Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χαράτσι ΔΕΗ : «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες «επαναστατικές» αντιδράσεις του «αριστερού» άλλοθι της συγκυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ) για τη διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, αποφασίστηκε χτες (3/4/2013) στη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης να το βαφτίσουν «ενιαίο τέλος ακινήτων» που φυσικά θα εισπράττεται και αυτό κατ’ εντολή της τρόικα για το 2013 από τη ΔΕΗ.

Έτσι με τα νέα «βαφτίσια» που πραγματοποιήθηκαν χτες στο Μαξίμου, εξαφανίστηκαν και οι όποιες κόκκινες γραμμές έθετε το «αριστερό» δεκανίκι της συγκυβέρνησης για ανατροπή του νέου μέτρου και οικονομική ελάφρυνση των ελληνικών νοικοκυριών.

Αφού δεν τους πάνε οι κόκκινες γραμμούλες, τι τις θέλουν …;

Ακολουθεί ενημερωτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη των «δήμιων» του ελληνικού λαού στο Μαξίμου από την ιστοσελίδα nooz.gr

Με κοινή θέση προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσον αφορά στην αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα είναι προοδευτικός. Σημειώνεται ότι στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διατήρηση της ΔΕΗ ως μηχανισμού είσπραξης για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για το 2013.

Για τις μη ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ο μηχανισμός είσπραξης θα ανατεθεί στις Εφορίες.

Από το 2014 και μετά, ο μηχανισμός είσπραξης φεύγει οριστικά από τη ΔΕΗ και ανατίθεται στο σύνολο του στις ΔΟΥ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα "με κοινές θέσεις", σημειώνοντας ότι ο ενιαίος φόρος θα ισχύει "σε μόνιμη βάση από το 2014", για να προσθέσει ότι "φέτος και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ".

Τόνισε δε ότι θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν, ενώ ερωτηθείς για το πόση θα είναι η μείωση, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Στουρνάρας, στη συνάντηση που θα έχει με το κλιμάκιο της τρόικας, θα καταθέσει την κυβερνητική πρόταση και αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα είναι αποδεκτή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα κυμαίνεται στο 10 με 15%, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη από το 2014 και μετά.

Πως θα καλυφθεί η απώλεια των εσόδων

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για όλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι "θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση".

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο τέλος, επισημαίνεται ότι η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον ενιαίος φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή.

Ο συντελεστής αυτός σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

- Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

- Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.

- Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 60 εκ. ευρώ θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

Τι δήλωσαν Βενιζέλος και Κουβέλης

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε διάρκεια 2 ωρών και 45 λεπτών, και όπως ανακοίνωσαν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης εξετάστηκαν μόνο τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι το ειδικό τέλος, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, το 2011 ήταν προσωρινό και έκτακτο μέτρο, καθώς "δεν υπήρχε άλλη λύση" και "τώρα πρέπει να περάσουμε στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός".

Πρόσθεσε ότι "αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι "προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από το ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με τον σημερινό χαρακτήρα. Όποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ θα διαβιβάζεται στην ΔΟΥ. 

Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση έναντι της τρόικας. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών".

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι με την απόφαση αυτή "κάναμε ένα σημαντικό βήμα", συμπληρώνοντας ότι "οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο".

Υπογράμμισε την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου "να προστατευθεί ο έλληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση".

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "προσβλητική".

"Εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ", τόνισε με έμφαση.
"Το ΠΑΣΟΚ", είπε, "θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας", για να προσθέσει: "Μπορούμε να δεχτούμε πιέσεις μέχρι ενός σημείου".

Αντιδράσεις

"Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία… Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του" δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

δημοσίευσε ...