν, γιατί δεν μας φαίνονται ικανοί να αυτοχειριαστούν.
Οι προτάσεις που ακούγονται περί μικρότερων προθεσμιών για την υποβολή ένστασης κλπ μόνο αστειότητες μπορούν να θεωρηθούν.
Εμείς αγωνιζόμαστε για μια φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση, με απλοποίηση της νομοθεσίας, με τήρηση κανόνων και με διαφανή κοινωνικό έλεγχο, έτσι που να μην μπορεί ακόμη και αν θέλει κάποιος να παρανομήσει ούτε να ευνοήσει κάποιον.
Όσον αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία δεν συνάδουν με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή χρησιμοποιείται αυτή για εκβιασμό και ίδιον όφελος, πρέπει να εκδικάζονται γρήγορα και όσοι είναι ένοχοι δεν έχουν καμία θέση στη δημόσια διοίκηση.
Αυτό όμως δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση. Η λύση είναι μία: να λειτουργήσουν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια, που για την καθυστέρηση της σύστασής τους και της μη λειτουργίας τους είναι διαδοχικά υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις.
Άρα ο πολύς θόρυβος αλλού στοχεύει: Στοχεύει σε απολύσεις αθώων με το στίγμα του επίορκου, στην καλλιέργεια του φόβου για να είμαστε υποτελείς και να μην αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους, στο κρυφτεί ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που στέκεται προσοχή απέναντι στην τρόικα και φοβάται να πάρει το κόστος «καθαρών» απολύσεων, να δικαιολογήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να κατάργηση και να εμπορευματοποιήσει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.»