Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο διχασμός και οι λεονταρισμοί «σπέρνουν» απολύσεις και φτώχεια

Με 153 ψήφους «ναι» και 140 «όχι», ψηφίστηκε τελικά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το μίνι-μνημόνιο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέσω το οποίου θα μπουν στον… προθάλαμο της απόλυσης, της διαθεσιμότητας δηλαδή, χιλιάδες εργαζόμενοι.

Με… βαριά καρδιά (!!!), οι βουλευτές της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» σε ένα νόμο, που από το πολύ ράβε-ξήλωνε, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δήθεν διαφωνούντες με αλλαγές, έδειξε το πραγματικό του «προσωπείο»: έκτρωμα!!!

Με… βαριά καρδιά (!!!), οι βουλευτές της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» για να μακροημερεύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η ατάκα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβολίου Τάκη Μπαλτάκου προς το στενό συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πάρη Κουκουλόπουλου, που δήλωνε -και τελικά έκανε- πως δε θα ψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας: «Όποιος θέλει δεν ψηφίζει. Δημοκρατία έχουμε και εκλογές τον Αύγουστο...».

Βέβαια, ο «αντάρτης» Πάρης δεν ψήφισε, όχι γιατί πονά για την απόλυση 3.500 δημοτικών αστυνομικών. Ήξερε πως θα περάσει, έστω και χωρίς τη δική του ψήφο, ο «νόμος-γκιλοτίνα», όπως τον χαρακτηρίζει η ΑΣΚ-ΟΤΑ. Ήταν το… μήνυμά του, επειδή δεν έγινε υπουργός!!!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το πρωί είπε ότι «υπάρχει θέμα» με τη στάση του Π. Κουκουλόπουλου. «θα δώσει κάποιες εξηγήσεις, θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα ληφθούν οι αποφάσεις», σημείωσε.

Για το έτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που δε ψήφισε το νόμο-γκιλοτίνα, είπε πως, όπως ενημερώθηκε, μετά την ομιλία του στη Βουλή (από όπου άσκησε οξεία κριτική για το μίνι-μνημόνιο), αισθάνθηκε άσχημα και πήγε στο νοσοκομείο.

Ο «Ωτακουστής» δεν ξέρει αν όντως είναι έτσι («περαστικά», στην περίπτωση που αληθεύει). Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημάνει όσο και αν φαντάζει λαϊκίστικο (είναι όμως η πραγματικότητα) το γεγονός πως ήδη 2,7 εκατ. Έλληνες είναι κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης και της φτώχειας, και με το μίνι-μνημόνιο θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα πολλοί που θα αισθάνονται άσχημα να μην έχουν καν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο. Αυτό το έχει σκεφθεί ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και όλοι όσοι ψηφίζουν «με βαρδιά καρδιά» μνημόνια που εξευτελίζουν τις ζωές μας;
Τα αίτια της ήττας
 
Κατά τη γνώμη του «Ωτακουστή», τα αίτια της ήττας των εργαζομένων, παρά τους αγώνες τους, είναι δύο:

Το πρώτο το περιγράφει αναλυτικά η ΑΣΚ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της (εδώ): το διχασμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Να πούμε καθαρά πως οι πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στάθηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων και φάνηκε ξεκάθαρα πλέον πως ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και την πολιτική της. Η μια 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν είναι απάντηση στις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

»Είναι κοροϊδία. Να πούμε πως η ηγεσία του ΠΑΜΕ όχι απλά δεν συμμετείχε στους αγώνες των ομοσπονδιών και των συλλόγων που βρέθηκαν στους δρόμους, αλλά υπονόμευσε με πάθος και ξεκάθαρα τους αγώνες αυτούς».

Το δεύτερο αφορά στους δημάρχους (και στους περιφερειάρχες) και στους… λεονταρισμούς τους προς άγραν ψήφων (σ.σ.: μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουν αυτοδιοικητικές εκλογές): Και σε αυτή την περίπτωση, η μνημονιακή πλειοψηφία των αιρετών δεν έκανε τίποτε όλο αυτόν τον καιρό. Οι «φωνές που ακούγονταν μέχρι τους διαδρόμους» και το «Ταλιμπάν» που ακούστηκε από συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, όταν αυτοί ζητούσαν αλλαγές, ήταν απλώς για το… θεαθήναι.

Παρά τις… νομοτεχνικές βελτιώσεις στο θέμα της απόλυσης των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων (σ.σ.: 6.000 στο σύνολο θα δουν την απόλυση), όπως επίσης και στην Εποπτεία των ΟΤΑ για τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους, οι δήμαρχοι δήλωναν μη ικανοποιημένοι και μέχρι χθες «κούναγαν» το χαρτί των ομαδικών παραιτήσεών τους, στην περίπτωση που οι απαιτήσεις τους βρουν «τοίχο». Πούντες;

Οι κυβερνητικές υποχωρήσεις, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν ανώδυνες, ακριβώς επειδή οι αντιδράσεις των δημάρχων ήταν λεονταρισμοί.

Επώδυνες, όμως, θα είναι οι αλλαγές στις ζωές χιλιάδων εργαζομένων λόγω του μίνι-μνημονίου. Και αυτό, θα πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους όλοι: και οι αιρετοί και όλοι εκείνοι που εξυπηρετούν τα κομματικά τους συμφέροντα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, διχάζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα και την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να βρίσκουν την ευκαιρία να «τρυπώσουν» οι ναζιστές, η Χρυσή Αυγή.

Δημοσίευμα από apnet.gr
«Ωτακουστής»

δημοσίευσε ...