Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος του, τσάκισε τον»

 Άρθρο του Θωμά Μπιζά μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ –ΟΤΑ,  για την ανάγκη δημιουργίας αντιφασιστικού μπλοκ από τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.

Ο φασισμός  ξαναδείχνει τα δόντια του .  Όσο βλέπουν στην φασιστική συμμορία της χρυσής αυγής (Χ.Α)  τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να αυξάνονται  , τόσο πιο πολύ αποθρασύνονται. 

Εφαρμόζουν  απροκάλυπτα  πλέον τις ναζιστικές πρακτικές με εφόδους κατά ταλαίπωρων  μεταναστών και των οργανώσεων της αριστεράς .

Οι ανατριχιαστικές εικόνες των ταγμάτων εφόδου των ναζί ξαναζωντανεύουν  στην σύγχρονη Ελλάδα. 

Οι φασιστικές συμμορίες  μπαίνουν στους πιο ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία και τρομοκρατούν . 

Σχεδιάζουν να κάνουν τα ίδια  σε παιδικούς σταθμούς , και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες . Να κάνουν το ίδιο και με τις κινήσεις και τις οργανώσεις της αριστεράς.

Τα συνδικάτα είναι βέβαιο πως θα είναι ο επόμενος στόχος τους.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους,  το συνδικαλιστικό κίνημα δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο το ζήτημα της φασιστικής απειλής.

Ο φασισμός ήταν, είναι και θα είναι πάντα  ορκισμένος εχθρός του συνδικαλιστικού και του εργατικού κινήματος γιατί εκφράζει  ξεκάθαρα  τα συμφέροντα των ταξικών αντιπάλων του εργατικού κινήματος. Τα συμφέροντα των ισχυρών και της άρχουσας τάξης. 

Η αντιμετώπιση του φαινομένου του φασισμού που σχετίζεται άμεσα με την βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει. 

Είναι σίγουρο πως οι οργανώσεις της αριστεράς δεν μπορούν από μόνες τους να αντιπαρατεθούν με τις φασιστικές συμμορίες  της Χ.Α . και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να  το επιχειρήσουν , να αναλάβουν από μόνες τους   αυτή την αντιπαράθεση . 

Τότε υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να στοιχηθούν μαζί με τους φασίστες και άλλες δυνάμεις και να δημιουργηθούν  αντιαριστερά μπλοκ στα οποία το λογικό είναι πως θα ηγηθεί το φασιστικό κόμμα της Χ.Α .

Σε αυτή την περίπτωση ,η μεγάλη ενδυνάμωση της συμμορίας θα είναι ανεξέλεγκτη και ο κίνδυνος ακόμα και μιας εμφύλιας σύγκρουσης πολύ πιθανός. 

Για αυτούς τους λόγους το εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναλάβει την προσπάθεια για την συγκρότηση ενός πολύ πλατιού αντιφασιστικού μετώπου και να ηγηθεί αυτού του μετώπου. 

Στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις ομοσπονδίες  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να συγκροτηθούν αντιφασιστικές κινήσεις και μέτωπα εργαζομένων, με στόχο την απόκρουση την φασιστικής απειλής. 

Ειδικότερα στους ΟΤΑ, η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού μπλοκ δυνάμεων που θα συγκροτείται  από στελέχη των παρατάξεων που δρουν στον χώρο των ΟΤΑ, ( ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, ΑΣΚ-ΟΤΑ, ΑΚΙΣ, ΠΑΜΕ αλλά και όσους  συνάδελφους  από την παράταξη της ΔΑΚΕ θα ήθελαν να συμμετέχουν) , είναι επιβεβλημένη και εφικτή. 

Οι αντιθέσεις και οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων είναι υπαρκτές , είναι δεδομένες , είναι ξεκάθαρες και θα εξακολουθούν να υπάρχουν έτσι και αλλιώς. Είτε συγκροτηθεί το αντιφασιστικό μπλοκ ,είτε δεν συγκροτηθεί ποτέ. 

Η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού μπλοκ στους ΟΤΑ  δεν θα αλλοιώσει  την όποια ιδεολογική ταυτότητα   των παρατάξεων . 

Το αντίθετο μάλιστα.  Για την αξιοπιστία και την ευρύτητα αυτού του μπλοκ ,χρήσιμο  και απαραίτητο είναι, να φαίνεται ξεκάθαρα πως  συναποτελείται από συνδικαλιστές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις  και  που παρά  τις υπαρκτές  και φανερές διαφορές τους, αποφάσισαν  να συγκροτήσουν από κοινού ένα αντιφασιστικό μέτωπο. 

Είναι δεδομένο πως  θα υπάρχουν δυσκολίες  και αναστολές και δεύτερες σκέψεις σε πολλούς , όταν διαβάζουν αυτές  τις  σκέψεις  για την συγκρότηση του αντιφασιστικού μπλοκ. Είναι κατανοητά όλα αυτά .

Και οι φόβοι είναι κατανοητοί. Πρέπει όμως να ξεπεραστούν. 

Πιστεύω πως η συγκρότηση ενός τέτοιου μπλοκ είναι ευθύνη και  καθήκον μας. 

Είναι χρέος μας τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να το κάνουμε. 

Οι ΟΤΑ λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών  , αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών  και των εθνικών γιορτών που διοργανώνουν, προκαλούν το ζωηρό ενδιαφέρον της Χ.Α . 

Είναι απολύτως σίγουρο πως θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα και εντάσεις πολύ σύντομα στον χώρο των ΟΤΑ. 

Ήδη έχουν παρουσιαστεί σοβαρά κρούσματα στις εθνικές γιορτές που διοργανώνουν οι ΟΤΑ,  αλλά και σε διαδήλωση εργαζομένων και σε εκλογές πρωτοβάθμιων συλλόγων. 

Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. 

Γνωρίζοντας και τις δυσπιστίες που υπάρχουν και τις λογικές και αναμενόμενες ενδοπαραταξιακές συζητήσεις που γίνονται μέχρι να αποφασιστεί η συμμετοχή των συνδικαλιστικών στελεχών  σε τέτοιες κινήσεις  , προτείνω να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει τουλάχιστον η συζήτηση. 

Αυτόν τον στόχο της λήψης των άμεσων πρωτοβουλιών επιχειρεί να εξυπηρετήσει και αυτό το κείμενο. 

Η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής είναι κυρίως δική μας ευθύνη  και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. 

Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τόσο απλά.
                                                                                                            
Αθήνα 27/4/2013
Θωμάς Μπιζάς  μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

δημοσίευσε ...