Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η επαναπρόσληψη των απολυμένων, ο αστικός τύπος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Λαφαζάνης!

Μεγάλο θόρυβο ξεσήκωσαν στον τύπο του Σαββάτου (3/8/2013) οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τις οποίες τόνιζε για πολλοστή φορά και συγκεκριμένα τώρα για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, σχεδόν επί 30 χρόνια, στο Υπ. Εθνικής Άμυνας,  που ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα – απόλυση τους, ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει την αδικία και θα τους επαναπροσλάβει.

Η θέση αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη λίγο πολύ καταγράφηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως «ανεύθυνη» και ως «λαϊκισμός» και «δημαγωγία»,  ενώ τα ίδια μέσα τονίζαν ότι, τάχα, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τη γραμμή του κόμματος και ούτε λίγο ούτε πολύ την χαρακτήριζαν ως διχαστική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα σχολιάσω, φυσικά, όλα τούτα τα ευτελή! Θα τονίσω, όμως, ότι οι θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη για επαναπρόσληψη των απολυμένων δεν είναι καθόλου προσωπικές, δεν διχάζουν κανένα ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν «ομόφωνες» (αν δεν κάνω λάθος ως προς την "πλήρη" ομοφωνία) αποφάσεις του πρόσφατου ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, δεν ξέρω γιατί η επαναπρόσληψη των απολυμένων συνιστά «ανευθυνότητα» και όχι οι οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων, που εργάζονται στο Δημόσιο επί δεκαετίες και πετιούνται αιφνιδίως στον Καιάδα!

Το Δημόσιο, πράγματι, χρειάζεται μια μεγάλη, καινοτόμα και ριζοσπαστική ανασυγκρότηση που θα του προσδώσει ορμή, αποδοτικότητα και ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Η αναγκαία όμως ανασυγκρότηση δεν έχει καμμιά σχέση με απολύσεις και πολύ περισσότερο με τη μετατροπή του Δημοσίου σε παράρτημα μικρών και κυρίως μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και σε Γερμανικό φέουδο και παρακολούθημα!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΓΑΝΟΣ

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από την "Καθημερινή", την "Ελευθεροτυπία" και το "Έθνος" του Σαββάτου (3/8/2013):

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: «ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ» ΛΕΕΙ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ"
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
(Καθημερινή, Σάββατο 3/8/2013)
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Σε κατάσταση θερινής ετοιμότητας βρίσκεται η Κουμουνδούρου, στην οποία επιχειρούν να παρακολουθήσουν τις κυβερνητικές κινήσεις για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να έχει ποικίλες συναντήσεις. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η παραίνεση του κ. Αντ. Σαμαρά προς τους υπουργoύς του να διεκπεραιώσουν εντός Αυγούστου όλες τους τις μνημονιακές υποχρεώσεις, θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν το φθινόπωρο. Σε χθεσινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται, χαρακτηριστικά ότι «ο μνημονιακός κατήφορος δεν έχει τέλος για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, όπου για την υλοποίηση της καταστροφικής αυτής πολιτικής καταπατούνται δικαιώματα, υποβαθμίζονται θεσμοί και, εν τέλει, συρρικνώνεται η δημοκρατία».
Κινητοποίηση στην Κουμουνδούρου προκάλεσε χθες και η γνωστοποίηση της λίστας διαθεσιμοτήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αφορά το πολιτικό προσωπικό. Οι κ. Ρένα Δούρου και Λίτσα Αμανατίδου, συνάντησαν εκπροσώπους της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η οποία υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την υπαγωγή 500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι η ΕΜΥ είναι κρίσιμη για στρατηγικής σημασίας λειτουργίες, όπως η ναυσιπλοΐα και η αεροπλοΐα και, «εδώ και χρόνια υποστελεχωμένη σε ποσοστό 55,96%».
Οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν και με την απόλυση προσωπικού από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο κ. Π. Λαφαζάνης (ο οποίος εκλέγεται στη Β’ Πειραιώς) και, μάλιστα, υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επαναπροσλάβει όσους ανάλγητα η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πετάει στον δρόμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαφαζάνης, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι το κόμμα του θα επαναπροσλάβει όλους όσοι απολύθηκαν, εφόσον βρεθεί στην εξουσία. Στην Κουμουνδούρου περιγράφουν, επίσης, ως «αναχρονιστικό» το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα αποτελέσει βάση για την αξιολόγηση όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Αλ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε το σύστημα μοριοδότησης ως μηχανισμό που «ταπεινώνει το ΑΣΕΠ». Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας Δ. Βίτσας, εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται το νέο, διάδοχο σχήμα της κρατικής τηλεόρασης. Ο κ. Βίτσας δήλωσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, ούτε και τις απολύσεις των εργαζομένων.

"ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ"
(Ελευθεροτυπία, Σάββατο 3/8/2013)
Του Π.ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ*
Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, που θα απολύσει η κυβέρνηση, υπόσχεται ο Π. Λαφαζάνης, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, που είχε προσπαθήσει να περιορίσει την καλλιέργεια προσδοκιών μιλώντας για «λαγούς με πετραχήλια».
Η ηχηρή παρέμβαση έρχεται μέσω της «Αριστερής Πλατφόρμας» και εκφράζεται διά του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, θα αποκαταστήσει την αδικία και θα επαναπροσλάβει όσους ανάλγητα η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πετάει στο δρόμο». Αφορμή, οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τις οποίες ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει αυθαίρετες, παράνομες και πραξικοπηματικές.
Η παρέμβαση του Π. Λαφαζάνη έρχεται τέσσερις ημέρες μετά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Μην περιμένετε λαγούς με πετραχήλια» είχε δηλώσει ο Δ. Παπαδημούλης, όταν ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όσους απολύσει η κυβέρνηση από το Δημόσιο. Ο ίδιος είχε πει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν μια «εύκολη υποσχεσιολογία», σημειώνοντας ότι «είμαστε αριστεροί, όχι δημαγωγοί και τσαρλατάνοι». Αυτή τη θέση, άλλωστε, είχε εκφράσει και ο Αλ. Τσίπρας σε συγκέντρωση στη Δραπετσώνα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρομοιάσει τις απολύσεις στο Δημόσιο με ένα δάσος που καίγεται, για να συμπληρώσει ότι εάν δεν σβηστεί έγκαιρα η πυρκαγιά, τότε το δάσος θα πάρει πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί. Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα βρεθεί στους δρόμους, πλάι στους εργαζομένους.

" ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ! "
Εφημερίδα 'Εθνος, 3/8/2013

Μπήκε Αύγουστος, αλλά ο ακήρυχτος «πόλεμος» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αναφερόμαστε, φυσικά, στη διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου για το εάν -και πώς- θα αποκαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους απολυμένους από το Δημόσιο, εφόσον κληθεί να κυβερνήσει...
Μέσα στην εβδομάδα, ο Δ. Παπαδημούλης είχε δηλώσει, σε διαδοχικές συνεντεύξεις του, ότι δεν πρέπει να «περιμένει κανείς από εμάς να πάμε στην εύκολη υποσχεσιολογία ότι θα τους επαναπροσλάβουμε όλους ή θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γυρίσουμε στο 2008 και το 2009. Είμαστε αριστεροί, όχι δημαγωγοί ή τσαρλατάνοι». Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύτηκε ως έμμεση επίθεση στον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Π. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα επαναπροσλάβει όλους όσοι απολύονται από το Δημόσιο...
Αν ήταν πράγματι αυτή η πρόθεση του Δ. Παπαδημούλη, φαίνεται ότι, προς το παρόν, τουλάχιστον η προσπάθειά του πέφτει στο κενό. Χθες, ο Π. Λαφαζάνης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις «αυθαίρετες, παράνομες και πραξικοπηματικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», ενώ έσπευσε να επαναλάβει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, θα αποκαταστήσει την αδικία και θα επαναπροσλάβει όσους ανάλγητα η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πετάει στον δρόμο»...
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των απολύσεων στο υπουργείο Αμυνας πήρε θέση χθες και η Ρ. Δούρου, η οποία, φυσικά, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για «αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας να μην εγκρίνει καμία απολύτως απόλυση, χωρίς όμως να κάνει λόγο -όπως ο Π. Λαφαζάνης- για επαναπροσλήψεις. Μπορεί να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρ. Δούρου και ο Δ. Παπαδημούλης ανήκουν στην ίδια εσωκομματική τάση...
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013
πηγή : iskra

δημοσίευσε ...